Czarny obraz zamiast filmu
#1
Witam,

Od dłuższego czasu pracy z vegasem mam same problem !? Może opiszę na początek pierwszy problem który pojawił się nie dawno.

1. Nie dawno, dosłownie z dnia na dzień nie mogę wykonać renderingu ?! Elegancko wszystko jak zawsze a tu zamiast obrazu ciemność, dźwięk jest. Próbowałem zapisywać na setki tysięcy sposobów z różnymi ustawieniami, z różnymi kodekami itd. I to samo :O tego problemu o dziwno w ogóle wcześniej nie było ! Powoli to oprogramowanie zaczyna mnie irytować ze względu na pojawiające się z powietrza problemy.

2. Druga sprawa ciągnie się od dłuższego czasu. Jak zaczynałem przygodę z vegasem było wszystko OK. Aż pewnego pięknego dnia użyłem opcji velocity (wcześniej używałem i nie było problemu). Gdy użyłem velocity do przyśpieszenia filmu to te fragmenty przyśpieszone były czarne, a zwolnienie działało :O Dodatkowo dla pewności sprawdziłem na 2 komputerze i to samo ?! Kodeki to setki razy wywalałem i instalowałem. Słów mi brakuje na to już.

Czuje ,że czas przerzucić się na vegas pro 9 :/ ale mam związku z tym pytanie, kiedyś zainstalowałem na próbę wersje 9 ale o dziwno nie znalazłem narzędzia "velocity" czy ono zmieniło nazwę w 9 ? czy jakoś przeoczyłem ?

Poza tym może mi ktoś podać sensowne argumenty aby przerzucić się na vegas 9 ? Tylko nie piście postów typu: "Jest lepszy bo ma mniej błędów" :P możecie podać jakieś nowe funkcje...
Sorry za 2 posty ale w vegasie 9 rendering idzie gładko ;) tylko nie mogę znaleść velocity
Odpowiedz
#2
1. A próbowałeś zapisać bez konwersjii ?
2. Ściągnij inną wersje np 8.0c (z tą niemam problemów)
3. Niema czegoś takiego jak Vegas pro 9 (jest movie i platinum)
4. Efekt Veleocity jest tylko w wersji pro.(przez to go nie znalazłeś)
(02-22-2009, 18:33)oomaster napisał(a):  Poza tym może mi ktoś podać sensowne argumenty aby przerzucić się na vegas 9 ? Tylko nie piście postów typu: "Jest lepszy bo ma mniej błędów" :P możecie podać jakieś nowe funkcje...
5. Raczej nic nowego.
Odpowiedz
#3
Przyznam się, że ja nigdy nie miałem takich problemów. Jak coś się działo dziwnego to tylko dlatego, że źródło było dziwnie zakodowane. Przekodowałem w vdub i wszystko działało.
Co do vegas pro 9 to wydaje mi się że nie ma takiej wersji.
http://www.sonycreativesoftware.com/vegaspro
Movie studio 9 jest, ale movie sudio to okrojona wersja pro 8.
No proszę. Kolega qatryk był szybszy w odpowiedzi ;)
Odpowiedz
#4
Dzięki za odpowiedź. Ogólnie mówiąc to ile jest wersji vegasa 9 ?

Czy ten update to nie jest jakiś trial ? Instaluje się na vegasa standardowego czy jak ?:
http://www.sonycreativesoftware.com/down...s/vegaspro
Odpowiedz
#5
Wersję Trial możesz używać przez pewien określony czas. Później musisz wykupić licencję, aby dalej korzystać z programu.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#6
(02-22-2009, 21:41)oomaster napisał(a):  [...]ile jest wersji vegasa 9 ?
Vegas 9 ma trzy wersje:
  1. Movie Studio,
  2. Movie Studio Platinum,
  3. Movie Studio Platinum Pro Pack (nie Vegas 9 pro)
(02-22-2009, 21:41)oomaster napisał(a):  Czy ten update to nie jest jakiś trial ? Instaluje się na vegasa standardowego czy jak ?:
To jest zwykły update ale żeby go używać trzeba mieć kod do aktualizacji.
Odpowiedz
#7
Opiszę tutaj swój przypadek z SV bodajże 6 lub 7. Materiał źródłowy był w porządku, lecz po wstawieniu do timeline'a pewna część nie była renderowana (tylko dźwięk i czarny obraz) - było to około 6sekund filmu z początku. Załadowałem ponownie ten sam materiał źródłowy i.... prawie to samo, czarny obraz ciągle był ale już było to parę sekund - potem oczywiście wracało wszystko do normy. Niestety nie pamiętam jak z tego wybrnąłem, chyba skonwertowałem surówkę na inny format, inny kodek i poszło.
Odpowiedz
#8
Tak jak pwiedziałeś skonwertuj surowy matriał innym kodekiem. I sprawdź czy przy renderowani masz zaznaczone "Render loop video only" jak nie to dobrze.
Odpowiedz
#9
Po kilku dużych testach jestem bliski odkrycia prawdy :P

Jedną i najważniejszą rzeczą jest to ,że komputer jest po prostu za słaby i na wysokich parametrach nie ma siły wykonać renderu, więc gdy skorzystam z gorszej jakości to od razu leci render ;)

Rozwiązanie:
Zakup mocniejszego procesora
Odpowiedz
#10
możliwe, ze masz rację, ale ja doszłam do czegoś takiego wczoraj...

1.Gdy mamy otwarty vegas klikamy na dany filmik na osi czasu prawym przyciskiem i włączamy Properties...
2.Wyskakuje nam okienko, w którym mamy do zaznaczenia 3 jakieś tam bajery :p
3.Wybieramy Disable resample
4.Na koniec zatwierdzamy to

Proste i skuteczne bynajmniej w moim przypadku ;]
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Po renderingu obraz jest czarny Xiri 7 3,564 03-15-2012, 22:33
Ostatni post: awtoy

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości