Ustawienia projektu a ustawienia renderowania
#1
Witam


Chcę utworzyć film który będzie wyświetlany z pliku na TV LCD full HD:

Film będzie złożony z:
- zdjęć o rozdzielczości 4000x2248 w formacie 16:9
- wideo z kamery miniDV o rozdzielczości: DV PAL 720x576; 25klatek/sek.; format 4:3; przeplot: dolne pole pierwsze.

Chcę uzyskać jak najlepszą jakość mimo że zdjęcia i wideo dzieli duża różnica.
Po próbnych renderowaniach do różnych formatów HD zauważyłem że najlepiej ogląda się (płynność, jakość) jeśli renderowanie jest
ustawione bez usuwania przeplotu na:
-Main Concept MPEG-2 - HDV 1080-50i; (1440x1080) przeplot dolne pole; reszta bez zmian
lub
-Sony AVC/MVC - AVHD 1920 x 1080-50i (1920x1080); tu przeplot jest na sztywno górne pole pierwsze (dlaczego?!), ja mam dolne i pewnie z tego powodu przy stabilizacji ruchu lekko szarpie obrazem na filmie.

Ustawienia projektu ustawiałem:
- dopasowane do wideo, czyli PAL DV rozdzielczość, klatki, jak w plikach wejściowych.
lub
- HD 1080-50i; 25kl/sek. bez usuwania pól; reszta bez zmian.
Jednak nie zauważyłem wpływu obu ustawień projektu na jakość wyrenderowanego filmu.

Pytanie:
Jak powninienem ustawić projekt i dlaczego?
Odpowiedz
#2
c.d.

Wyrendrowanie w rozdzielczości PAL 720x576 25kl/sek. panorama nie stwarza żadnych problemów i ruch jest płynny (wzorcowy SD.mpg).
Natomiast w rozdzielczości HD 1080, 720 z przeplotem lub bez ruch jest rozmyty, dokładnie chodzi ruch kamery od horyzontu do psa.
Próbowałem z różnymi ustawieniami projektu, różne ustawienia renderowania.

Będę wdzięczny jeśli ktoś mógłby spojrzeć i podpowie jakie zastosować ustawienia aby uzyskać płynny obraz podczas ruchu kamery.

Plik wyjściowy chcę uzyskać w jakości 1080 lub 720 z przeplotem lub bez, obrazek pełny ekran a film z czarnymi pasami po boku - jak ustawione w projekcie,
do oglądania w TV HD który odtwarza formaty: m2ts, m2t, mp4, mpg.
Pliki projektu, nieudane renderowania, wzorcowy render (razem 30MB):
http://1drv.ms/1GnXmMQ
Odpowiedz
#3
dzieje się tak, ponieważ mieszasz przeploty.

Przeplot to taka rzecz, którą:
- albo zostawiamy - jak w oryginale
- albo usuwamy.

Nie ma innej opcji.

A jeśli masz zamiar połączyć klipy, gdzie jeden ma przeplot górny (górne półpole pierwsze) z przeplotem dolnym (dolne półpole pierwsze), to takie jaja się dzieją. I zależy jak renderujesz, taki masz efekt (przy AVCHD 1080i, pierwsza część jest ok - bo to było upper, a druga jest do dupy, bo SD jest z przeplotem dolnym). HDV w ogóle jest do dupy, bo rozdzielczość nie pasuje do żadnego z klipów.

ROZWIĄZANIE
Ustaw projekt na progressive. Ustaw metodę usuwania przeplotu (deinterlace metod) na "interpolate".
Renderuj NONE - PROGRESSIVE (nie ważne, czy MainConcept AVC, czy Sony AVC, ale koniecznie pełne klatki: 1920x1080, 25p).


Dla lepszego efektu usuwania przeplotu, można ściągnąć darmowy plugin "yadif deinterlace", i postępować z nim wg instrukcji.
Odpowiedz
#4
Kolejny raz Dziękuję!

W moim przypadku renderowanie do Sony AVC plus WSZYSTKO co napisał mateuszszar sprawdziło się idealnie.

Ostatni test:
http://1drv.ms/1LIUA5e

W poprzednich próbach na siłę chciałem zostawić przeplot bo klip wejściowy miał i ciągle uzyskiwałem złe wyniki.
Odpowiedz
#5
Tak. I wszystko tylko dlatego, że SD i HD mają inne przeploty w tym przypadku ;)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Ustawienia projektu zmieniają się... Math 3 288 03-07-2016, 12:01
Ostatni post: mateuszszar
  Ustawienia projektu/renderu przy różnych plikach video Stach 5 645 01-05-2016, 0:10
Ostatni post: Stach
  Odpowiednie ustawienia projektu Joyo 4 430 12-12-2015, 0:16
Ostatni post: mateuszszar
  Ustawienia aparatu do slow motion taytus 2 606 03-19-2015, 2:24
Ostatni post: Bunch
  Ustawienia renderowania na YT ZiggyShoke 5 1,023 01-22-2015, 20:00
Ostatni post: Kargan
  Ustawienia domyślne (nie ctrl+shift) Hoffman 14 2,174 11-25-2014, 18:24
Ostatni post: Hoffman

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości