problem z renderingiem w 60fps dla YT
#1
Witam

mam następujący problem - renderuje materiał nagrany w 59,94fps, kodek mainconcept avc/aac, ustawienia "takie jak polecają" (framerate 59,94 , wszystkie "allow source.."  odznaczone, profil high, vbr w roznych wartoscach od 20mbps po 50mbps). vegas pro 12 (oczywiście legalny)

na kompie oczywiście wszystko śmiga pięknie.
serwer dlna w nasie synology streamuje mi to równie pięknie.

natomiast po uploadzie na yt sytuacja jest następująca (po odczekaniu kilkunastu godzin na ew. przetwarzanie) - film się odtwarza z taką jakością jak powinien, ale co ileś tam klatek robi mi się taka pikseloza jakby bitrate skoczył z tych 20-50mbps do jakiejś ultraniskiej jakości. nie mam problemu z łączem (100mbps), znajomi widzą to samo, w tych samych miejscach zawsze.

ktoś coś poradzi ? bo już mi ręce opadają.... (materiał w 29,97 pięknie mi chodzi na yt, tylko to $%^!@# 59,94 fps....)
Odpowiedz
#2
dodam tylko że surowy materiał z tej samej kamery (dji phantom 3) uploadowany na yt w 59,97fps działa perfekcyjnie....
Odpowiedz
#3
Link do filmu? Dokładne ustawienia renderowania?
I po co aż tak bitrate? Nagrywasz 4K czy co? I daj CBR, jak chcesz to możesz dać "two-pass", wtedy wyciśniesz lepszą jakość przy niższym bitrate.
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
#4
Two-pass w CBR?
:)
Odpowiedz
#5
np to:


akurat ten film jest renderowany wg tej instrukcji (frameserver / megui)


a ten jest renderowany przez x264vfw


wszędzie parametry zgodne z wytycznymi googla (https://support.google.com/youtube/answer/1722171?hl=pl)

to samo mam z mainconcept.

pikseloza zawsze w tych samych miejscach, wszystko jest ok a nagle dup i tak to wygląda

normalnie rozważam przeinstalowanie systemu, bo już mi się pomysły skończyły. a na adobe premiere mnie nie stać :/
Odpowiedz
#6
(10-08-2015, 18:12)mateuszszar napisał(a):  Two-pass w CBR?
:)
Tfu! Dzięki że mnie poprawiłeś. Zostaw VBR :) Z głowy pisałem :)

Renderujesz tak jak ten gość na filmiku? Powiem ci szczerze - nie wiem co on tam robi. Ja zawsze renderuję na kompa a potem wrzucam na yt. Trochę więcej czasu to zajmuje, to fakt. Spróbuj tak zrobić (najlepiej do Sony AVC).


Albo możesz spróbować zmienić pixel format na 8-bit. W audio też nie wiem po co aż taki duży sample rate, zakładam, że dźwięk i tak jest w 48000 albo 96000 Hz.


Hehe Ruda Śląska - moje strony ;)
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
#7
Jak tam rozwiązanie problemu?

Mam podobny efekt, na komputerze ok, a po wrzuceniu do youtuba tak się właśnie dzieje, że wychodzą piksele.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Niewidoczne klipy na timeline i problem z renderingiem adventus 0 65 11-15-2016, 1:08
Ostatni post: adventus
  Problem z renderingiem MOV skibek 1 433 05-10-2015, 11:57
Ostatni post: sirCreeper
  Problem z renderingiem sciomenihilscire 8 1,015 04-14-2015, 16:11
Ostatni post: sciomenihilscire
  Problem z renderingiem Scorpion 4 1,083 04-03-2013, 14:05
Ostatni post: Scorpion
  Problem z renderingiem n00ber 5 995 04-01-2013, 21:13
Ostatni post: efix
  Problem z renderingiem plików AVCHD LadyD 8 2,110 02-02-2013, 18:28
Ostatni post: walerka

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości