Problem z renderowaniem- SV przestał działać
#1
Witam. Mój problem polega na tym, iż podczas renderowania wyskakuje mi komunikat : Sony Vegas PRO 13 przestał działać.
Ogólnie pojawia się on na innych wersjach trialowych, które pobrałem. Testowałem SV 9 oraz 12.
Renderowałem swoje klipy do różnych formatów oraz rozdzielczości.
Zmieniałem także akceleracje GPU w opcjach przy renderowaniu oraz w preferencjach samego SV.
Dodam także ciekawostkę, że renderowałem ten sam klip w innym programie ( Camtasia Studio 8 ). Tam także pojawił się komunikat o zaprzestaniu działania programu i do tego na takim samym postępie.
Zrobiłem także formata swojego laptopa. Po nim błąd także się powtórzył. Następnie krok po kroku pobierałem i instalowałem aktualizacje do systemu. Nic nie zadziałało.
Posiadam windows 8.1 , system 64 bitowy.
Sony Vegas pokazuje mi następujący komunikat, gdy rozwinę szczegóły problemu :

Problem Description
Application Name: Vegas Pro
Application Version: Version 13.0 (Build 310) 64-bit
Problem: Unmanaged Exception (0xc0000005)
Fault Module: C:\WINDOWS\SYSTEM32\ficvdec_x64.dll
Fault Address: 0x00007FFD3C4840E3
Fault Offset: 0x00000000000040E3

Fault Process Details
Process Path: C:\Program Files\Sony\Vegas Pro 13.0\vegas130.exe
Process Version: Version 13.0 (Build 310) 64-bit
Process Description: Vegas Pro
Process Image Date: 2014-04-29 (Tue Apr 29) 13:38:06

Licze na pomoc ...
Odpowiedz
#2
Masz zainstalowany Action! Bo wygląda to jak kodek... być może inny program do zrzutów ekranu używa też tego kodeka.
Jeśli masz materiał nagrany programem do zrzutów, to spróbuj go wyexportować do innego formatu (AVC; h.264).

Możliwe, że trzeba będzie przeinstalować ten program, który wrzucił bibliotekę ficvdec_x64.dll

Po odinsalowaniu, sprawdź, czy w C:\WINDOWS\SYSTEM32\ jest jeszcze ten plik ficvdec_x64.dll
Jeśli tak, to trzeba będzie ręcznie usunąć.

Najlepiej wstrzymaj się jeszcze przez jakiś czas. Może ktoś miał doświadczenie z tym problemem i lepiej podpowie co i jak...


Ps. Vegas kwalifikuje się do update'u (obecny build 428 http://www.sonycreativesoftware.com/down...s/vegaspro )
Odpowiedz
#3
Tak zgadza się. Wszystkie moje klipy, które renderuje są nagrywane actionem. Program ten z tego co mi wiadomo koduje filmy do jakiegoś kodeka fic.
Ogólnie nagrywam klipy tym programem do formatu AVI ( Dlatego, że tylko avi nagrywa w fuul HD 1080p ).
Program ten posiada możliwość eksportowania danego klipu do formatu mp4. Jednak taki klip jest wtedy zakodowany ( bodajże fic'em ) i po przeniesieniu go do SV na oś czasu pojawia mi się tylko ścieżka audio. To tak naprawde był mój drugi problem z SV ... ale to juz mniej znaczące.
Odpowiedz
#4
Action! (też go używam), mimo, że do AVI, to używa swojej wersji kodeka AVC. To jest właśnie ten rypnięty FICV.
A dlaczego rypnięty? Bo wystarczy, że edytujesz film na zasadzie ostrych cięć - wszystko jest OK. Ale jeśli zrobisz crossfade'a, albo w jakiś inny sposób coś takiego, żeby w tej samej chwili komputer musiał wczytać dwa klipy (jeśli nawet to ten sam event), to kodek już nie wyrabia, i albo sypie pixelozą, albo ekran zaczyna mrugać w podglądzie.

Nikt z Action nie wpadł na to, że ktoś będzie chciał odtwarzać dwa klipy na raz ;) hehe

Dlatego ja albo exportuję do MP4 AVC z max jakością, albo (ze względu na mój monitor - 1920x1200 - więc takie mam klipy), przekodowuję w vegasie do (niestety zajmującego miejsce) sekwencji klatek.
Ani MPEG2 ani AVC nie obsługuje mojej rozdzielczości.

U Ciebie może być prościej, chociaż i tak upierdliwie, bo musiałbyś zrobić dodatkowy krok -> przekodować.

Albo przekoduj do AVC z bardzo wysokim bitrate, albo spróbuj do XDCAM (ale ograniczeniem będzie klatkaż - bo jest tylko 24p, 25p lub 29.97p), albo sekwencja klatek (i od biedy do JPG). Wówczas vegas wypluje tonę JPGów - każda klatka osobna. Można to później wczytać jako sekwenca - i powstanie film... Kodowanie JPEG to prawie to samo co wewnątrzklatkowe kodowanie w MPEG2. Jeśli niewystarczająca jakość, to PNG (ale to będzie ważyć dziesięć ton!).


To najprostsze, co mi przychodzi do głowy...
Ps. U mnie teraz jak sprawdzam, to Action! nie chce exportować plików. Zawiesza się na 5% materiału...
Jeszcze jeden pomysł (niestety też na raty)
- export materiału do MP4 (1080p High Profile z max bitrate, ale bez dźwięku);

a w vegasie wciągasz dwa eventy - wyexportowany MP4, oraz AVI, z tym, że z avi bierzesz TYLKO dźwięk. A obraz z MP4.
Żeby było lepiej, to u mnie po wyexportowaniu do MP4 (AVC), Vegas Pro 13 nie jest w stanie poprawnie otworzyć nawet (zielony ekran).
Natomiast VP11 otwiera bez problemu. Tak samo AVI z Action!... (tzn. z jednym problemem - o którym pisałem wcześniej).
Odpowiedz
#5
Czyli reasumując ... cała wina leży w kochanym programie mirillis action, który koduje klipy wideo do FIC. ?
SV nie zabardzo " ma ochote " współpracować z tym kodekiem, dlatego pojawiał mi się ten komunikat o zaprzestaniu działania. I teraz pytanie ... gdy odinstaluje action'a oraz usunę plik w C/WIN/SYSTEM32/FIC to czy Sony Vegas będzie ładnie śmigał powiedzmy gdy nagram jakiś klip wideo innym programem tego typu np. FRAPS ?
Jeszcze podmieniam plik fic i postaram się coś zrobić z tym actionem, żeby nie dać go na stracenie.
Odpowiedz
#6
Tak.
kodek jest delikatni mówiąc specyficzny. To ich autorska wersja AVC (pewnie oszczędności licencji ;)

Jeśli odinstalujesz Action, albo nawet go nie ruszysz, tylko będziesz używał innych plików (które nie są zakodowanie FICV), to nie będzie tego problemu (co nie znaczy, że nie będzie innego ;) ale miejmy nadzieję, że nie...

Po odinstalowaniu Action!, biblioteka ta powinna zniknąć (ewentualnie czyszczenie rejestru lub pozostałości po odinstalowanych programach).
Ja używam Action, ale zwykle pracuję na VP11 (ze względu na przyzwyczajenie i konfigurację... ciągle nie mam czasu na przesiadkę, mimo, że VP13 zainstalowany od premiery).
Odpowiedz
#7
Podmiana FIC nie pomogła, więc nie pozostało mi nic innego jak odinstalowanie action'a i wysłanie go do innej galaktyki.
Za jakiś czas postaram się zainstalować frapsa i zmontować coś z niego. Wtedy napiszę czy rendering przebiega bezboleśnie.
A jeszcze jedno pytanko ... czy klip po wyeksportowaniu actionem nadal będzie zakodowany ?
Odpowiedz
#8
Będzie. Ale poprawnym AVC (w teorii), czyli takim, który nie używa biblioteki FICV.

U mnie natomiast wyexportowany plik z ACTION (profil 1080p high profile max bitrate) nie odtworzył się poprawnie w vegasie pro 13 (zielony ekran = problem z kodekiem :)
Natomiast w VP11 poszedł bez zająknięcia.

Faktem jest, że VP13 ma swój kodek do AVC, i może tutaj jest jeszcze nierozwiązana sprawa (VP13 jest wciąż poprawiany... może z czasem to naprawią).

Jak to mówią - "jak nie urok, to sraczka..."
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sony vegas przestał działać xyrand 1 101 11-07-2016, 18:19
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas Pro przestał działać kenobii 4 218 10-09-2016, 13:22
Ostatni post: kenobii
  Sony Vegas Pro 13 przestał działać Nevir 11 1,255 08-27-2016, 20:51
Ostatni post: marcin_open
  Program Vegas Pro przestał działać K4PEL 9 1,089 06-26-2016, 20:21
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas przestał działać! LeDJesiu 11 1,354 01-17-2016, 0:02
Ostatni post: salan
  Program Sony Vegas pro przestał działać piotrdy 14 7,758 12-19-2015, 21:19
Ostatni post: mateuszszar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości