Problem z dźwiękiem przy renderowaniu
#1
Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum ;)

Mam (Windows 8, 4gb ram, Karta Graficzna 1gb, 500GB dysk) Sony Vegas 12 Pro i mam problem z renderowaniem pewnego klipu (Sony Vegas używam Sporadycznie). Mianowicie zamierzałem stworzyć typowy klip hip-hopowy w możliwie najlepszej jakości. Po zakończeniu ujęć, które były nagrywane lustrzanką (.sfk) i profesjonalna kamerą (.mts), plus kilka grafik w różnym formacie i rozmiarach zacząłem go montować w Rozdzielczości wszystkiego na koniec 1920x1080. Wyciszyłem wszystkie dźwięki z nagrań i dodałem własny utwór. Próbowałem zapisać w .mxf
(HD EX 1920x1080-50i, Audio: 48 000 Hz; 16 Bit; Stereo; PCM Video: 25 fps; 1920x1080 Upper field first; MPEG HD Pixel Aspect Ratio: 1,000)
[Obrazek: 497_grafa442.jpg]
[Obrazek: 381_grafa442_kopia.jpg]
i jak na film wyszło naprawdę dobrze. Niestety po renderowaniu ucierpiał dźwięk. Ściszyło tony wysokie, ucierpiała muzyka, wokal za to został lekko zniekształcony i podgłośniony w stosunku do bitu. Następnie poszperałem na forum próbowałem zmienić ustawienia audio przed Renderem (ustawić, aby Sony Vegas automatycznie nie przyciszał mi dźwięków, aby mi automatycznie nie ściszało przesterów (choć ich tam nie było) - nie pomogło) i w czasie Rendera ale niestety nic to nie dało. (dałem większy bitrate przed renderem z 16 na 24). Następnie spróbowałem tego (ciut lepsze podobno)
(HD422 1920x1080-50i 50 Mbps, Audio: 48 000 Hz; 24 Bit; Stereo; PCM Video: 25 fps; 1920x1080 Upper field first; MPEG HD422, Pixel Aspect Ratio: 1,000) Bez różnicy film tak samo doskonała jakość dźwięk ucierpiał.

Pomyślałem sobie, że to chyba jakiś ferelny format, może jak zrobie avc, avi czy też mp4 w najwyższych ustawieniach będzie lepiej. Niestety po kilku godzinach renderowania metodą prób i błędów dowiedziałem się jedynie że:
avi (HD 1080-50i YUV, Audio: 48 000 Hz; 16 Bit; Stereo; PCM Video: 25 fps; 1920x1080 Upper field first; YUV Pixel Aspect Ratio: 1,000) - pojawiają się fale, takie jak w telewizji, dźwięk doskonały. Tu miałem wybór co do opcji dźwięku, ale nic nie ruszając
Mp4 (HQ 1920x1080-50i, 35 Mbps VBR, Audio: 48 000 Hz; 16 Bit (MAC); Stereo; PCM Video: 25 fps; 1920x1080 Upper field first Pixel Aspect Ratio: 1,000) - to samo co w .avi
avc (Blu-ray 1920x1080-50i, Video: 25 fps; 1920x1080 Upper field first; YUV; 10 Mbps Pixel Aspect Ratio: 1,000) - obraz doskonały, ale za szybki (zamiast 3min12sec film ma 3.00) i brak dźwięku.

Proszę was o szybką pomoc. Będę cały czas w między czasie kombinował :) Pozdrawiam.

PS.: Przeczytałem wątki dla początkujących, dobrze zorganizowane forum, pozdrawiam adminów ;) jeżeli jednak popełniłem jakieś błędy pisząc na waszym forum pisząc ten wątek proszę o poprawienie/napisanie mi co źle zrobiłem/czego brakuje a wnet poprawie.
Odpowiedz
#2
Widać, że błądzisz...
Po co się pakować w MXF? Nie widzę powodu.

Brakuje informacji o plikach z kamery oraz z lustrzanki (na pewno nie są to .sfk ;) tylko pewnie MOV). SFK to tymczasowe pliki stworzone przez Vegasa (graficzne zobrazowanie zapisanego w pliku dźwięku, który vegas przedstawia osi czasu).

Najpierw wejdź w ustawienia projektu i sprawdź, czy na pewno masz Field Order - None (progressive scan).
Poniżej - deinterlace method - interpolate.

Jeśli masz pliki z kamery z przeplotem, to w ten sposób najłatwiej usunąć przeplot (obraz nie będzie miał pasków/nie będzie pływał).

Teraz sprawdź, czy podczas odtwarzania, na wskaźniku wysterowania Master BUS nie zapala się czerwona lampka sygnalizująca przester. Przypuszczam, że masz dźwięk audio w rozdzielczości 44.1kHz, a w filmie używamy 48kHz. Dlatego może pojawić się peak. Wystarczy, że przyciszysz o 1 dB na tracku i powinno być OK.


RENDER.
Renderuj MainConcept AVC.
Wybierz jakiś szablon np. Internet.
klikasz customize template i po kolei:

ZAKŁADKA VIDEO
frame size: 1920x1080
profile: high
frame rate: 25
field order: progerssive

variable bit rate: zaznacz TWO PASS
Max: 18 000 000    (jeśli na YT, to możesz dać mniej, np. 10 000 000)
AVG: 12 000 000    (jeśli na YT, to możesz dać mniej, np. 8 000 000)
encode mode: automatic
zaznacz "enable progerssive download"


ZAKŁADKA AUDIO
sample rate: 48 000
bitrate: 320 000

ZAKŁADKA PROJECT
Video rendering quality: Best.


Ps. Dla testów możesz renderować jedynie mały wycinek filmu, żeby nie testować ustawień na całym klipie (po co tracić tyle czasu?) ;)
Odpowiedz
#3
Problem rozwiązany!!!! Ale... Wyjaśnię kilka rzeczy, co by inni nie zbłądzili na tak zacnym forum i aby przeczytawszy wątek nie pisali kolejnych.

Cytat:na pewno nie są to .sfk


Owszem, masz rację, były to .MOV i .mts, a obok po pliku .sfk .

Cytat:Najpierw wejdź w ustawienia projektu i sprawdź, czy na pewno masz Field Order - None (progressive scan).
Poniżej - deinterlace method - interpolate.

Tak było już wcześniej (przeczytałem gdzieś na forum), bez żadnych efektów. Spotkałem się z kilkoma opiniami że VEGASowskie metody usuwanie przeplotu są do ... kitu, aczkolwiek zastosowałem ponownie takie ustawienia.

Cytat:Jeśli masz pliki z kamery z przeplotem, to w ten sposób najłatwiej usunąć przeplot (obraz nie będzie miał pasków/nie będzie pływał).

Na plikach z kamery i lustrzanki nie było przeplotu (dodam jedynie, że lustrzanka nagrywała SUPER a kamera NIESAMOWICIE ZAJE.... no ;) )

Cytat:Teraz sprawdź, czy podczas odtwarzania, na wskaźniku wysterowania Master BUS nie zapala się czerwona lampka sygnalizująca przester. Przypuszczam, że masz dźwięk audio w rozdzielczości 44.1kHz, a w filmie używamy 48kHz. Dlatego może pojawić się peak. Wystarczy, że przyciszysz o 1 dB na tracku i powinno być OK.

Nie było przesteru, aczkolwiek dla pewności ściszyłem o -1db.

Cytat:RENDER.
Renderuj MainConcept AVC.
Wybierz jakiś szablon np. Internet.
klikasz customize template i po kolei:

ZAKŁADKA VIDEO
frame size: 1920x1080
profile: high
frame rate: 25
field order: progerssive

Wskazówki krok po kroku :) Wykonałem z tym, że wybrałem "MainConcept AVC/MP4 - Internet 1080p" i w field order miałem do wyboru none progressive, upper fields first i lower fields first. Wybrałem pierwsze.

Cytat:variable bit rate: zaznacz TWO PASS
Max: 18 000 000    (jeśli na YT, to możesz dać mniej, np. 10 000 000)
AVG: 12 000 000    (jeśli na YT, to możesz dać mniej, np. 8 000 000)
encode mode: automatic
zaznacz "enable progerssive download"

Zrobiłem jak wyżej, z tą różnicą, że w MAX mogłem dac 14 lub 20 mln, więc dałem 14 mln (obraz w miarę dobry jest, i bez przeplotu), a w encode mode nie zmieniałem nic, gdyż nie było opcji automatic. Czyżby mój VEGAS 12 był jakiś niedorobiony? :D

Cytat:ZAKŁADKA AUDIO
sample rate: 48 000
bitrate: 320 000

ZAKŁADKA PROJECT
Video rendering quality: Best.

Tak jak wyżej kolega doradził, tak zrobiłem, zrenderowałem fragment i voila! Film w dobrej jakości, zero przeplotu a dźwięk jest jakbym słyszał mp3 świżutko ze studia :) Następnie zrenderowałem cały film, co zajęło godzinę i powiem, że na jakości ucierpiał nieco, ale dźwięk jest pierwsza klasa. Pozatym na YT nikt nie będzie przecież skupiał się na teledysku i szukał malutkich szumów (czasem zdarzają się malutkie pikselozy) a raczej będzie się skupiał na muzie. W końcu nie można mieć ciastka i zjeść ciastko. Mateuszszar - Dzięki za pomoc, masz tu dobre piwo ;)

[Obrazek: polarne-mocne_2493_03.jpg]

PS.: Temat do zamknięcia.

PS2.: A wideoklip jeżeli jest ktoś ciekaw pojawi się za dwa tygodnie jako "8 wersów Rap z Północy Mixtape" :) Dlaczego nie teraz? Musze się dogadać z patronami...
Odpowiedz
#4
Sprawdź, który masz build Vegasa (najnowsza dwunastka to build 770).
Jeśli masz starszy - zaktualizuj http://www.sonycreativesoftware.com/down...vegaspro12

Ja u siebie nie mam zainstalowanej dwunastki. Odkąd przesiadłem się na VP13, mam tylko poczciwą jedenastkę oraz trzynastkę. Tutaj mogą być różnice w opcjach MainConcept AVC (chociaż wydaje mi się, że pisałem patrząc na VP11... a może to wina buildu? Ciężko zgadywać).

Co do jakości, to powinna być dobra. Przy two-pass - nawet bardzo dobra.
Ale wszystko zależy od tego, co się dzieje obrazowo w tym teledysku.
AVC (a więc h.264) jest specyficzne pod tym względem. Jeśli masz np. strobo albo mnóstwo drobnych detali... koder nie uciągnie.
Wówczas trzeba by grzebać głębiej. Vegas nie ma takich opcji...

Ps. dzięki za piwko ;)
Co do usuwania przeplotu w vegasie. Nigdy nie narzekałem (jak używałem HDV to wszystko było z przeplotem i usuwałem z każdego prawie nagrania). Metoda "interpolate" daje całkiem dobre efekty.
Oczywiście można też skorzystać z darmowego pluginu Yadif Deinterlace.
PPS. Jak już będzie gotowy do emisji, wrzuć do działu "nasze filmy".
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Crash przy renderowaniu kyrtas8 1 82 11-19-2016, 17:15
Ostatni post: mateuszszar
  Jaką opcje wybrać przy renderowaniu (POMOCY) Dawid1992 3 130 10-02-2016, 13:40
Ostatni post: mateuszszar
  Zacinanie sie przy renderowaniu, jak i wczasie montażu. prollerox 10 528 05-31-2016, 23:47
Ostatni post: prollerox
  Błąd przy renderowaniu pokazu zdjęć Yohualtecuhtli 0 214 02-22-2016, 15:58
Ostatni post: Yohualtecuhtli
  Vegas przestaje działać przy renderowaniu hubert01 1 514 11-19-2015, 21:22
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas - error 0xc00d003c (message missing) - przy renderowaniu M-Zalew 2 495 11-09-2015, 18:14
Ostatni post: M-Zalew

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości