Podgląd, renderowanie - Problem
#1
Witam

Chciałem pobawić się funkcją nagrywania w aparacie i jest fajnie, ale mam problem z obróbką filmu.
1. Na podglądzie jakoś dziwnie wygląda obraz. Tak jakby stracił dużo na jakości i był przesycony? Sprawdzane na plikach z rozszerzeniem MOV i MP4. Żeby było ciekawiej to ze zdjęciami jest to samo.
2. Nie potrafię renderować, a raczej nie renderuje się. Nie wiem jak to opisać, ale wygląda to tak, że raz renderuje, a innym razem nie renderuje. W większości renderowanie nie działa, a jak już uda się zapisać po obróbce plik to wygląda tak jak na podglądzie - tragicznie.

Zdjęcie prezentujące jak to wygląda:

[Obrazek: imgbjpg_ephwhhp.jpg]

[Obrazek: orgpodjpg_ephwhhx.jpg]

Czasem nawet cały obraz jest czarny podczas renderowania.

Wersja programu: SV PRO 12.0
System: Win 7 Ultimate SP1, 64 bitowy
Filmy nagrywane aparatem Nikon D5100 w formacie MOV, a renderować próbowałem na różne (np. mp4).
Moim głównym celem jest poprawienie jakości oryginalnego obrazu i zapisanie go w wysokiej rozdzielczości. Na chwilę obecną na starcie SV "psuje" jakość obrazu. Mam k-lite zainstalowany.
Odpowiedz
#2
A używasz podstawowego renderu do .mp4 ?
Odpowiedz
#3
Odinstalowałem k-lite i zaczęło renderować, ale bardzo długo to trwa. Dziewięć minut filmu, czas leci, a tu 1% postępu nie chce wskoczyć. Procesor mam 3.50 GHz i 8 giga ramu.

Najbardziej interesuje mnie ten nienaturalny kolor plików filmowych i zdjęć, które zostaną przeciągnięte na oś czasu. Na podglądzie również jakoś dziwnie to wygląda. Najbardziej interesuje mnie rozwiązanie tego problemu.
Odpowiedz
#4
Co do kolorów, przeciągnij z VideoFX > Color Corrector > "Computer RGB to Studio RGB" na event.
Odpowiedz
#5
Nie mam tam "Computer RGB to Studio RGB". Poza tym to chyba na podglądzie powinno być jak w oryginale, a nie SV sam zmienia kolor obrazu na jakiś lipny. Po renderowaniu tak samo wygląda jak na podglądzie.
Odpowiedz
#6
Nikt nie potrafi pomóc?
Odpowiedz
#7
Dostałeś odpowiedź, to, że "chyba na podglądzie powinno być jak w oryginale" to tylko Twoje przekonanie. Nie wiem czemu nie masz wskazanego presetu.
Poczytaj forum i pytania "inne kolory", "różne kolory". Powywalaj wszelkie pierdoły typu k-lite, poczyść system.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#8
(01-04-2014, 20:17)pestka616 napisał(a):  1. Na podglądzie jakoś dziwnie wygląda obraz. Tak jakby stracił dużo na jakości i był przesycony? Sprawdzane na plikach z rozszerzeniem MOV i MP4. Żeby było ciekawiej to ze zdjęciami jest to samo.
Kolego pestka616
Nie wiem skąd zaczerpnięte jest pierwsze zdjęcie(oryginał)? Domyślam się, że z jakiegoś playera.
Też, kiedyś zastanawiałem się nad kolorami w Sony Vegas 12 w plikach mts, mp4, mov. I doszedłem do wniosku, że są dwie drogi. Zaakceptowanie tego faktu, albo zmiana edytora. Wiem to jest kolejny wydatek.
Jak poradzić sobie ewentualnie z tym problemem. Widzę, że renderowałeś (bezstratnie? mov->mp4). Dlaczego do mp4? Wiem, dziwne pytanie.
Spróbuj bezstratnie rederować z mov,mp4 do avi(h264), ścieżkę dźwiękową przekonwertować z aac do mp3 i dopiero zaimportować plik avi do Sonego i porównywać zdjęcia.
Powinno być lepiej. Pozdrawiam

PS Zamieszczam zdjęcia poglądowe
Plik importowany AVCHD 1080p50, system Windows 8.1, eksport AVI kodek X264 ver.2273
http://www.sendspace.com/file/4jjqf0
Odpowiedz
#9
Najbardziej podobają mi się rady na chybił - trafił...
Najpierw warto zgłębić temat kolorów... A później radzić avi z h.264 oraz przekodowanie dzwieku do mp3...
Odpowiedz
#10
(01-05-2014, 4:00)Piciu napisał(a):  Co do kolorów, przeciągnij z VideoFX > Color Corrector > "Computer RGB to Studio RGB" na event.
Tylko czemu Vegas notorycznie to psuje i każdorazowo trzeba to ustawiać?
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem, podgląd w Sony Vegas zacina się xkarox132 1 1,297 11-18-2012, 23:16
Ostatni post: xkarox132

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości