Obraz skacze przy kilku ścieżkach, BŁĄD
#1
Otóż już nie pierwszy raz mi się to zdarza że jak ustawie kilka ścieżek filmu jedna pod drugą to obraz zaczyna skakać jak stara taśma wideo. Sprawdzałem na 3 różnych komputerach w różnych wersjach programu oraz z różnymi filmami, i za każdym razem jest tak samo.

Najlepiej będzie jak to pokaże, przypominam że filmiki są 100% sprawne, nie mają żadnych ucięć, to się dzieje nie regularnie, po prostu jedna ścieżka więcej filmu i już pokazuje się ten błąd KTÓREGO NIE MOŻNA COFNĄĆ CTRL+Z.

Wersja vegasa 12.0 x64 ale to samo dzieje się na innych wersjach.



Ktoś wie co to za problem i jak go rozwiązać?
Odpowiedz
#2
A jakie są parametry plików, które masz wrzucone do Vegasa?
AVC?

Wyłącz akcelerację GPU w vegasie, zrestartuj vegasa i sprawdź ponownie.
Odpowiedz
#3
(01-22-2014, 16:44)mateuszszar napisał(a):  A jakie są parametry plików, które masz wrzucone do Vegasa?
AVC?

Wyłącz akcelerację GPU w vegasie, zrestartuj vegasa i sprawdź ponownie.

Sprawdzałem jako plik .avi .mp4 .wmv nie ma znaczenia jaki to plik wideo.
Co to ten akcelerator GPU?

Aha zauważyłem jeszcze że po zapisaniu projektu, i po ponownym go uruchomieniu wszystko działa normalnie, ale po krótkiej zabawie z vegasem problem znowu się pojawia.
Odpowiedz
#4
(01-22-2014, 19:21)j0hny21 napisał(a):  Sprawdzałem jako plik .avi .mp4 .wmv nie ma znaczenia jaki to plik wideo.
I we wszystkich jest kodek AVC :)

Naucz się, że rozszerzenie (kontener) nie ma nic wspólnego z kodekiem (sposób kodowania strumienia video - w tym przypadku)
Co to ten akcelerator GPU?

Cytat:Co to ten akcelerator GPU?
Korzystanie z mocy karty graficznej do pewnych obliczeń nad obrazem (coś, co normalnie wykonuje procesor CPU, jest liczone przy pomocy procesorów strumieniowych CUDA w karcie graficznej - GPU... zwykle daje duże przyspieszenie, i wiele kłopotów ;)

Options > Preferences > Video > "Gpu Acceleration of video processing".


Cytat:Aha zauważyłem jeszcze że po zapisaniu projektu, i po ponownym go uruchomieniu wszystko działa normalnie, ale po krótkiej zabawie z vegasem problem znowu się pojawia.
Kodek się "zapycha", upraszczając bardzo i mówiąc łopatologicznie (bo GPU dostaje dwa różne strumienie, które rozkodowuje jednocześnie... co mu jak widać nie idzie). Dla testów... jak ustawisz klipy w ten sposób, aby nie nakładały się na siebie (w jednym momencie był TYLKO JEDEN klip zakodowany AVC) - to nie będzie problemu.

Żeby było śmieszniej, to nie jest to regułą. Nie wszystkie filmy zakodowane AVC wywołują ten problem. U mnie występuje TYLKO przy klipach nagranych programem dl zrzutów - Action!, ale ten posługuje się swoją autorską odmianą kodeka AVC - o czym użytkownik jest informowany w regulaminie programu, więc ciężko mieć pretensje... poza tym zawsze można ten materiał przekodować do jakiegoś bardziej montażowego formatu.
Odpowiedz
#5
(01-22-2014, 19:36)mateuszszar napisał(a):  
(01-22-2014, 19:21)j0hny21 napisał(a):  Sprawdzałem jako plik .avi .mp4 .wmv nie ma znaczenia jaki to plik wideo.
I we wszystkich jest kodek AVC :)

Naucz się, że rozszerzenie (kontener) nie ma nic wspólnego z kodekiem (sposób kodowania strumienia video - w tym przypadku)
Co to ten akcelerator GPU?

Cytat:Co to ten akcelerator GPU?
Korzystanie z mocy karty graficznej do pewnych obliczeń nad obrazem (coś, co normalnie wykonuje procesor CPU, jest liczone przy pomocy procesorów strumieniowych CUDA w karcie graficznej - GPU... zwykle daje duże przyspieszenie, i wiele kłopotów ;)

Options > Preferences > Video > "Gpu Acceleration of video processing".


Cytat:Aha zauważyłem jeszcze że po zapisaniu projektu, i po ponownym go uruchomieniu wszystko działa normalnie, ale po krótkiej zabawie z vegasem problem znowu się pojawia.
Kodek się "zapycha", upraszczając bardzo i mówiąc łopatologicznie (bo GPU dostaje dwa różne strumienie, które rozkodowuje jednocześnie... co mu jak widać nie idzie). Dla testów... jak ustawisz klipy w ten sposób, aby nie nakładały się na siebie (w jednym momencie był TYLKO JEDEN klip zakodowany AVC) - to nie będzie problemu.

Żeby było śmieszniej, to nie jest to regułą. Nie wszystkie filmy zakodowane AVC wywołują ten problem. U mnie występuje TYLKO przy klipach nagranych programem dl zrzutów - Action!, ale ten posługuje się swoją autorską odmianą kodeka AVC - o czym użytkownik jest informowany w regulaminie programu, więc ciężko mieć pretensje... poza tym zawsze można ten materiał przekodować do jakiegoś bardziej montażowego formatu.

kodowanie nie mam pojęcia jakie jest :D

Wyłączyłem ten gpu akcelelator ale dalej jest to samo, zostane chyba przy tym że jak zapisze i otworze ponownie projekt to się naprawia.

dzieki za odpowiedz mimo wszystko
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nieznany błąd przy próbie renderingu do MP4 (.mp4) Kano 0 100 09-29-2016, 15:49
Ostatni post: Kano
  x264 obraz skacze w sony vegas nikares 3 166 08-21-2016, 11:32
Ostatni post: mateuszszar
  Błąd przy renderowaniu pokazu zdjęć Yohualtecuhtli 0 216 02-22-2016, 15:58
Ostatni post: Yohualtecuhtli
  Problem z XAVC XD - obraz skacze the_criss 1 372 10-30-2015, 23:24
Ostatni post: daruncio1
  Batch render - nazwy (błąd przy renderowaniu) tsonga 2 532 06-01-2015, 8:38
Ostatni post: tsonga
  Błąd przy otwieraniu projektu lanceq 9 726 05-19-2015, 11:59
Ostatni post: mateuszszar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości