Zakłócony green screen
#1
Jak mogę się pozbyć "ziarna" wokół mojej osoby na tle green screena? Bawię się z moim amatorskim oświetleniem (2 lampki) i zawsze efekt jest taki sam. Co mogę zrobić, żeby efekt był gładki. Oto przykład mojego problemu:[Obrazek: v8oc.jpg]

Bardzo proszę o pomoc x((
Odpowiedz
#2
Na czym to nagrywasz? Jaki format, coś jeszcze po drodze robisz z tym obrazkiem?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
Nagrywam aparatem cyfrowym w jakości 720p HD (plik .MOV). Renderowany format video jest mp4, a zdjęcie wstawione przeze mnie to snapshot z SV Pro 10 :D Jedyne co robie to nakładam chroma keyer (green) i bawię się filtrami, a najkorzystniejsza kombinacja suwaków wygląda właśnie tak ;/
Odpowiedz
#4
Nie podajesz parametrów pliku (z mediainfo), nie wiem czy to wycinek obrazu i jego powiększenie czy cały obraz... Ja pierdyle ludzie podawajcie WYCZERPUJĄCE informacje.
Ogólnie Vegas ma klucz do dupy, co nie znaczy, że nie można z niego uzyskać zadowalającego efektu, trzeba się jednak trochę nakombinować, jak źródło jest takie sobie.
Niemniej - do 2 lutego można jeszcze załapać się na HitFilm Express za darmo (poszukaj w offtopic), tam jest bardzo przyzwoity klucz.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
Sorki, ale nie wiem co to mediainfo chociaż bawię się Vegasem od roku :P Generalnie to nagrywam "scenę", a potem robię zbliżenie tak żebym był w obrębie zielonej maty, czyli jest to jakby powiększenie w Pan/Crop. Zauważyłem podobne "ziarno" na filmikach innych ludzi na youtube (np u
)

A czy to ma duże znaczenie że przybliżam obraz? Czy to może mi deformować efekt? W sumie inaczej nie dam rady podłożyć green screena, bo mam za małą "płachtę" (ok 1,8 x 2 metry) aby objęła cały kadr ;/
Odpowiedz
#6
A kamera nie ma zoomu, żeby od razu ustawić poprawny kadr...
Odpowiedz
#7
(01-31-2014, 12:00)mateuszszar napisał(a):  A kamera nie ma zoomu, żeby od razu ustawić poprawny kadr...

Oczywiście, że ma :P Tylko zoomowanie ujmuje na jakości (tak mi się zdaje przynajmniej), ale sprawdzę to. Myślisz, że jest to przyczyną mojego problemu?
Odpowiedz
#8
A po co chcesz pokrywać cały kadr? Pokryj tyle ile potrzebuje postać, resztę wytniesz maską. W "Naszych filmach" kolega właśnie wstawił filmik na ten temat.
No i nie wiem skąd teoria, że zoom z aparatu (zakładam, że to nie cyfrowy zoom) psuje jakość. Zwłaszcza w stosunku do "zoomu" robionego wprost w Vegasie przez powiększanie obrazu. Przecież piksele też się powiększają i dostajesz schodki, pomijając naturalną ch...ść formatów typu h264 jeszcze wszystko dobijasz.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#9
Zoom pogarsza jakość - ale tylko ten cyfrowy. Kamery mają zwykle optyczny. A powieszanie w programie, to właśnie zoom cyfrowy :-)
Odpowiedz
#10
@efix: Robiłem zoom w Vegasie, żeby wykadrować daną część ciała (np popiersie), ale w sumie macie rację. Spróbuję ustawić od razu aparat tak jak mi potrzeba.

Dzięki za dobre rady. Jak sprawdzę to odpiszę czy jest lepszy efekt : )
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Dobór green screen'a Damian88888888 16 1,775 10-03-2015, 19:24
Ostatni post: Damian88888888
  fioletowy problem przy green screen guli 3 514 08-24-2015, 19:52
Ostatni post: guli
  Tani materiał na green screen gab39 14 3,645 08-20-2014, 9:57
Ostatni post: efix
  [Problem] Green Screen AdameK 6 1,788 08-14-2014, 23:33
Ostatni post: AdameK
  Green screen Damian88888888 3 892 02-20-2014, 18:15
Ostatni post: Damian88888888
  problem z green screen w SV adamos 2 946 06-15-2013, 20:08
Ostatni post: adamos

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości