Problem z zapisanym projektem - czarny obraz, brak dźwięku
#1
Witam

Otóż wczoraj zmontowałem filmik w SV Pro 11. Dzisiaj, próbując go otworzyć, wyskoczył jakiś błąd. Niemniej projekt wczytał się, ale jako jedna linia - w sensie dźwięk i wideo w jednym ciągu. Projekt był skończony, więc jakoś to przebolałem, ale potem stała się tragedia.

W pewnym momencie gdy chyba chciałem zapisać projekt, chociaż nie pamiętam dokładnie w jakiej to było sytuacji, wyskoczył jakiś błąd kolejny. Nagle zabrakło mu pliku w jakiejś ścieżce. Zaczeło wczytywać jakieś pliki sfap1, sfap2, sfap3, sfap4 itd. i na koniec cały filmik stał się czarnym obrazem, a dźwięk - płaskim wykresem (czyli bez dźwięku)

Jestem załamany, bo siedziałem nad tym dosyć długo. Nie wiem co się stało. Wczoraj co prawda usunąłem jakieś pliki tymczasowe dźwięku z folderu, w którym zrobiły się one przy wykorzystanych ścieżkach, no ale dzisiaj jakoś program normalnie jeszcze działał.

Najgorsze jest to, że nawet, jak tego nie zapisywałem (a miałem 2 różne zapisy w różnym stanie wykończenia), żaden z nich nie chce się otworzyć. Oba po przeniesieniu na oś czasu wyrzucają błąd i zaczynają wczytywać chyba ok. 6 tych plików sfap, po czym klip staje się czarny, a dźwięk znika. Próbowałem odzyskiwania z folderu SV w Local, próbowałem usuwac te pliki, przywracac tamte i wiele innych. Nic nie pomogło. 

Da się to jakoś odratować? 
Odpowiedz
#2
Otwórz projekt przez:
Vegas > open > wskaż plik *.veg

Prawdopodobnie nie otworzyłeś poprzedniego projektu, tylko wrzuciłeś projekt na timeline w programie (a vegas przeliczył na szybko, i zamienił projekt w event (klip audio-video).
Odpowiedz
#3
Jeśli to zadziała, to daj swój adres - wyślę Ci czekoladki i jakiś ładny filmik z podziękowaniami... Bo byłem tak załamany tą ilością pracy poświęconej na marne, że prawie telefon w złości rozwaliłem. Spróbuję, jak bedę miał dostep do Vegasa.
Odpowiedz
#4
Daj znać, czy to zadziałało, bo po tym co opisałeś, mam wrażenie, że przeciągnąłeś plik veg na otwarty program.
Wówczas vegas przelicza film i właśnie tworzy pliki tymczasowe (m.in. sfap0 - który będzie sporo ważył > bo to nic innego jak dźwięk zapisany jako WAVE).
Odpowiedz
#5
No tak zrobiłem... Ale nie wiedziałem, że to ma jakąś różnicę o.O Mam nadzieję, że nic isę tam nie ponadpisywało...
Odpowiedz
#6
Tak.
Jest ogromna różnica.

Otwierając sesję przez vegas > open... albo klikając dwukrotnie w plik *.veg -> po prostu otwierasz sesję (tak, jak zapisałeś plik). Masz wszystko na warstwach (ścieżkach) dokładnie w takiej formie, jak w czasie zapisywania (save).

Przeciągając plik VEG na oś czasu (timeline), program robi jakby rendering, tworząc film, z projektu (stąd te pliki tymczasowe).
Odpowiedz
#7
Niestety, dalej nie pomaga.

http://i68.tinypic.com/2r3bj9e.jpg

Takie coś się pojawia. Gdy próbuję otworzyć plik wcześniej zapisany o innej nazwie, wyrzuca ten sam błąd o.O Z tym plikiem, a nie tamtym.

A otwierając ten plik, na linii czasu pojawiają się pocięte fragmenty, ale jak widac obraz jest czarny, a dźwięku nie ma... Chyba juz tego nie uratuję, niestety :C
Odpowiedz
#8
Bo ciągle masz otwarty projekt w projekcie.
Poszukaj plik wywiad z socjologiem.veg i spróbuj otworzyć.
Odpowiedz
#9
ale ja nie miałem takiego pliku chyba nigdy
Odpowiedz
#10
Wywiad z socjologiem p.veg
Taki plik jest w Twoim screenie :)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak przestrzeni w dzwięku po renderze w vegasie raf7677 5 192 08-06-2016, 0:11
Ostatni post: Bunch
  brak preview(czarne okno)+renderuje czarny obraz ffkffkffk 2 353 01-25-2016, 23:10
Ostatni post: mateuszszar
  Brak dźwięku po przetworzeniu filmu SVP13 Problem 4 761 08-29-2015, 11:17
Ostatni post: mateuszszar
  Czarny obraz david287 5 544 07-06-2015, 10:26
Ostatni post: mateuszszar
  Dodawanie Klipów i czarny obraz Target 1 465 06-28-2015, 4:38
Ostatni post: mateuszszar
  Brak dźwięku w niektórych fragmentach Stach 0 464 02-11-2015, 19:16
Ostatni post: Stach

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości