Cuda nie działa.
#1
Dobry, ostatnio kupiłem kartę GTX 670 teoretycznie wspiera ona cuda jednak owa technologia nie działa podczas renderingu w vegasie.
Ustawienia mam o takie:
[Obrazek: 2qd76t3.png]
Kartę taką:
[Obrazek: 5k0.png]

Sterowniki najnowsze.
A vegasa w wersji 13 build 453.

Co ciekawe na starym radeonie hd 6850 przy ustawieniu OpenCL render był o prawie płowe szybszy.
Ma ktoś pomysł jak zmusić vegasa żeby używał cuda do renderowania?
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
Odpowiedz
#2
A w zakładce "system" w CUSTOMIZE TEMPLATE jak klikniesz klawisz "check GPU" to dostajesz info: "CUDA is available"?
Spróbuj jeszcze z sterownikiem: 314.22-desktop-win8-win7-winvista-64bit-international-whql.exe
Nie mówię, że na 100% pomoże...
Trzeba testować.

Niestety prawidłowo działa tylko seria Fermi (GTX5xx). Ale późniejsze (seria 6xx i 7xx) też działała (może nie tak wydajnie, jak 5xx, ale podobno działały).

Ja testowałem kilka kart i ostatecznie kupiłem używaną gtx590. Nawet gtx970 wypadała bardzo blado.
Odpowiedz
#3
Tak w zakładce system wyświetla się CUDA is available.
Przeinstalowałem ten sterownik na ten który napisałeś, w vegasie, premire pro jest dokładnie tak jak było jednak w programach typu fremake video converter CUDA magcznie aktywowało się (wcześniej pisało że cuda nie posiadam) i tam faktycznie widać ogromną różnicę . Czyli niestety jak dla mnie nie wiele to dało.
Odpowiedz
#4
Tak.
Vegas ma swój sterownik do CUDA (swoją drogą nie odświeżany od wielu lat), stąd problem z nowszymi kartami (nowszymi w sensie - nowsze od serii gtx5xx). ;)

Zobacz podczas renderowania z użyciem CUDA, jaką masz zajętość GPU LOAD w programie GPU-Z > zakładka "Sensors"
Ps. W pozostałych programach CUDA jest nieaktywne z nowszymi sterownikami. Ale można to aktywować w każdym nowszym sterowniku - tyle że trzeba ręcznie skopiować dwie biblioteki, oraz aktywować w rejestrze.

Instrukcję można znaleźć w sieci.
Odpowiedz
#5
Oczywiście sprawdzałem GPU Load podczas testów, zaróno na nowych jak i na starych sterach widać że vegas "coś robi" bo użycie karty skacze między 0 a 10 (przed kliknięciem "render" było stałe 0 przez dłuższy czas) jednak zdażają się DŁUGIE przestoje na 0%. W praktyce czas renderu nie różni się od renderu CPU only.
Odpowiedz
#6
a ja posiadam GTX 650 TI i również nie mogę zmusić jej do CUDA,
W vegasie 12, 13 jest wykrywana w preferencjach jak i w render ale przyśpieszenia nie widać żadnego :( czy ma ktoś jakiś pomysł ?
Odpowiedz
#7
Nie ma na to rady.
Albo Fermi (gtx5xx), albo modlić się, że w vegasie 14 jak już coś takiego powstanie, będzie pełne i sensowne wsparcie dla nowszych kart.
Sam porzuciłem gtx970 na rzecz połowę tańszej używanej gtx590.
Działa super, ale nie obsługuje 4k! Więc albo rybki, albo akwarium.
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości