m2ts - problem z odtwarzaniem
#1
Witam!

Używam dwóch programów do odtwarzania formatu m2ts:
1) oryginalnego Power DVD
2) darmowego VLC Player

Niestety zauważylem, ze material wyeksportowany do formatu m2ts z Sony Vegas Pro 9 jest ok, ale niestety nie mam mozliwosci przeskoczenia do ktorejs minuty filmu, tylko za kazdym razem musze ogladac film od poczatku by zobaczyc to co jest w srodku filmy czy pod koniec. Tak dzieje mi sie zarowno w Power DVD jak i VLC Playerze

Czy mozecie mi powiedziec co jest nie tak? Czy to wina oprogramowania czy tez nie? Moze to kwestia jakichs ustawien?

Dodam, ze surowy film tj oryginalny z kamery Canon HF100 dziala mi prawidlowo tzn moge przewijac w VLC, ale niestety nie moge w PowerDVD.

Prosze o pomoc
Odpowiedz
#2
(02-03-2010, 18:20)Kamyk79 napisał(a):  Witam!

Używam dwóch programów do odtwarzania formatu m2ts:
1) oryginalnego Power DVD
2) darmowego VLC Player

Niestety zauważylem, ze material wyeksportowany do formatu m2ts z Sony Vegas Pro 9 jest ok, ale niestety nie mam mozliwosci przeskoczenia do ktorejs minuty filmu, tylko za kazdym razem musze ogladac film od poczatku by zobaczyc to co jest w srodku filmy czy pod koniec. Tak dzieje mi sie zarowno w Power DVD jak i VLC Playerze

Czy mozecie mi powiedziec co jest nie tak? Czy to wina oprogramowania czy tez nie? Moze to kwestia jakichs ustawien?

Dodam, ze surowy film tj oryginalny z kamery Canon HF100 dziala mi prawidlowo tzn moge przewijac w VLC, ale niestety nie moge w PowerDVD.

Prosze o pomoc

Witam. Spróbuj potraktować materiał m2ts tsMuxer'em. A wracając do problemów z płynnością odtwarzania materiału m2ts po renderingu w SV 9 Pro z bitrat'em 16 Mbps. Nie chcąc tworzyć nowego wątku podepnę się tutaj.
Więc tak, renderujemy osobno audio do .ac3 5.1 jeżeli chcemy oczywiście mieć dźwięk 5.1. Następnie video, wybierając w opcjach: AVCHD 1920x1080-50i bitrate 16 000 000, Format (w zakładce system): (.m2ts). W zakładce audio odptaszkowujemy "Include audio" aby otrzymać sam plik video. Nie wiem dlaczego render materiału video+audio z bitrat 16 powoduje problemy z późniejszym odtwarzaniem. Teraz gdy już mamy osobno plik audio .ac3, i video .m2ts, pobieramy program tsMuxer i wklejamy do niego nasze pliki. W zakładce Output zaznaczamy M2TS muxing, wybieramy folder wyjściowy dla naszego filmu i Start muxing... Programik zespoli mam ponownie audio i video do jednego pliki. Otrzymujemy plik z bitrat 16 Mbps nie odbiegający jakością od orginału, z dźwiękiem 5.1 i nic się oczywiście nie zacina.
Chciałbym nadmienić że to rozwiązanie było już podawane na tym forum z tym że autor tamtego posta renderował do AVC 16 Mbps (Bluray) ale nie ma takiej potrzeby całą operację możemy przeprowadzić w m2ts.
Mam nadzieję że komuś się przyda.
Odpowiedz
#3
Kamyk79 - a podaj dokładnie co masz ustawione w parametrach renderingu (albo który preset). Tak szybko kliknałem i m2ts z 15Mb mogę normalnie odtwarzać w VLC i "jeździć suwakiem". Jakie mialeś materiał wejściowu i wszystkei parametry renderu. Spróbujemy powtórzyć.
Odpowiedz
#4
Szczerze mówiąc nie próbowałem innych playerów, używam WM11 i Nero. Mogę "jeździć suwakiem" i wszystko śmiga. Moja kamera to sony HDR-SR10E pliki wyjściowe to m2ts, i na takich się bawię. Preset AVCHD 1920x1080-50i
Odpowiedz
#5
Używam presetu AVCHD 1920x1080-50i. Zapis oczywiscie do m2ts, bo mp4 nie dziala.
Material wejsciowy/surowy w postaci plikow m2ts nagranych kamera Canon HF100

Pozdrawiam
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z renderowaniem .MTS do .m2ts Fjord Service 8 4,126 02-19-2010, 23:19
Ostatni post: efix
  m2ts po renderingu - problem z płynnością suxen 3 2,140 02-09-2010, 10:36
Ostatni post: suxen
  Problem z odtwarzaniem filmiku po przerobieniu lucasinho 2 1,339 12-18-2009, 18:02
Ostatni post: lucasinho

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości