Jaki komp do Movie Studio 13 Platinum
#1
Słuchajcie planuję jakaś modernizację mojego sprzętu. Konkretnie będę pracował MS 13 P! Jaki komp procek i ilość ram'u była by optymalna do swobodnej edycji i zabawy w programie? Może jakieś sugestie? Nie zależy mi na aż tak kosmicznej szybkości renderingu. Wolę swobodną edycję.
Odpowiedz
#2
Zdaje się, że na stronie programu są wymagania minimalne oraz zalecane...
Odpowiedz
#3
Ale często to, co napiszą nie ma związku z tym, co jest naprawdę ;)
Chyba dlatego kolega postanowił napisać, abyśmy mu pomogli jako "ci doświadczeni". Niestety ja na sprzęcie aż tak się nieznam, więc nie pomogę.
Odpowiedz
#4
(06-13-2015, 8:28)Priders napisał(a):  Ale często to, co napiszą nie ma związku z tym, co jest naprawdę ;)
Chyba dlatego kolega postanowił napisać, abyśmy mu pomogli jako "ci doświadczeni". Niestety ja na sprzęcie aż tak się nieznam, więc nie pomogę.

Masz takie doświadczenie?
Skoro piszesz, że się nie znasz aż tak na sprzęcie, to skąd przekonanie, że "często to co napiszą nie ma związku z tym co jest na prawdę"?
Nie łapię Twojego rozumowania.
Odpowiedz
#5
Witam ponownie! Chodziło mi bardziej oto czy ktoś z was konkretnie ma tą wersję i na jakim sprzęcie działa. Oczywiście że wymagania podane przez Sony są szczerze pisząc dość ogólne. A w necie trudno o opis bardziej dedykowanego sprzętu na którym fajnie się działa. Więc stąd moje pytanie a może ktoś podzieli się doświadczeniem. Może i3 + ram 16gb ram! Zamiast i5 i 8gb?

Do MM czy innych sklepów nie pójdę bo tam nie dowiem się tego co jest dla mnie ważne ale tam dowiem się tego co przyniesie im zysk :)
Odpowiedz
#6
Generalnie do HD musisz mieć co najmniej 4 rdzenie (nie wątki, tylko rdzenie).
Im nowszy procesor, tym lepiej (4 generacji będzie lepszy, niż trzeciej).

Jeśli chodzi o procesory, to moim zdaniem jedyne słuszne, to i7.
Jak kupujesz nowy sprzęt, to nie ma co oszczędzać, bo komputera nie zmienia się co pół roku.
RAM - 8 GB to minimum patrząc realnie. Na 4GB będziesz się dusił...

Dysk SSD na system i program. Surówka może leżeć na HDD o ile będziesz renderował na inny dysk niż surówka (żeby głowic nie zajeżdżać -> odczyt-zapis-odczyt-zapis...).

Zgodna karta GPU obsługująca CUDA potrafi dodać kopa, ale nie zawsze. Czasami jest z nią więcej problemów niż pożytku.


Niestety komputer komputerowi nie równy. Nie da się napisać dokładnie...
Bierz CPU co najmniej i7 4gen., 16GB RAM, z kartą graficzną może być problem. Ja przetestowałem kilka, i ostatecznie kupiłem używaną GTX590 (wypada dużo lepiej niż gtx970 którą po tygodniu oddałem do sklepu).
Odpowiedz
#7
Piszę tutaj nie tylko o tym programie, ale o innych rzeczach również. Tak na szybko, załóżmy o grach. Na opakowaniu piszą, że gra będzie śmigać na ultra, a w rzeczywistości ledwo na minimalnych odpala. Miałem tak już kilka razy, ostatnio z wiedźminem. Skończyło się na tym, że mam wiedźmina na pc i ps4. Z czego jednej nie korzystam.
Pisząc, że się nie znam, chodziło mi o konkretne składanie komputera (dane podzespoły etc.)
Ale koniec tego offu, bo to nie o tym temat ;)
Odpowiedz
#8
Na temat gier nie będę pisał...

Jeśli chodzi o program do montażu video, to jeszcze jedno jest ważne... Pliki wejściowe!
Inne wymagania ma kodek mpeg2. Inne AVC. Jeszcze inne h.265.
Odpowiedz
#9
Też się zastanawiałem jakiś czas temu nad nowym komputerem. Ja miałem konkretne wymagania i do nich dobrałem podzespoły. Po pierwsze miała to być mobilna stacja robocza z i7 przynajmniej czwartej generacji, możliwością rozbudowy do 32ramu i dedykowaną grafiką nvidia (tu raczej z sentymentu, bo ati nigdy nie używałem). Padło na i74000mq 2,4, 16 ramu, quadro k2100m i dysk ssd. Jestem z tego zestawu bardzo zadowolony, ale wiem, że za jego cenę można mieć lepszy w stacjonarnej obudowie. Dużo mnie kosztowała mobilność, ale była to konieczność i nie żałuję. Zatem ważnym kryterium jest to czy ma to byćlaptop czy stacjonarka. W kartach graficznych jest bardzo duży wybór. Grafika gamingowa o szybszym zegarze będzie na pewno gorsza brzy renderowaniu niż grafika dedykowana o wolniejszym zegarze. Np na mojej renderowanie idzie przyzwoicie, choć wymagające efekty potrafią przyhamować proces. Tak z ciekawości uruchomiłem gta5 i płynnie działa dopiero na niskich ustawieniach (w zasadzie to średnich, bo niskich nie ma).
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Efekty mediów. Movie studio Platinum 13 wiewi0r1985 2 76 11-18-2016, 19:21
Ostatni post: szczemp
  Jak renderować w 4k za pomocą Movie Studio 12? TheSunny 5 155 10-29-2016, 15:17
Ostatni post: Pinto
  Timecode w Movie Studio Platinum 12 TheSunny 4 138 10-26-2016, 18:10
Ostatni post: TheSunny
  Movie Studio 12 + GTX 550ti= problem z Medianą AKHoudini 2 595 06-12-2015, 9:05
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Movie Studio 13 Suite Box - plik mts mateelv 3 836 03-04-2015, 23:37
Ostatni post: mateuszszar
  Movie Studio ciągle wywala ZiggyShoke 0 482 02-17-2015, 20:55
Ostatni post: ZiggyShoke

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości