Brak obrazu Sony Vegas Pro 13
#1
Witam. Otóż mam mały no dobra spory problem. Tak jakby z chwili na chwile z sekundy na sekundy wyskoczył pewien błąd. Kiedy wrzucam plik video czy to mp4 czy to avi którego w ogóle nie przyjmuje czy wmv pokazuje normalnie video i dźwięk na pasku ale obraz jest tak jakby wyciszony ale nie pliku a całej ścieżki. Dźwięk jest w porządku ale obrazu w ogóle nie ma. Nawet po renderowaniu. Szukałem odpowiedzi na swój sposób ale to że jest kodek dźwiękowy nie aac tylko mp3 nie ma tu znaczenia. Sprawdziłem.

http://i63.tinypic.com/2q1dkqs.png

Tak to wygląda. Czy ktoś mi poda rozwiązanie i proszę wyrozumiale bo w tych sprawach jestem zielony.
Odpowiedz
#2
Nie wiem jak inni, ale ja nic z tego nie rozumiem.

Przeczytaj na początek ten temat:
http://sonyvegas.info/thread-9034.html

Później opisz dokładnie co się dzieje. Jakie masz pliki. Jak masz ustawiony projekt. Przede wszystkim - o którym Vegasie mówisz? Konkretnie potrzebujemy znać wersję BUILD -> bo jeśli nie masz najnowszej, to pierwsze co powinieneś zrobić, to wgrać najbardziej aktualną wersję Twojego Vegasa.

Myślę, że to istotne, jaki błąd wyskoczył. A taka informacja nic nam nie podpowiada. Nikt z nas nie siedzi Ci za plecami, żeby wiedzieć co robisz, i jak komputer na to reaguje.

Uzupełnij dane to spróbujemy pomóc.
Odpowiedz
#3
Śpieszę wyjaśnić.
1. Problem sie pojawił tak jak napisałem czyli prościej mówiąc "z dupy". włączyłem dziś vegasa bo chce zrobić intro do Dying Light.
O co ciekawe 2 dni temu robiłem odcinek z wieśka 3 na tych samych opcjach nagrywania i renderowania jak i projektu co teraz robię.
2. Wersja najnowsza o to sie nie martwie.
3. Ustawienia są "przynajmniej co mi kumpel pomógł" to HD 1280x1024 30 fps 16000 video bit rate, i 16:9 by nie było czarnych pasków po bokach.
4. Na obrazie jest wszystko. Błąd sie mógł przybyć gdy próbowałem wyizolować muzykę z odcinka serialu. (nie pytajcie po co) po tym jak mi sie nie udało spróbowałem na audiacity ale to nieważne. A teraz jak włączyłem dzieje sie to co na obrazie który pokazałem.

http://www64.zippyshare.com/v/1ugnN36W/file.html

Tu jest wszystko. Niestety nawet reinstal który dopiero zrobiłem nic nie dał.
Odpowiedz
#4
Wybacz szczerość, ale tracimy czas, dopóki nie odpowiesz dokładnie na moją prośbę i nie przeczytasz tematu: Jakie informacje podać przy zakładaniu nowego tematu !!! .
Nie wklejam linka ot tak, bo mi się nudzi, tylko muszę wiedzieć na 100%:
- jaki build (najnowszy, ok. ale napisz który, żebym był pewny).
- pliki wejściowe, odczytujemy programem MEDIA INFO, nie z nudów, tylko po to, aby wiedzieć dokładnie co w tych plikach siedzi za gówno. Jakie kodeki, jakie ustawienia itd. Informacja typu " HD 1280x1024 30 fps 16000 video bit rate, i 16:9 by nie było czarnych pasków po bokach" jest delikatnie mówiąc kpiną z NAS!
Pomijam kwestie mieszania klatkażu (co na pewno wpływa negatywnie na jakość filmu). I domyślam się, że podobnych błędów jest sporo. Ale słuchaj uważnie: Albo zaczniesz współpracować - wówczas dostaniesz odpowiedź i postaramy się pomóc... albo wybacz, nie będę sobie zawracał tym tematem głowy. Może ktoś łaskawie pomoże (jak widać, chętnych nie brakuje).
Temat dawno powinien trafić do kosza. I tylko moja prywatna ciekawość, co masz popitolone w plikach, zadecydowała o tym, że temat jeszcze nie trafił do kosza.

Więc pokażesz, że masz minimum chęci i odpiszesz na wymagane pytania?
Odpowiedz
#5
Szczerość nie wymaga wulgarnego języka.
Ale dobra ominę tę część wypowiedzi.

Ogólne bitrate pliku: 5 941 Kbps
Format: MPEG-4

Video FPS: 29.970
Video kodek:
Video bitrate: 5 836 Kbps
Video rozdzielczość: 1280x1024
Video rozmiar: 18.2 MiB (98%)
Video proporcje obrazu: 5:4

Audio format: AAC
Audio format wynik: Advanced Audio Codec
Audio bitrate:
Audio liczba kanałów: 2
Audio sampling rate: 48.0 KHz
Audio resolution:
Audio rozmiar:

To jest plik wyjściowy jaki wrzucam do Vegasa 290 64 bity
Opcje vegasa już podałem wcześniej więc macie już wszystko co mogę podać.

P.S skoro pisze temat już tutaj znaczy ze naprawdę potrzebuje pomocy.
Odpowiedz
#6
(08-09-2016, 22:04)DeathDarkRiderCs napisał(a):  P.S skoro pisze temat już tutaj znaczy ze naprawdę potrzebuje pomocy.

Wiem. Zdaję sobie sprawę. Ale wiedz, że nie siedzimy na forum czekając aż ktoś nam zada pytanie. Też mamy swoją pracę, a forum traktujemy hobbystycznie. Postaw się np. w mojej sytuacji. Masz chwilę, wchodzisz na forum, a tu nowy temat (zdublowany ;) i praktycznie zero informacji które mogą być pomocne.

1. Co to jest Vegas 290? Widziałeś link -> tam jest napisany numer Vegasa + numer BUILD. Tego potrzebujemy.
2. Odczyt pliku wsadowego nie jest kompletny.

Cytat:Format: MPEG-4

Video FPS: 29.970
Video kodek:
Video bitrate: 5 836 Kbps
Jaki to kodek, skoro miejsce jest puste? Wiesz, że to kluczowa informacja? Bo jeśli coś się nie wyświetla, to oznacza, że kodek zaczął świrować. I należy go przeinstalować. Ale niektóre kodeki (natywne), są instalowane z Vegasem. Inne - jako normalne kodeki (wymagają jednak pełnej wersji, do obsługi w vegasie - a nie tylko odtwarzania).
Odpowiedz
#7
build 290 napisałem liczyłem na bystrość ;)
Tylko to mi pisało w wiadomościach o filmie. Niedawno zakodowało mi 80% systemu i nie odzyskał 100% sprawności. Jestem ciekaw jak z dnia na dzień mogło sie coś takiego stać. Nawet jeśli to wina audiacity to teraz po reinstalacji tego programu a potem vegasa powinno wrócić do normy. Chyba że muszę ściągać jakąś paczke kodeków do wymiany.

zdaje sobie sprawe z tego że nie koniecznie moge dostać pomoc i jestem na to przygotowany będe niepocieszony ale jednak.
Odpowiedz
#8
Nie znam takiego numeru biild, stąd pytanie. To chyba najstarsza wersja Vegasa pro 13!? Nie mogę teraz znaleźć tak niskiego buildu.
Zainstaluj najnowszą wersję - build 453.
Im precyzyjniej się będziemy wyrażać - tym się będziemy lepiej rozumieli.

Bez info o tym, jakim kodekiem jest zakodowane wideo, nic nie zrobimy. Ale na początek tak czy inaczej przeinstaluj sobie do najnowszej wersji Vegasa. Klucz obowiązuje ten sam w ramach wszystkich buildów Vegasa trzynastki.
Odpowiedz
#9
Przepraszam że pytam ale co ma build wspólny z nagłą zmianą w programie. Nic w nim nie zmieniałem i tak jakby 2 dni nie używania i nagle taki błąd. Nie za bardzo rozumiem.
Mam build 453. co dalej?
Odpowiedz
#10
nowy build powstaje, jak programiści znajdą i naprawią błąd w programie.
Skoro program się sypie, to można przypuszczać, że:
- albo program ma problem
- albo plik
- albo kodek.

Instalując najnowszą wersję (najnowszy build - czyli taki z wszystkimi aktualnymi poprawkami), wykluczamy problem z programem.
Kodeka nadal nie znamy. Na 99% jest to wina kodeka w Twoim pliku.
Skoro MediaInfo nie jest w stanie napisać jaki to kodek, to może faktycznie biblioteki w systemie się sypnęły i nawet nie są w stanie dopasować odpowiedniego kodeka do video -> i to by było nawet logiczne.
Tak obstawiałem od początku, ale update Vegasa to ważna rzecz - dlatego nie ma co żałować, że zainstalowałeś najbardziej dopracowaną wersję trzynastki.

Rozszyfrujesz jakim kodekiem jest zakodowany Twój plik -> to będziesz w domu. Wystarczy przeinstalować poprawnie kodek.

Przydało by się przy okazji czyszczenie rejestru i naprawa bibliotek (może nawet sprawdzenie czy .NET jest poprawnie zainstalowane?). Ale na pewno porządek w kodekach.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Przekłamania obrazu i jego brak po renderowaniu Nevi 4 95 11-28-2016, 20:11
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas Pro 13 brak podglądu obrazu maciek77 0 928 01-03-2015, 13:29
Ostatni post: maciek77
  Brak dzwięku importowanego wideo do Sony Vegas 13 firedevil 18 3,965 12-21-2014, 14:20
Ostatni post: mateuszszar
  Plik .mp4 - brak obrazu i piszczenie Frohser 2 921 09-11-2014, 20:06
Ostatni post: Frohser
  Brak dzwięku po renderowaniu / Sony Vegas 10 FHA 0 861 07-26-2014, 9:11
Ostatni post: FHA
  Problem z podglądem w Sony Vegas 12. Czerwony podgląd i brak odpowiedzi karol_mateusz 4 1,506 01-31-2014, 17:55
Ostatni post: karol_mateusz

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości