Zacinanie sie przy renderowaniu, jak i wczasie montażu.
#1
Witam

Otóż posiadam laptopa lenovo Y580 (Wersja z i7), i mam problem. Otóż w trakcie renderowania w 4k, renderuje sie do około 100klatek (Czas tego renderowania około 5min + W czasie renderowanie komputer ma z 5fps), później wyskakuje znany błąd osobom które posiadały kiedyś system XP, mowa tu o "Nie wysyłaj". W czasie montowania, są chwilowe lagi, nie często ale są, szczególnie przy dodawaniu jakiegoś efektu, oraz występuje takie same zjawisko jak przy reenderowaniu, ale tylko wtedy gdy chcę obejrzeć efekt na poglądzie, najgorsza jakość podglądu ma problemy to ogarnąc. Dodam że mam przypisane 2700 Ramu (na 4gb), oraz 8 wątków procesora. W ustawieniach znalazłem że podgląd jest obsługiwany przez kartę zintegrowaną. Chciałem zmienić na kartę dedykowaną (GTX660m), ale nie wiem jak. Pozdrawam,
Odpowiedz
#2
(05-31-2016, 15:08)prollerox napisał(a):  (...) W ustawieniach znalazłem że podgląd jest obsługiwany przez kartę zintegrowaną. Chciałem zmienić na kartę dedykowaną (GTX660m), ale nie wiem jak..

W ustawieniach właśnie - tam, gdzie znalazłeś kartę zintegrowaną.
Vegas > Preferences > zakładka Video > GPU acceleration of video processing => wybierz GTX660m

Ps. Niestety na tej karcie nie uzyskasz zaskakującego dopalenia...
Pps. Ustawianie wysokiej wartości RAM dla video nie jest najlepszym wyjściem. Ja mam 400MB przy 16GB RAM! i wystarcza spokojnie.
Ppps. Przy renderingu używasz QuickSync?
Odpowiedz
#3
Napewno będzie lepiej jeśli zmienie na gtx'a, integra 60fps max na starym CS 1.6 miałem jak grałem jeszcze, na gtx GTA5 na normalnych ustawieniach. Tam gdzie napisałeś mam już zmienione na gtx'a... W urządzeniu podglądu mam integrę. Nie zależy mi na czasie renderowania, zależy mi żeby się nie zacinało.
Odpowiedz
#4
Nie porównuj gier do programów renderujących. Tutaj inne parametry się liczą.
Pomijam już, że vegas poprawnie wykorzystuje jedynie architekturę FERMI (czyli GTX5xx).

Nie musisz cytować całości. A jeśli odpowiadasz w kolejnym wątku, to w ogóle nie musisz cytować.
Odpowiedz
#5
Da się coś zrobić ? Przecież to jest chyba nie normalne że nawet przy takiej kracie jest jak jest, przejścia na poglądzie w najgorszej jakości się zacinają...
Odpowiedz
#6
A jakieś szczegóły co do materiału źródłowego? Zastosowanych efektów?
Wiesz, laptop nigdy nie będzie tak mocny jak odpowiednik stacjonarny (mówię o CPU i GPU). A nieedycyjne, zasobożerne kodeki z kodowaniem wewnątrz i międzyklatkowym, potrzebuję bardzo dużo mocy obliczeniowej.

Jeśli jeszcze tylko projekt nie jest dostosowany do plików wejściowych, to mamy podwójne przeliczanie. To właśnie zabija komputery. Stacjonarne stacje potrafią ledwo dyszeć, a co dopiero laptopy.
Odpowiedz
#7
Dzięki za odpowiedź. Renderuje z FHD na 4k (Proszę nie pytać dlaczego tak robię), wyrenderowałem tak kilka filmów, fakt faktem 8min renderowało się 4h, ale dawało radę. Dodałem teraz trochę Slow motion - opis jest zbędny, dodam że dzisiaj było trochę lepiej i poszybowało do 1000klatek, film jaki renderuje ma 3min długości. Wyłączenie podglądu pomoże ?
Odpowiedz
#8
Nie bardzo.
Zobacz, jak wygląda obciążenie CPU i GPU podczas renderingu.
Spróbuj zrobić test z użyciem QuickSync.

I najważniejsze - testuj na niewielkich fragmentach, żeby nie tracić godzin na test.
Odpowiedz
#9
Nie doczytałem co do małych fragmentów... Niestety komputer znów ma może z 5fps, więc nie wyłącz e renderowania... Może uda się o rana zrenderować Przesyłam zdjęcie wykorzystania. (Długo zmniejszalem jakość, myślę że da się rozczytac)


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#10
Twoja karta graficzna praktycznie nie działa... GPU Load = 0%!
Takie daje więc przyspieszenie u Ciebie.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Crash przy renderowaniu kyrtas8 1 83 11-19-2016, 17:15
Ostatni post: mateuszszar
  Jaką opcje wybrać przy renderowaniu (POMOCY) Dawid1992 3 130 10-02-2016, 13:40
Ostatni post: mateuszszar
  Błąd przy renderowaniu pokazu zdjęć Yohualtecuhtli 0 214 02-22-2016, 15:58
Ostatni post: Yohualtecuhtli
  Vegas przestaje działać przy renderowaniu hubert01 1 514 11-19-2015, 21:22
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas - error 0xc00d003c (message missing) - przy renderowaniu M-Zalew 2 495 11-09-2015, 18:14
Ostatni post: M-Zalew
  Sony Vegas 13 -dziwne piski przy montażu filmu. klinone 20 2,136 10-22-2015, 1:12
Ostatni post: Andrzey

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości