Problem z osią.
#1
Witam. Jestem nowa na tym forum, więc jeżeli temat nie jest w odpowiednim miejscu - z góry przepraszam.
Mam problem. Otóż oglądając tutoriale na YT zorientowałam się, że w mojej wersji Sony Vegasa (pro 12) nie ma osi, na którą dodaje się filmiki, zdjęcia i muzykę. To strasznie utrudnia mi pracę z owym programem, nie jestem w stanie połapać się w niczym i moja prośba : czy mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć, jak tą oś przywrócić ?
Sytuacja wygląda tak, jak na obrazku zamieszczonym gdzieś niżej. Pomijam brak niektórych zakładek etc, które przypadkowo usunęłam na samym początku (wiem teraz, jak do nich dojść, całe szczęście).
Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.



[Obrazek: vnyydy.jpg]
Odpowiedz
#2
No jeśli nie widzisz "osi", to jest duży problem. Wciskasz F1 i zapoznajesz się z podstawami podstaw, czyli interfejsem programu.
Odpowiedz
#3
Nie trzeba nawet do tego przeglądać manuala. Wystarczy rzucić okiem na górne menu, przede wszystkim na to co nas interesuje, w tym wypadku zakładkę "view". Jak byk mamy tam możliwość wyłączania i włączania poszczególnych segmentów.
Odpowiedz
#4
Oś jak najbardziej jest :-)
Ale jak coś, możesz przywrócić domyślny wygląd [Alt+d, d].
Odpowiedz
#5
Tropicana, oś pojawia się dopiero wtedy gdy na nią coś naniesiesz.
Dopiero gdy coś wrzucisz, zobaczysz oś.
Odpowiedz
#6
Dziękuję bardzo za pomoc, w ostateczności pomogło przywrócenie domyślnego wyglądu. Teraz będzie mi łatwiej czegokolwiek się nauczyć :)
Odpowiedz
#7
(05-11-2014, 4:06)Bunch napisał(a):  ...oś pojawia się dopiero wtedy gdy na nią coś naniesiesz.

Bartku... Nie żartuj nawet, że na screenie nie widzisz osi?
Odpowiedz
#8
Widzę, ale pisząc to przypuszczałem o co jej może chodzić.
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości