Ścieżka audio z nagrania video nachodzi na inną ścieżkę
#1
Witam
Mam pytanie odnośnie wstawiania audio track do przyciętego już filmu. 
Mianowicie z kilku filmików z kamery SJCAM 5000plus wyciąłem jeden. Ponieważ nie chciałem oryginalnego dzwięku z nagrania chciałem wrzucić muzykę z mp3. 
Dodałem track z muzyką, track z audio przypisanego do filmu wyciszyłem ale niestety gdy włączam film to ścieżka dzwiękowa mp3 zcina dokładnie w miejscach gdzie jest dzwięk w klipie video chociaż jest audio oryginalne wyciszone. Nie pomaga nawet usunięcie ścieżki dźwiękowej z filmu (przez usunięcie tracku). Tak jakby dzwięk był przypisany na stałe do video. 
Jak zrobić aby słychać było czysto muzykę którą chcę wstawić z mp3 bez trzasków i zacinania? Czy muszę jakoś zmodyfikować plik video z jego ścieżką dzwiękową

Będę wdzięczny za pomoc

Zapomniałem dodać, że chodzi o vegas pro 12
Odpowiedz
#2
(06-27-2016, 21:21)Sebson napisał(a):  Zapomniałem dodać, że chodzi o vegas pro 12

Zapomniałeś dodać dużo więcej.
Może ktoś się odważy zgadywać. Ja mam za mało danych, aby coś powiedzieć konkretnego.
Uzupełnij wymagane dane - prosimy o to za każdym razem. Nawet założyłem temat, w którym opisałem co i w jaki sposób podawać przy zakładaniu nowego tematu.
Odpowiedz
#3
Jeżeli możesz to podeślij link chętnie poczytam i uzupełnie dane.

Juz znalazłem. Jutro podeślę dane
Odpowiedz
#4
http://sonyvegas.info/thread-9034.html

Warto też wrzucić plik projektu .veg, lub chociaż zrzut ekranu, aby łatwiej było zobaczyć, gdzie jest problem.
Odpowiedz
#5
Versja Vegas
https://photos.google.com/share/AF1QipNr...NLaFo1d0ZB

Dane wejściowe video
Ogólne
CompleteName                     : D:\filmy SJCAM\SJCM0078.mp4
Format                           : MPEG-4
Format_Profile                   : JVT
CodecID/String                   : avc1 (avc1/isom)
FileSize/String                  : 60,1 MB
Duration/String                  : 14s 114ms
OverallBitRate_Mode/String       : Zmienna
OverallBitRate/String            : 35,7 Mb/s
Encoded_Date                     : UTC 2016-06-26 17:46:29
Tagged_Date                      : UTC 2016-06-26 17:46:29
AMBA                             : 

Wideo
ID/String                        : 1
Format                           : AVC
Format/Info                      : Advanced Video Codec
Format_Profile                   : Main@L4.2
Format_Settings_CABAC/String     : Tak
Format_Settings_RefFrames/String : 1 klatka
Format_Settings_GOP              : M=1, N=8
CodecID                          : avc1
CodecID/Info                     : Advanced Video Coding
Duration/String                  : 14s 114ms
BitRate_Mode/String              : Zmienna
BitRate/String                   : 24,0 Mb/s
Width/String                     : 1.280 pikseli
Height/String                    : 720 pikseli
DisplayAspectRatio/String        : 16:9
FrameRate_Mode/String            : Stały
FrameRate/String                 : 119,880 (120000/1001) kl/s
ColorSpace                       : YUV
ChromaSubsampling/String         : 4:2:0
BitDepth/String                  : 8 bitów
ScanType/String                  : Progresywny
Bits-(Pixel*Frame)               : 0.217
StreamSize/String                : 40,5 MB (67%)
Title                            : Ambarella AVC
Language/String                  : Angielski
Encoded_Date                     : UTC 2016-06-26 17:46:29
Tagged_Date                      : UTC 2016-06-26 17:46:29
colour_range                     : Full

Audio
ID/String                        : 2
Format                           : AAC
Format/Info                      : Advanced Audio Codec
Format_Profile                   : LC
CodecID                          : 40
Duration/String                  : 14s 101ms
BitRate_Mode/String              : Stała
BitRate/String                   : 128 Kb/s
Channel(s)/String                : 2 kanały
ChannelPositions                 : Front: L R
SamplingRate/String              : 48,0 KHz
FrameRate/String                 : 46,875 kl/s (1024 spf)
StreamSize/String                : 220 KB (0%)
Title                            : Ambarella AAC
Language/String                  : Angielski
Encoded_Date                     : UTC 2016-06-26 17:46:29
Tagged_Date                      : UTC 2016-06-26 17:46:29

Dane wejściowe podkładu
General
CompleteName                     : C:\Users\Gabrysia\Downloads\Robin Schultz - Sugar.mp3
Format                           : MPEG Audio
FileSize/String                  : 3.38 MiB
Duration/String                  : 3mn 41s
OverallBitRate_Mode/String       : CBR
OverallBitRate/String            : 128 Kbps
Encoded_Library/String           : LAME3.99r

Audio
Format                           : MPEG Audio
Format_Version                   : Version 1
Format_Profile                   : Layer 3
Format_Settings_Mode             : Joint stereo
Duration/String                  : 3mn 41s
BitRate_Mode/String              : CBR
BitRate/String                   : 128 Kbps
Channel(s)/String                : 2 channel2
SamplingRate/String              : 44.1 KHz
Compression_Mode/String          : Lossy
StreamSize/String                : 3.37 MiB (100%)
Encoded_Library/String           : LAME3.99r
Encoded_Library_Settings         : -m j -V 4 -q 3 -lowpass 17 -b 128

Ustaweinia projektu
https://photos.google.com/share/AF1QipNr...NLaFo1d0ZB

Mam nadzieję że te informacje pomogą ustalić czemu jak wstawiam mp3 jako podkłąd trzeszczy w miejscach gdzie jest wyciszony dzwięk z pliku video.


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
#6
To może trzeszczeć nie z powodu tamtego audio. Zobacz, czy dźwięk nie wykracza poza skalę (z prawej na suwaku głośności), jeśli wykracza poza skalę to powinieneś mieć na czerwono np. +1.0, wtedy ścisz o ten 1 decybel i powinno być dobrze. Aha, no i takie pytanie - podkład trzeszczy tez gdy odtwarzasz go w innym programie, np. w Windows Media Player?
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
#7
Sam plik mp3 jest ok i nic mu nie trzeszczy. Sprawdzę czy zmniejszenie skali pomoże. Pewne jest to ze ścieżką audio z filmu jest na mute i mimo to trzeszczy. Gdy daje mute na klipie video czyli wygaszamy obraz to mp3 idzie normalnie.
Odpowiedz
#8
Po falach dźwiękowych widać, że poziom mp3 jest dosyć niski, natomiast podkład z wideo wykracza poza skalę, ja bym go trochę ściszył.
Widzę też, że aktywne są jakieś efekty na obydwu ścieżkach audio. Wyłącz te efekty, może one coś powodują.
Odpowiedz
#9
Nie widać na screenie wskaźnika sumy audio. Obawiam się, że tam jest za dużo ustawione.
Natomiast na 100% ścieżka zmuteowana ma przestery. Co prawda sama ścieżka nie będzie powodować dalszych trzasków, ale zmiksowanie jej z czymkolwiek, może już powodować trzaski.

Warto zastosować limiter na sumie.
polecam: http://www.efix.pl/archiwum-efix/tutoriale/42.html
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak synchro audio/video po uploadzie na YouTube brenas666 8 1,069 07-30-2015, 21:23
Ostatni post: brenas666
  Brak ścieżki video samo audio .mp4 gacel112 16 2,069 03-06-2015, 18:18
Ostatni post: gacel112
  Sony Vegas Pro 12, nie pokazuje sie sciezka video, pomocy! Mumia 1 801 12-06-2014, 22:26
Ostatni post: neolatowicz
  Jak oddzielić video track od audio tracka? Rockmen 11 6,854 02-11-2014, 15:03
Ostatni post: Ostrafka
  Przywracanie usuniętego video w oparciu o audio??? Kitson 8 1,831 11-05-2013, 22:58
Ostatni post: Kitson
  Jak połączyć w jedną ścieżke pocięte klipy? Dywan 7 11,338 11-02-2013, 19:31
Ostatni post: Pinto

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości