Ogromny czas renderowania krótkich filmów
#1
Witam. Z vegasa korzystam od jakiś 3 lat, ale mimo to jestem początkującym jego użytkownikiem gdyż montuję filmiki bardzo sporadycznie. Obecnie jestem na vegasie 13.0.
W ostatnim czasie zmontowałem kilka filmików i teraz zamierzam je wyrenderować. Problem tkwi w czasie renderowania.
Krótkie filmiki ok. 6 minutowe renderuje mi ok. 45-50 minut. Jestem to w stanie przetrawić.
Moje ostatnie 6 filmików trwa 22-25 minut. Kiedy zacząłem rederować pierwszy, czas renderowania wyniósł prawie 5 godzin.
Nie potrafię ustawić opcji renderowania, aby w pełni wykorzystywały sprzęt.
Czy pomoże mi ktoś dobrać odpowiednie ustawienia pod mój komputer?
Zależy mi na jakości gdyż ostatni filmik był nagrywany programem do nagrywania pulpitu na którym odtwarzany był obraz z kamery która nadaje 24h i nie chciałbym jeszcze bardziej pogorszyć jakości.

Sprzęt jaki posiadam to:

System Operacyjny

MS Windows 7 Ultimate 64-bit SP1

CPU
AMD Phenom II X4 960T 
Technologia Thuban 45nm

RAM
4,00 GB 1-Kanałowy DDR3 @ 803MHz (9-9-9-28)

Płyta Główna
Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-78LMT-S2P (Socket M2)

Grafika
NVIDIA GeForce GTX 660  

Dyski Twarde
117GB GOODRAM C40 SATA Disk Device (SATA)
Odpowiedz
#2
Komputer raczej niezbyt mocny (a do tego AMD...).
Pliki wejściowe pewnie AVC (h.264).

Projekt musisz ustawić tak samo jak pliki wejściowe (rozdzielczość, klatkaż, przeplot - chociaż ten lepiej usunąć).
Renderuj zgodnie z ustawieniami projektu = plikami wsadowymi.
Jeśli twój komputer słabo sobie radzi z AVC (a tak właśnie jest), to renderuj do MPEG2. Chociaż Twoja karta graficzna powinna wspierać kodowanie z użyciem GPU, co powinno skutecznie przyspieszyć rendering.

Nakładasz jakieś efekty? Bo wiadomo, że te potrafią bardzo spowolnić rendering...
Odpowiedz
#3
(11-16-2014, 15:23)mateuszszar napisał(a):  Komputer raczej niezbyt mocny (a do tego AMD...).
Pliki wejściowe pewnie AVC (h.264).

Projekt musisz ustawić tak samo jak pliki wejściowe (rozdzielczość, klatkaż, przeplot - chociaż ten lepiej usunąć).
Renderuj zgodnie z ustawieniami projektu = plikami wsadowymi.
Jeśli twój komputer słabo sobie radzi z AVC (a tak właśnie jest), to renderuj do MPEG2. Chociaż Twoja karta graficzna powinna wspierać kodowanie z użyciem GPU, co powinno skutecznie przyspieszyć rendering.

Nakładasz jakieś efekty? Bo wiadomo, że te potrafią bardzo spowolnić rendering...

Jedyne co dodaje to delikatne przybliżenia
Odpowiedz
#4
Pozwolę sobie zapytać:
Jestem totalnie zielony w tych sprawach.

1. Pliki wejściowy to ten mój nagrany film który zaczynam obrabiać tak?
2. Pliki wsadowe czyli?
3. Rozdzielczość i ilość klatek to wiem że sprawdzę we właściwościach pliku, ale co z tym przeplotem? co to jest i jak go usunąć?
Czy te wszystkie informacje o obrabianym filmie odczytam w SE?
4. Szukałem informacji właśnie o tym wspieraniu GPU. W trybie kodowania mam 3 opcje do wyboru i nie bardzo wiem co wybrać:
- renderuj korzystając wyłącznie z PCU
- renderuj z pomocą OpenCL
- renderuj z pomocą CUDA
Odpowiedz
#5
(11-16-2014, 17:48)kuleer napisał(a):  Pozwolę sobie zapytać:
Jestem totalnie zielony w tych sprawach.

1. Pliki wejściowy to ten mój nagrany film który zaczynam obrabiać tak?
2. Pliki wsadowe czyli?
3. Rozdzielczość i ilość klatek to wiem że sprawdzę we właściwościach pliku, ale co z tym przeplotem? co to jest i jak go usunąć?
Czy te wszystkie informacje o obrabianym filmie odczytam w SE?
4. Szukałem informacji właśnie o tym wspieraniu GPU. W trybie kodowania mam 3 opcje do wyboru i nie bardzo wiem co wybrać:
- renderuj korzystając wyłącznie z PCU
- renderuj z pomocą OpenCL
- renderuj z pomocą CUDA
Odpowiedz
#6
(11-16-2014, 17:48)kuleer napisał(a):  Pozwolę sobie zapytać:
Jestem totalnie zielony w tych sprawach.

1. Pliki wejściowy to ten mój nagrany film który zaczynam obrabiać tak?
2. Pliki wsadowe czyli?
3. Rozdzielczość i ilość klatek to wiem że sprawdzę we właściwościach pliku, ale co z tym przeplotem? co to jest i jak go usunąć?
Czy te wszystkie informacje o obrabianym filmie odczytam w SE?
4. Szukałem informacji właśnie o tym wspieraniu GPU. W trybie kodowania mam 3 opcje do wyboru i nie bardzo wiem co wybrać:
- renderuj korzystając wyłącznie z PCU
- renderuj z pomocą OpenCL
- renderuj z pomocą CUDA

1. = 2.

3. Najlepiej odczytywać parametry programem "MediaInfo".

3. O przeplocie jest sporo w internecie. Nie ma sensu przepisywać ponownie tego, co już było poruszane nie raz (nawet u nas na forum -> szukajka powinna pomóc).

4. Spróbuj CUDA. To jest rendering z wykorzystaniem procesorów strumieniowych CUDA na karcie graficznej. Daje bardzo mocne dopalenie przy odpowiedniej konfiguracji sprzętowej.
Odpowiedz
#7
Dziękuję bardzo. Ustawię wszystko według rad i jutro dam znać czy czas się trochę polepszył. Swoją drogą dziś zaznaczyłem OpenCL i przy 70% cały komputer mi się zawiesił
Odpowiedz
#8
Ok. Filmik zrenderowany. Według powyższych wskazówek czas skrócony o jakieś 40 minut. Niewiele, ale jak na mój sprzęt to i tak chyba dobrze. Jeszcze raz dziękuję
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  przejście z SV 12 na 13 - pytanie dot. renderowania filmów AVCHD tommek82 8 1,912 12-15-2014, 8:50
Ostatni post: tommek82
  może ktoś sprawdzić czy czas renderowania 5min=2godziny jest odpowiedni adamos 8 2,004 06-15-2013, 13:15
Ostatni post: xtream
  SV Pro 12 - Nie renderuje krótkich dźwięków przy ust. DVD kseba 5 1,357 04-27-2013, 11:57
Ostatni post: kseba
  Długi czas renderowania do mpeg2 tsonga 2 655 04-18-2013, 16:11
Ostatni post: tsonga
  Absurdalnie długi czas renderowania emes 1 1,490 11-12-2011, 14:18
Ostatni post: Pinto
  Plik ma ogromny rozmiar dawidklb94 4 971 04-15-2011, 22:40
Ostatni post: kaytek

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości