Sony Vegas 13 - Jakość renderowania
#1
Witam, mam problem, a mianowicie nakręciłem dwa klipy w gopro, które różnią się ilością fps (są w takiej samej rozdzielczości)


1080p 30 FPS
1080p 60 FPS

Wrzuciłem je do vegasa, wyrenderowałem takimi oto ustawieniami:

[Obrazek: post-26252-0-98767900-1420132894.png]


I jakość do 00:12 jest w miarę ok, a później- sami zobaczcie.





Jest jakaś opcja żeby to wyglądało w miare znośnie?
Ogólnie wydaje mi się że GoPro przy roździelczości 1080p ładniej nagrywa przy 30FPS niż przy 60FPS. I jeszcze jedno pytanie- spójrzcie na tylne koło motocykla w SlowMotion- tak jak by "pływało" to normalne? Do slowmo używam TWIXTOR PRO.

Czekam na jakieś wskazówkI! :)
Odpowiedz
#2
Dla klipów z wyższym klatkażem jak projekt (60fps) użyj Disable Resample (żeby vegas pomijał nadmiarowe klatki - tym razem je miksuje do kupy, co pogarsza jakość).

Pływanie? Nie wiem czy nie chodzi ci o Rolling Shutter.
Odpowiedz
#3
Cały czas jest disable resample. Ogólnie po renderowaniu wychodzą pixele, widoczne pixele. i nie wiem co juz robic. oglądnąłem milion poradnikow, i kombinowałem z różnymi ustawieniami. Na filmie widać pixele.


Moim zdaniem jakość jest żałosna, a kręcone było gopro hero 4 silver...
Odpowiedz
#4
Ta pikseloza wychodzi po renderze już na kompie, czy po wrzuceniu na YT?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
(01-02-2015, 15:41)efix napisał(a):  Ta pikseloza wychodzi po renderze już na kompie, czy po wrzuceniu na YT?

Na kompie po wyrenderowaniu.
Odpowiedz
#6
Użyj  Disable Resample dla każdego kawałka filmu. W ustawieniach projektu zmień Blend Fields na Interpolate fields
Odpowiedz
#7
Brak informacji z MediaInfo.
Który build Vegasa??? Powinien być 428.
Czy w podglądzie Vegasa też są piksele dla Best(Full)???
Jak sobie poradzić na około bez kodeków Mainconcept.
Wygenerować AVI z kodekiem nieskompresowanym V210.
I przerobić. Opis poniżej dla kodeka X264 pod YouTube.
http://filmowiec.pl/forum/viewtopic.php?...3&start=60

PS. Zakładam, że surówka nie ma pikseli. Pochwal się rezultatem. (:
Odpowiedz
#8
Witam, dziekuje za zainteresowanie.

Build vegasa- Build 373 64bit
W podglądzie nie ma żadnych pikseli właśnie.
Tak, surówka nie posiada żadnych pixeli, po renderingu jest kicha.
Myślalem ze kodeki się gryzą, więc wyczysciłem komputer (format dysku ) wgrałem windowsa, ale problem dalej występuje.
Odpowiedz
#9
Kolego, daj bit rate minimum 3x większy bo ten który masz to i do 720p jest za mały.
Odpowiedz
#10
Ale film będzie szedł na YouTube a yt podaje takie wytyczne:

1080p 8,000 kbps
720p 5,000 kbps

Więc wydaje mi się że ustawienia są ok, później youtube i tak to obniży, mam racje?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sony Vegas jak połączyć ucięte klipy w całość bez renderowania ? Roland 4 2,689 01-08-2014, 2:43
Ostatni post: Bunch
  Drastyczny spadek szybkości renderowania Sony Vegas Marcinkiewicz86 0 837 06-06-2012, 23:38
Ostatni post: Marcinkiewicz86
  Sony Dcr - hc17e Jakość ? Firewire ? Dylemat ! JJaMMaLL 18 4,071 04-01-2012, 7:10
Ostatni post: JJaMMaLL
  Sony vegas podczas renderowania zawiesza komputer Diksur 2 1,903 02-07-2012, 20:18
Ostatni post: groh
  Sony Vegas i zła jakość filmów kamil91 17 5,647 10-06-2011, 20:37
Ostatni post: kamil91
  Sony Vegas - Najlepsza jakość projektu / kilka pytań HAFF 6 5,700 03-11-2011, 17:50
Ostatni post: HAFF

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości