pan/crop prosze o pomoc
#1
Jak dostosować zdjęcia , stosunek boku 3:2 do klatki filmowej 16:9 z automatu , czy jest na to jakiś sposób by zrobić to szybko dla ok 200 zdjęć .
W pan/crop wykonuje to następująco - prawy przycisk myszy i wybieram "dopasuj format wyjściowy" tylko jest to bardzo męczące i długotrwałe dla tylu zdjęć .
Odpowiedz
#2
W Track Motion (dla full HD) ustaw rozdzielczość 2324x1307. Jeśli dla HD to obliczysz to z wzoru:
x 1920/19*23 (bo ręcznie rozciągając dochodzi do rozdzielczości w poziomie ok. 2300) Dla pionu to samo.
y 1080/19*23

Zapewne są łatwiejsze sposoby, tylko ja zawsze idę na około :)
Odpowiedz
#3
Szybciej będzie wejść w ustawienia programu (Options > Preferences > Editing > "Automatically crio still images added to timeline"
i dopiero teraz zaimportować 200zdjęć. Wszystkie będą przycięte to klatki filmowej (16x9 - jeśli tak jest ustawiony projekt)
Odpowiedz
#4
(12-31-2014, 1:42)mateuszszar napisał(a):  Szybciej będzie wejść w ustawienia programu (Options > Preferences > Editing > "Automatically crio still images added to timeline"
i dopiero teraz zaimportować 200zdjęć. Wszystkie będą przycięte to klatki filmowej (16x9 - jeśli tak jest ustawiony projekt)


Właśnie o to mi chodziło - dzięki bardzo !!!:)
Odpowiedz
#5
Można jeszcze ustawić pierwsze zdjęcie, a następnie [CTRL+C] oraz paste event attributes - a żeby nie trzeba było dla wszystkich kolejnych zdjęć, tylko hurtowo, to trzeba utworzyć sobie skrót klawiaturowy do tej funkcji (options > customize keyboard > w zakładce GLOBAL wyszukujemy Edit.PasteEventAttributes i przypinamy np. CTRL+Alt+C).
Po tej opcji wystarczy skopiować ustawienie jednego eventu, zaznaczyć wszystkie [ctrl+a] => wkleić ustawienia eventu [ctrl+alt+c] - i zrobione.

Dlaczego o tym piszę? Być może będzie potrzeba innego kadrowania, albo kopiowania innych ustawień...

Minusem jest to, że kopiowane są wszystkie atrybuty (czyli wszelkie ustawienia Pan/Crop, properties, pluginy FX) - ale to też z tego co pamiętam można ustawić w Internal w zaawansowanych preferencjach programu
Odpowiedz
#6
Ponieważ jest to mój początek z Sony Vegas chciałbym prosić o pomoc w prawidłowym ustawieniem programu do pracy z materiałem HD.

Początek pracy : moje ustawienia które wybieram to "Nowy projekt" i po kolei
szerokość 1920  wysokośc 1080    
kolejność pól "brak-skanowanie progresywne"
format obrazu (px) 1,0000 (Kwadrat)
klatki na sek. 25,000(PAL)
Tryb stereoskopowy :WYŁ.
Format pikseli 8-bitowy
pozostałe bez zmian

Jeśli jest coś do poprawy to proszę o podpowiedz

i

Koniec pracy czyli zapis "rendering" do pliku

TU nie miałem jeszcze przyjemności z tego korzystać - proszę o podpowiedz - chciałbym zapisywać materiał w 1920x1080 progresywny MP4
czyli możliwość obejrzenia filmu na telewizorze z pendrive (USB) i na kompie --- w opcjach jest bardzo dużo możliwości do wyboru co wybrać by było jak najlepiej



Materiał źródłowy pochodzi z aparatu Canon
właściwości pliku / filmu   1920x1080  25klatek/s  szybkość danych to ok 78372kb/s
Odpowiedz
#7
Tak. Materiał z Canona zwykle tak wygląda (1920x1080@25p) - o ile tak jest w aparacie ustawione.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sony Vegas Pro 10 | Dodaje sam kolorki. PROSZE O SZYBKA POMOC. MIX352 15 2,235 06-01-2014, 17:33
Ostatni post: Bunch
  Proszę o pomoc.. Jaki to efekt? Jak to zrobić? Password24 13 3,077 03-25-2013, 14:32
Ostatni post: m20
  fraps codec unrecognised frame format-prosze o pomoc olioli13 0 842 02-10-2013, 14:54
Ostatni post: olioli13
  Brak ścieżki video, proszę o pomoc. ozzyx5 18 3,398 07-22-2012, 22:37
Ostatni post: efix
  TimeCode proszę o szybką pomoc!! mazak20 7 2,104 02-24-2012, 21:03
Ostatni post: Piciu
  Uszkodzony plik .mov proszę o pomoc!! kamel987 4 1,900 02-01-2012, 23:06
Ostatni post: kamel987

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości