Rozmazany obraz po zrenderowaniu
#1
Witam! Na wstępie chciałbym tylko zacząć, że ostatnio zmieniłem program do nagrywania. Wcześniej był to Fraps teraz jest to Bandicam. Nie podobało mi się to w Frapsie, że waga filmu, np. 30 minut była kosmiczna po wyrenderowaniu, ale nie ważne. Jestem przy Bandicamie i ostatnio zastanawiałem się nad ustawieniami do nagrywania, a dokładniej nad kodekiem. Wybrałem Xvid, zainstalowałem go z oficjalnej strony producenta http://www.xvid.org i zadowolił mnie fakt, że nareszcie mogłem go wrzucić do SV. Jednak przy podglądzie i po wyrenderowaniu filmu obraz był taki dziwnie rozmazany, nie umiem do końca tego ubrać w słowa. Proszę o pomoc.

MediaInfo:
[Obrazek: ItbR54Z.png]

Korzystam z Sony Vegas Pro 13 (build 453) 64-bit
Odpowiedz
#2
Klatkaż projektu oraz renderingu jest taki sam jak plików nagranych bandicamem?
Jeśli nie, użyj "disable resample"

http://sonyvegas.info/thread-9034.html
Na przyszłość proszę się stosować do powyższego, bo Twój screen niewiele mówi.
Odpowiedz
#3
Witam! Dziękuję za odpowiedź, zacznę może od końcowej odpowiedzi. Pierwszy raz stykam się z MediaInfo i nie wiem jak odpalić te okienko, myślałem, że nowa wersja MediaInfo w ten sposób wygląda. Napisz mi jak te poprawne otworzyć, jak możesz.

Teraz do samej Twojej podpowiedzi zaznaczyłem opcję, którą mi podałeś, ale bez zmian, błąd zostaje. Mógłbym pokazać na filmie jak to wygląda, albo nie... zaraz umieszcze screenshoot'y przed wyrenderowaniem i po. Z gry Minecraft, bo z takowej pojawiły się błędy z innych nie patrzyłem, ale zapewne tak.

@EDIT:

Oryginalny film z Bandicama:
[Obrazek: iTWOMet.jpg]

Film po wyrenderowaniu (i przy podglądzie):
[Obrazek: tCMRNun.jpg]
Odpowiedz
#4
Cytat:Napisz mi jak te poprawne otworzyć, jak możesz.
Widzisz na swoim screenie belkę narzędzi -> widok? :)

Co do problemu - pisałeś o rozmazaniu, a ja tu widzę: zły kontrast (albo masz jakieś filtry podciągające kontrast, albo: http://sonyvegas.info/thread-8799-post-5...t#pid55985 ), oraz makrobloki (powód: złe kodowanie > niski bitrate, lub po prostu zły profil (np. profil MAIN zamiast HIGH)).
Odpowiedz
#5
Dobra to teraz podam MediaInfo. ;)

[Obrazek: CxXGlAc.png]
[Obrazek: 4a48xai.png]

Jednak co do wypowiedzi - nadal nie kumam, nie jestem obeznany z Sony Vegas'em na tyle, aby zrozumieć to co napisałeś. Czy mógłbyś napisać mi to prościej? :) Dzięki z góry! :) Dodam jeszcze, że nie mam dodanych żadnych filtrów, ponieważ uruchomiłem nawet przed chwilą Sony Vegas'a na domyślnych ustawieniach i nic nowego.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#6
Przepraszam... Nie mógłbym.
Podstawy możesz nadrobić samodzielnie. Zbyt wiele czasu bym stracił, jakbym każdemu tłumaczył wszystko "od zera".
Tym się właśnie różni forum, od suportu. A tym bardziej forum dla zaawansowanych użytkowników, w którego regulaminie jest napisane, że brak podstaw znajomości będzie w odpowiedni sposób 'nagradzane'.

Czego nie rozumiesz? Użyłeś pliku pomocy programu [F1]? Tam wpisz frazę, której nie rozumiesz. Powinno Ci rozjaśnić.
Odpowiedz
#7
To chociaż gdybyś mógł wytłumaczyć mi te makrobloki...
Odpowiedz
#8
makrobloki, to takie kwadraty - grupy pixeli. Podczas kodowania, grupy pixeli są kodowane blokami -> powstają makrobloki. Na obrazie widać wyraźnie że pojawiły się nieregularności pogrupowane po kilka pixeli.
Aby tego uniknąć, musisz dać wyższy bitrate podczas renderingu. Plik będzie ważył więcej (MB), ale jakość będzie wyższa. I jak pisałem, zwróć uwagę, czy kodujesz w trybie HIGH (z ustawieniami renderingu - Best).
Odpowiedz
#9
Nie wiemy nawet jak renderujesz, bo nie zastosowałeś się do mojego linku...
Nie wiem, jak renderujesz, więc nie mogę napisać co źle ustawiłeś. Szukaj na forum, jak poprawnie renderować pod YT.
Odpowiedz
#10
Moje ustawienia renderowania wyglądają nastepująco:
[Obrazek: ElTaQZh.png]

Dopiero zmieniłem według Pańskich zaleceń i tak się one prezentują.

@EDIT:

Teraz się zdziwiłem. Każdy materiał zrenderowany przeze mnie zazwyczaj jest nagrywany w 120 FPS'ach, jednak dostrzegam w ustawieniach, że materiał jest na 29,970fps. Zawsze nagrywałem w ten sposób tylko bez profilu HIGH, dlaczego ograniczyło mi się do tych 30 klatek?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  PixelArt Rozmazany piter2268 3 213 07-23-2016, 14:27
Ostatni post: sirCreeper
  Dziwny obraz po zrenderowaniu Szatan18 5 660 08-31-2015, 9:17
Ostatni post: mateuszszar
  rozmazany obraz, pewnie przez pobrane intro Castellano 1 558 05-28-2015, 15:17
Ostatni post: sirCreeper
  rozmazany pas na dole ekranu jankowal 3 1,248 03-17-2013, 23:09
Ostatni post: mateuszszar
  SVMS 11 czarny obraz po zrenderowaniu kajto3 0 769 03-25-2012, 19:42
Ostatni post: kajto3
  Czarny obraz po zrenderowaniu dejw1d 4 1,274 12-26-2010, 0:37
Ostatni post: dejw1d

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości