rendering - pojawianie się dolnych warstw w wyrenderowanym filmie
#1
Witam od jakiegoś czasu montuje w Sony Vegas 12
wcześniej korzystałam z SV 7 montując materiał z kaset (zwykły prosty montaż)

Nie mogąc poradzić sobie z zaistniałym problemem na SV12 postanowiłam
napisać na forum.

Problem jest taki:
Po wyrenderowaniu materiału w niektórych miejscach przebijają się dolne warstwy.

Materiał z kamery panasonic sd900 , są to pliki o rozszerzeniu .m2ts 50p
gdzieniegdzie są zdjęcia jpg oraz pliki avi z przeplotem (lower field first)
, pixel aspect ratio 1,0926(pal)
Czy powinnam usunąć przeplot i zmienić ustawienie pixela na "1" ?
Film jest zmontowany i na pewno zmieni się proporcja obrazu co na pewno popsuje sporo efektów i ustawień
Chciała bym na pewno uzyskać dobrą jakość na YT/Vimeo

wersja programu SV 12.486

komputer :
Windows 7 64bit
8GB ram
procesor i7 2600k
karta graficzna Nvidia geforce gtx 560 , data sterownika 2011.03
płyta główna asus p8z68v-pro

Z takim zestawieniem podzespołów podgląd nie działa płynnie i często tnie, należało by coś zmienić/ulepszyć?

pliki renderowane do:

main concept mpg-2 hdv 720p , tu nie mam pojęcia do czego są opcje
i-frames , b-frames oraz insert i-frames at markers ? : /

próbowałam renderować do sony avc jest to samo.

Przeinstalowałam system i na czystym systemie (żadnych dodatkowych kodeków jest to samo a nawet gorzej)
Swoją droga czy SV wymaga jakiś dodatkowych do montażu HD?

Z góry przepraszam za taką ilość pytań ale zupełnie załamało mnie to że nie radze sobie z tym wszystkim i nie ma już sił walczyć samotnie i jeśli znajdzie się jakaś kompetentna osoba będę wdzięczna zupełnie nie wiem od czego zacząć a problemów jest sporo...

Pozdrawiam

Kasia.
Odpowiedz
#2
Przede wszystkim - zaktualizuj do najnowszej wersji (build 770), chyba, że nie piszesz o wersji PRO...

Jeśli materiał leci na YT/Vimeo, to polecam usunąć przeplot.
Jaką rozdzielczość mają pliki z Twojej kamery, że PAR=1.0926? PAL DV (720x576, z proporcjami 4:3)...
Jeśli chcesz to wrzucać do YT, który nie obsługuje takiej rozdzielczości, to są dwa wyjścia:
zmienisz na 1280x720 (16:9) - więc z boku zostaną czarne pasy (chyba, że obetniesz górę/dół - aby kadr był wypełniony materiałem 4:3).
renderujesz zgodnie z materiałem źródłowym - i pozostawiasz w rękach YT przerobienie...
Odpowiedz
#3
tak , są to pliki 720x576, z proporcjami 4:3 , tylko jak prawidłowo usunąć przeplot , nigdy się tym nie zajmowałam szczerze mówiąc i nie wiem czy powinnam zmienić coś w ustawieniach projektu SV czy przy renderowaniu ?
Odpowiedz
#4
przeplot usuwa się zawsze tak samo.
- ustawiasz projekt w progressive, wybierasz metodę (są dwie: blend oraz interpolate - zwykle ta druga jest lepsza);
- instalujesz darmowy plugin "Yadif deinterlace" (instrukcja dostępna na stronie producenta).
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Czarny Ekran po wyrenderowanym filmie SV11 VatoxPlay 12 163 11-07-2016, 19:23
Ostatni post: VatoxPlay
  Pojawianie się dźwięku z opóźnieniem w .m2ts micdor 0 590 08-04-2014, 1:04
Ostatni post: micdor
  Problem z wyrenderowanym filmiku Eldriad 0 577 07-14-2012, 0:56
Ostatni post: Eldriad
  Pojawianie się powoli elementu .Kub$on 2 1,336 09-17-2011, 14:24
Ostatni post: mateuszszar
  pojawianie napisów YaHoo 1 1,206 05-25-2011, 15:12
Ostatni post: Piciu
  [efekt] zanikanie - pojawianie szymonmik 4 2,059 02-26-2011, 0:25
Ostatni post: Kubson

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości