dodawanie obrazu do filmu - błąd
#1
Witajcie! Właśnie zaczynam przygodę z Sony Vegas Movie Platinum 12. Czytam wątki na forum i jak na razie to wszystko to dla mnie czarna magia :D ale nie poddaję się i próbuję. Mam na razie mały problem, pewnie banalny no ale nie potrafie w żaden sposób przeskoczyć przez ten temat. Otóż do filmu chciałabym dodać więcej niż jeden obrazek, nie na caly ekran tylko podczas trwania filmiku chciałabym aby np. w rogu pokazywal się obrazek i tutaj wynika mój błąd. Dodam jeden obraz - ustawiam w jakim miejscu chcę aby się znajdował, następnie chciałabym dodać drugi i kolejny obraz lecz już go edytować nie mogę bo ma on automatycznie ustawienia obrazka który ustawiłam jako pierwszy. Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć co robie źle?
Odpowiedz
#2
Keyframes (klatki kluczowe).
Polecam poradniki sony: http://www.sonycreativesoftware.com/training
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
#3
(12-15-2015, 16:28)sirCreeper napisał(a):  Keyframes (klatki kluczowe).
Polecam poradniki sony: http://www.sonycreativesoftware.com/training

za wiele się nie dowiedziałam ;) znalazłam opcje klatki kluczowe, mam w nich 2 opcje: wygładzenie i rodzaj, co dalej?
Odpowiedz
#4
Może wytłumaczę obrazkami.
[Obrazek: pEuuoDP.jpg]
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
#5
Z tego co ja zrozumiałem, to obrazek nie ma się przesuwać do rogu, tylko pojawiać w rogu.
A jeśli tak, to klatki kluczowe nie są potrzebne.
Ustawiasz w Pan/Crop wielkość obrazka oraz odpowiednie rozmieszczenie (dobrze najpierw dopasować współczynnik kształtu, aby można było się przemieszczać po całym obszarze ekranu => prawy przycisk myszy w Pan/crop > "Match output aspect") i dopiero teraz zmienić wielkość, oraz przesunąć obrazek do rogu.

Niestety bez utworzenia skrótu klawiaturowego, nie dasz rady tego zrobić hurtowo dla wielu zdjęć.
Ale zawsze możesz skopiować event, a następnie klikać prawym przyciskiem myszy na następny event > "Past Event Attributes" (ustawienia Pan/Crop się skopiują do nowego eventu = zdjęcia/klipu).
Można również sobie zmienić w ustawieniach programu:
Vegas > Options > Preferences > Editing > "Automatically crop still images to timeline"

*to wszystko dla wersji PRO, nie mam Movie Platinum, więc nie mogę sprawdzić jak tam jest.
Odpowiedz
#6
Dokładnie tak jak mówisz, ja pokazałem jak to zrobić w track motion.
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Szarpanie obrazu po przyspieszeniu filmu w SV pro 13 Piwosz 1 78 10-24-2016, 16:20
Ostatni post: sirCreeper
  Kratkowanie obrazu od połowy filmu jarolinho 2 634 02-04-2015, 14:53
Ostatni post: mateuszszar
  Błąd podczas przesyłania Filmu z kamery Sony hpmrowa 12 2,135 01-18-2014, 16:06
Ostatni post: hpmrowa
  Dodawanie obrazka do filmu cinus1 1 1,560 12-04-2012, 22:46
Ostatni post: Piwosz
  Błąd nie daje wyrenderować filmu XXjurXX 9 1,846 08-07-2012, 22:50
Ostatni post: XXjurXX
  Dodawanie ścinek filmu NitroQ 11 2,757 03-01-2012, 14:03
Ostatni post: NitroQ

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości