Dodaje filmik na track w sony vegasie i jest zielony
#1
Siemanko!
A wiec nagrywam sobie filmik(shadowplay'em) dodaje go na track i wtedy jest cały zielony http://i.imgur.com/o1tzsiB.png. Używam sony vegasa 12.
Odpowiedz
#2
Jak to rozwiążać? Standard. Przekonwertować plik video na inny format i dopiero potem zaimportować do Vegasa.

Pytanie jednak jest inne, jak sprawić aby Vegas czytał plik takim jaki jest?
Zwykle wtedy badam plik programem gSpot, który wyszukuje jaki kodek brakuje.
Instaluje wskazany, a Vegas dalej go nie czyta. Zresztą skoro w systemie mogę go otworzyć to kodeki są.
Pytanie jednak jest inne, dlaczego skoro kodeki w systemie są i system taki plik czyta to nie czyta go Vegas?

[Obrazek: I0iEvM.gif]
Odpowiedz
#3
(08-10-2014, 20:48)Bunch napisał(a):  Pytanie jednak jest inne, dlaczego skoro kodeki w systemie są i system taki plik czyta to nie czyta go Vegas?

Myślałem, że to już zrozumiałeś...
ale widzę, że muszę tłumaczyć kolejny raz.


Wyobraź sobie, że zakodowany materiał, żeby mógł być wyświetlony, musi zostać rozkodowany. Do tego potrzebny jest dekoder.

Jeśli masz zainstalowany dekoder (w paczkach z kodekami zwykle są same dekodery - bo są darmowe), to możesz oglądać materiał zakodowany danym kodekiem.

Edycja, to nie odtwarzacz. Edytor taki jak vegas musi mieć pełną wersję kodeka, więc zarówno dekoder oraz koder. Bez kompletu, nie otworzysz w vegasie danego pliku.

Skąd wziąć dekoder + koder?
Wystarczy udać się do najlepszego źródła - do producenta kodeka.
Jak rozszyfrujesz, czym jest zakodowane twoje video, szukasz strony producenta kodeka - na której zwykle jest opcja pobrania kodeka. Tutaj mała uwaga - nie każdy kodek jest darmowy. Za niektóre kodeki w pełnej wersji trzeba słono płacić.

I na koniec...
Nie każdy kodek nadaje się do edycji. Dlatego często warto się zastanowić, czy nasze video w jakimś nietypowym kodeku, nie lepiej przekonwertować do czegoś edycyjnego, albo chociaż - bardziej cywilizowanego :)


Bunch - czy za globalne ocieplenie też winisz Vegasa? ;)
Widzę, że masz zasadę: "jak coś nie działa i nie wiem dlaczego, to z pewnością wina programistów Vegasa...".
Myszka pewnie też Ci siadła dlatego, że używałeś jej w vegasie :) he he
Odpowiedz
#4
Ten sam materiał wysłałem koledze i działał mu w vegasie. Zrobiłem formata i nic. Więc macie jakieś rady? Jeżeli tak to proszę o jakąś instrukcje. Nagrywam shadowplay jak coś.
Odpowiedz
#5
Normalnie na takie posty nie odpowiadam. Nic nie wiem na temat Twojego pliku MP4. Nie zamieściłeś informacji MediaInfo.
Zrobiłem kiedyś z ciekawości porównanie parametrów plików MP4 w Sony Vegas 12 bez CUDA, z CUDA oraz w PowerDirector 11. Ponieważ nie da się zaimportować plików z Cyberlinka do Sony.
[Obrazek: saxhqv.jpg]
Jak widać pliki MP4 nie mogą mieć zamienione ID wideo i audio. Należy plik bezstratnie rozbić i złożyć z powrotem. Występują też problemy z nietypowym fps, a także gdy nie są równe czasowo ścieżka audio i wideo. Mogę też być inne problemy.
Odpowiedz
#6
@Bumm... jest postulat. Przeczytaj mój powyższy wpis, żeby zrozumieć jak to działa.
Jak już przeczytasz, to sprawdź, czym zakodowane jest video które wrzucasz do Vegasa (nie ważne czym nagrywasz... nikt nie będzie sprawdzał, jak zapisuje Twój program).

Bierzesz więc program MediaInfo (jeśli instalowałeś K-lite codec pack, to masz już zainstalowany program MediaInfo), i otwierasz w nim plik z filmem. Pojawi Ci się cały spis właściwości filmu wraz z użytym kodekiem. Najlepiej wklej to tutaj na forum.

Następny krok -> trzeba będzie zainstalować pełną wersję kodeka (ważne, żeby dla windowsa i Vegasa x64 zainstalować taką wersję kodeka).
Odpowiedz
#7
Mateusz, w sumie to by miało sens co piszesz.
No ale sęk w tym, że "potrzebuje". Czy faktycznie musi? Choć tutaj to już jest totalne gadanie na zasadzie "szukania dziury w całym". Nie znam się na tym, ale niemniej jednak ciekawi mnie to, że potrzebuje Vegas także i kodera zamiast wystarczenia mu wyłącznie dekodera. Bo możemy przecież dany plik chcieć zapisać do innego formatu z Vegasa. Więc wtedy wystarczyłby nam wyłącznie dekoder - to co Vegas również by sobie w trakcie edycji mógł zdekodować. No i dlatego zacząłem się zastanawiać.
Odpowiedz
#8
(08-11-2014, 2:58)Bunch napisał(a):  No ale sęk w tym, że "potrzebuje". Czy faktycznie musi?...

Wiesz... teoretycznie, to samochód powinien bez problemów pojechać na trzech kołach, a rower - bez przedniego :)
Ale samochody sygnalizują niedomknięte drzwi, czy niezapięty pas. Czy winą należy obarczyć twórców samochodów?


Co do koderów/dekoderów... to tak na chłopski rozum... Chcesz edytować? Musisz mieć wersję edytorską (odczyt/zapis). Trudno się mówi ;)
Odpowiedz
#9
http://i.imgur.com/jl8rW3r.png - ss z mediainfo.
Odpowiedz
#10
(08-11-2014, 17:55)mateuszszar napisał(a):  Fajny klatkaż. Czyżby rejestrowane telefonem?
Przekoduj do jakiegoś kodeka w którym są zachowane jakieś normy...

Nagrywane Shadowplay'em i filmik jest dobrej jakości. Możesz powiedzieć prościej co mam zrobić?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jakie efekty z tego teledysku można wykonać w Sony Vegasie? exvampire 0 238 01-18-2016, 2:56
Ostatni post: exvampire
  Sony Vegas 12 i 13 zacinają się przy próbie edytowania renderowanego wcześniej filmik bonis1996_00 3 546 08-25-2015, 14:13
Ostatni post: mateuszszar
  Czy da się otworzyć VP6 w sony vegasie? Bezuzyteczny 7 861 04-14-2015, 19:11
Ostatni post: Bezuzyteczny
  Czy w Vegasie jest Pan/Crop na cały film? elektryk70 4 917 08-22-2014, 1:56
Ostatni post: Bunch
  Sony Vegas Movie co jest komercyjne a co nie? FotoVideo 2 1,017 07-15-2014, 19:09
Ostatni post: FotoVideo
  Jak nagrać film Lustrzanką z podglądem w Sony Vegasie. Saphir 4 1,160 07-07-2014, 14:32
Ostatni post: Saphir

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości