Problem po zrenderowaniu - wczesniej nie wystepowal
#1
Mam pewien problem z filmem po zrenderowaniu, uzywam Sony Vegas Pro 10 i montuje film z 3 roznych kamer (wlasciwie telefonow), powiedzmy ze kamera A, B i C, na poczatku wrzucalem tylko fragmenty z kamery A i B, renderowalem i bylo ok, niedawno dorzucilem fragmenty z kamery C i gdy zrendereowalem obraz zaczal strasznie migac (muzyka leci normalnie ale co chwile czarne klatki) przy kamerze C oraz B, tylko przy kamerze A zostalo ok, mimo ze gdy byly same A i B to obie dzialaly ok, pewnie trzeba dostosowac jakies ustawienia pod najslabsza kamere, gdyz w sumie kamera A jest najlepszej jakosci (czy jak to sie profesjonalnie okresla) - tylko co mam zmienic?

Mam nadzieje ze w miare przejrzyscie to rozpisalem i uzyskam pomoc, pozdrawiam :)
Odpowiedz
#2
Brak jakichkolwiek danych MediaInfo, zdjęć z ustawień, jakie efekty dodałeś. Nic.
Wybacz porady nie dostaniesz.
Odpowiedz
#3
Dlatego pisze w dziale newbie, gdzie jest to newbie info i jakie ustawienia? Efektow zadnych nie dodawalem, chetnie podam wszystko co trzeba tylko nie wiem gdzie to znalezc
Odpowiedz
#4
Dlatego w dziale NEWBIE też jest regulamin, żeby tacy jak Ty przeczytali i zapoznali się...
Dlaczego my mamy Was inaczej traktować, skoro Wy nas macie w dupie?
Odpowiedz
#5
Jesli chodze o te podwieszone tematy to akurat je przeczytalem ale w nich za wiele nie ma, nie mam nikogo tutaj w dupie nie wiem dlaczego tak sadzisz i sie od razu unosisz ale moze ktos inny mi wytlumaczy co i jak
Odpowiedz
#6
http://sonyvegas.info/Temat-Zanim-COKOLWIEK-napiszesz
http://sonyvegas.info/Temat-Dla-tych-co-...poznac-sie
i regulamin oczywiście...

szczególnie ważny fragment:
Cytat:6) Zadając pytanie podaj WSZYSTKIE szczegóły techniczne. Podaj je "POPRAWNIE". Jeżeli nie wiesz o co pytamy, patrz punkt 1) i wróć za jakiś czas.
Aby ktoś z forum mógł pomóc, musi znać kilka szczegółów. Zauważ, że prawie w każdym temacie jest tak samo: potrzebne wszelkie dane plików wejściowych (z kamery) - które odczytujemy za pomocą MediaInfo.


Wracając do Twojego problemu, prawdopodobnie z telefonu masz pliki AVC. Dodatkowo znając życie, pewnie z zmiennym klatkażem (co jest niezgodne z standardami).
Nie pamiętam, jak VP10 radzi sobie z AVC, ale spróbuj zainstalować nowszą wersję (najlepiej VP11 lub VP13).

Nie pamiętam, czy VP10 obsługuje akcelerację GPU (w preferencjach programu > zakładka video). Jeśli tak, to spróbuj wyłączyć > restart Vegasa > ponownie wrzuć surówkę na oś czasu.

Jeśli nic z tego nie pomaga, to pozostaje przekodowanie materiału z komórek na coś bardziej edycyjnego (choćby MPEG2 - XDCAM)
Odpowiedz
#7
Jesli chodzi o MediaInfo to kamera A (ta ktora chodzi dobrze):

Ogólne
Pełna ścieżka : C:\Users\Bartek\Pictures\Bulgaria\bede\MOV_0246.mp4
Format : MPEG-4
Profil formatu : Base Media
ID kodeka : isom
Rozmiar pliku : 166 MB
Czas trwania : 1 min.
Całkowita przepływność bitów : 17,7 Mb/s
Zdekodowana data : UTC 2014-08-14 16:44:30
Znakowana data : UTC 2014-08-14 16:44:30

Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.0
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 1 klatka
Format_Settings_GOP : M=1, N=30
ID kodeka : avc1
ID kodeka/Informacja : Advanced Video Coding
Czas trwania : 1 min.
Source_Duration/String : 1 min.
Przepływność bitów : 17,5 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Tryb wyświetlania klatek : Zmienny
Szybkość wyświetlania klatek : 29,697 kl/s
Minimalna szybkość wyświetlania klatek : 23,697 kl/s
Maksymalna szybkość wyświetlania klatek : 31,120 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.284
Rozmiar strumienia : 164 MB (99%)
Source_StreamSize/String : 164 MB (99%)
Tytuł : VideoHandle
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2014-08-14 16:44:30
Znakowana data : UTC 2014-08-14 16:44:30
mdhd_Duration : 78762

Audio
ID : 2
Format : AAC
Format/Informacja : Advanced Audio Codec
Profil formatu : LC
ID kodeka : 40
Czas trwania : 1 min.
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 156 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Rozmieszczenie kanałów : Front: L R


Kamera B (ta ktora sie zepsula po wprowadzeniu C):
Ogólne
Pełna ścieżka : C:\Users\Bartek\Pictures\Bulgaria\New folder (10)\WP_20140813_041.mp4
Format : MPEG-4
Profil formatu : Base Media / Version 2
ID kodeka : mp42
Rozmiar pliku : 25,6 MB
Czas trwania : 10s 842ms
Całkowita przepływność bitów : 19,8 Mb/s

Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : Main@L4.0
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 1 klatka
Format_Settings_GOP : M=1, N=30
ID kodeka : avc1
ID kodeka/Informacja : Advanced Video Coding
Czas trwania : 10s 842ms
Source_Duration/String : 10s 877ms
Przepływność bitów : 19,6 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Tryb wyświetlania klatek : Zmienny
Szybkość wyświetlania klatek : 29,328 kl/s
Minimalna szybkość wyświetlania klatek : 6,002 kl/s
Maksymalna szybkość wyświetlania klatek : 30,060 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.323
Rozmiar strumienia : 25,4 MB (99%)
Source_StreamSize/String : 25,5 MB (99%)
mdhd_Duration : 10876

Audio
ID : 2
Format : AAC
Format/Informacja : Advanced Audio Codec
Profil formatu : LC
ID kodeka : 40
Czas trwania : 10s 842ms
Source_Duration/String : 10s 842ms
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 96,0 Kb/s
Kanały : 1 kanał
Rozmieszczenie kanałów : Front: C
Częstotliwość próbkowania : 44,1 KHz
Rozmiar strumienia : 128 KB (0%)
Source_StreamSize/String : 128 KB (0%)
mdhd_Duration : 10842


i kamera C (ta po ktorej zaczelo migac B i C):
Ogólne
Pełna ścieżka : C:\Users\Bartek\Pictures\Bulgaria\New folder (10) - Copy\MOV_0492.mp4
Format : MPEG-4
Profil formatu : Base Media
ID kodeka : isom
Rozmiar pliku : 17,9 MB
Czas trwania : 8s 192ms
Całkowita przepływność bitów : 18,4 Mb/s
Zdekodowana data : UTC 2014-08-11 14:54:41
Znakowana data : UTC 2014-08-11 14:54:41

Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.0
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 1 klatka
Format_Settings_GOP : M=1, N=30
ID kodeka : avc1
ID kodeka/Informacja : Advanced Video Coding
Czas trwania : 8s 115ms
Przepływność bitów : 17,6 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Tryb wyświetlania klatek : Zmienny
Szybkość wyświetlania klatek : 29,698 kl/s
Minimalna szybkość wyświetlania klatek : 29,644 kl/s
Maksymalna szybkość wyświetlania klatek : 29,791 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.286
Rozmiar strumienia : 17,1 MB (95%)
Tytuł : VideoHandle
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2014-08-11 14:54:41
Znakowana data : UTC 2014-08-11 14:54:41

Audio
ID : 2
Format : AAC
Format/Informacja : Advanced Audio Codec
Profil formatu : LC
ID kodeka : 40
Czas trwania : 8s 192ms
Source_Duration/String : 8s 206ms
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 96,0 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Rozmieszczenie kanałów : Front: L R
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
Rozmiar strumienia : 95,8 KB (1%)
Source_StreamSize/String : 96,0 KB (1%)
Tytuł : SoundHandle
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2014-08-11 14:54:41
Znakowana data : UTC 2014-08-11 14:54:41



Edit screeny z ustawien:


[Obrazek: 2w2r1g5.jpg]

[Obrazek: 2uokkdl.jpg]

czy potrzebne jest cos jeszcze?

A i przy renderowaniu mam Xvid MPEG-4 Codec
Odpowiedz
#8
O i teraz coś wiadomo.
Szybkość wyświetlania klatek : 29,697 kl/s
Minimalna szybkość wyświetlania klatek : 23,697 kl/s
Maksymalna szybkość wyświetlania klatek : 31,120 kl/s

Chaos w danych framerate.

Wszystko przekonwertować na nowo:
for %%f in ("%~dp1*.mp4") do ffmpeg.exe -i "%%f" -s 1920x1080 -aspect 16:9 -r 30000/1001 -f mp4 -c:v libx264 -c:a aac -strict experimental -vb 17500k -x264opts cabac=1:ref=1:bframes=0:keyint=30:keyint_min=1 -pix_fmt yuv420p "1_%%f"
Odpowiedz
#9
Po prostu zmienny klatkaż - bardzo popularne w telefonach komórkowych...
Odpowiedz
#10
Pewnie to cos dla was popuarnego - nawet rozumiem w tym logike - ale powiecie gdzie w tym to zmienic?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z podkładem muzycznym po zrenderowaniu Arcane ShadowMaster 3 687 05-26-2014, 22:02
Ostatni post: mateuszszar
  Problem z dźwiękiem po zrenderowaniu michael197 2 828 01-03-2014, 15:37
Ostatni post: michael197
  Renderowanie z wcześniej renderowanych materiałów MKtrener 1 651 09-21-2013, 19:09
Ostatni post: daruncio1
  Przesuwające się "keyframe'y" po otwarciu zapisanego wcześniej projektu. Legger 0 574 05-17-2012, 11:09
Ostatni post: Legger
  Problem z renderem. Sciny po zrenderowaniu. Kyla 2 954 05-12-2012, 22:55
Ostatni post: Kyla

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości