Problem z wrzuceniem plików do Vegasa
#1
Witam.
Proszę wybaczyć długość postu, naprawdę próbowałam się "streścić".
Jako że już kolejny dzień szukam po internetach rozwiązania problemu, w ramach rozpaczliwego gestu założyłam tu konto, by dodać nowy wątek.
Sprawa wygląda następująco: z Vegasa (wersja 8.0a, build 179) korzystam już od całkiem dawna, w związku z czym nie jest mi obcy. Stworzyłam na nim wiele projektów. Jednak po ostatniej re-instalce systemu nie jestem w stanie już się na nim bawić, przynajmniej nie w to, w co chcę. Już wyjaśniam.
Program wczytuje (przyjmuje, akceptuje) tylko te pliki, na które ma ochotę, albowiem nie jest to zależne od rozszerzenia. Dla przykładu, pozwolił mi stworzyć (i nie robił przy tym żadnych problemów) cały film przy wykorzystaniu pliku .mp4, przy czym, gdy teraz próbuję wsadzić weń inny plik .mp4, nie przyjmuje go, skarżąc się na QuickTime (nawet ponownie zainstalowałam ów QuickTime, a co do kodeków mam K-Lite). Ciekawe, że nic nie zmieniając, wrzuciłam do okna poprzedni plik .mp4, i zadziałał. Sprawdziłam kodeki: w działającym pliku jest to Codec ID: mp42, w niedziałającym: isom. I teraz. Czy to może być problemem. Jeśli tak, skąd ściągnę kodek na isom dla 64-bitowego win7?
Kolejna sprawa. Oryginalny plik jest w Matrosce. Musiał być, bo nie mogę innego znaleźć bez napisów, a tu mogłam wyłączyć. Więc przekonwertowałam na kolejną Matroskę, bez napisów. To z kolei próbowałam magicznie zmieniać na najróżniejsze formaty (przede wszystkim poprzez FormatFactory, jednak, gdy zawiodło, podjęłam się poszukiwań innych programów, w tym XvidD4PSP, który to wreszcie po godzinie wypluł mi plik .mp4, niedziałający w Vegasie). Jedynym formatem, który zechciał wskoczyć do Vegasa był .wmv, jednak praca z nim okazała się jedynie marzeniem, gdyż podgląd odmówił posłuszeństwa (na próby naprawy podglądu wykorzystałam cały dzień, w końcu odpuściłam .wmv i zajęłam się .mp4, zważając na to, że przy ostatnim projekcie to rozszerzenie działało). Zatem. K-Lite został zainstalowany tuż po reinstallu więc założyłam że jest ok, jednak w ramach upewnienia jego ostatecznie również przeinstalowałam. Czego może to być wina?
Jeśli chodzi o .avi, najpierw nie chciał go przyjąć, po czym cały plik szlag trafił (gdy się go puszcza np. na odtwarzaczu, pasek odtwarzania natychmiast pędzi do końca, po czym dopiero leci film, mający koło pół godziny. Wszelkie przewijanie nie jest możliwe. A w Vegas się teraz wrzuca, lecz nic z nim nie można zrobić.)
Nie wykluczam, że mogłam popełnić błąd podczas przeinstalowywania systemu i instalowania programów. Jednak wolałabym uniknąć ponowienia tej operacji. Proszę o pomoc. Co prawda nie mam "noża na gardle", jednak miło by było nieco pobawić się w tworzenie, tęsknię za tym. Na zakończenie dodam, że nie uważam się za kogoś, kto umie szczególnie dużo, więc jeśli ktoś jednak dotarł do końca postu i ma ochotę mi pomóc, proszę o język "łopatologiczny". Dziękuję za uwagę.
Odpowiedz
#2
Przepraszam, ale nie przeczytałem całego. Może ktoś inny prześledzi twój esej.
Ja natomiast jak zobaczyłem, że jedziesz na najstarszej (a więc posiadającej najwięcej błędów) wersji ósemki, to mało z krzesła nie spadłem.

pierwsze, co bym zrobił, to zaktualizował do najnowszej ósemki (o ile dobrze pamiętam - 8e?)
Odpowiedz
#3
Zaktualizowałam do c (taka była możliwość na stronie). Zgodził się na przyjęcie .mp4, ale tylko dźwięku :(
Odpowiedz
#4
A mógłbyś sprawdzić, czym zakodowany jest ów MP4?
Najlepiej za pomocą "MediaInfo" - taki programik, który należy do paczki K-lite, więc pewnie masz zainstalowany.

Pamiętam również, że niektórzy preferowali instalację QuickTime Alternative, zamiast normalnego Quick Time'a (podobno koder/dekoder jest ten sam, ale pozbawiony masy niepotrzebnych gównianych dodatków). Ja tego nie testowałem. Nie pamiętam również, czy Vegas 8 pracował na AVC, czy był w stanie? Dość dawno minął okres świetności dla Vegasa 8... ale wiem, że dziewiątka była ponad normę dopracowana (wśród vegasów). Następnie VP11... na której pracuję do teraz, mimo, że w pierwszym tygodniu premiery VP12 zakupiłem upgrade...
Odpowiedz
#5
z ogólnych:
Format: MPEG-4
Format profile: Base Media
Codec ID: isom
z video:
Format: AVC
Format/Info: Advanced Video Codec
Format profile: High@L4.1
Format settings, CABAC: Yes
Format settings, ReFrames: 3 frames
Codec ID: avc1
Codec ID/Info: Advanced Video Coding
o toto chodziło?
Rzecz w tym, że bardzo się przywiązałam do tej wersji i doskonale mi się z nią współpracuje... Czy też współpracowało. Ostatecznie przejdę na nowsze.
edit: od wczoraj wyskakuje mi co jakiś czas "COM Surrogate przestał działać", czy to może mieć z tym coś wspólnego?
Odpowiedz
#6
Jak możesz, sprawdź na VP11 (albo przynajmniej VP9), czy będzie podobnie.
Jeśli zaś chodzi o wersję godną polecenia - to osobiście preferuję najnowszą jedenastkę.
Odpowiedz
#7
Zainstalowałam 11. Problemy wciąż występują :( Przeinstalowałam k-lite, do najnowszej wersji. Ale na programie wciąż nie da się pracować. MP4 co prawda weszło doń, ale nie da się z nim pracować - brak podglądu, widać zaciętą tylko jedną klatkę...
Odpowiedz
#8
czyli problem z systemem (zasyfiony, źle skonfigurowany), albo komputer zbyt słaby aby obsłużyć AVC, albo wadliwe pliki wsadowe (skąd one pochodzę?)
Odpowiedz
#9
To może tak - zainstaluj.... Vegas 12. Może to pomoże? Można na trialach pojechać.
http://www.sonycreativesoftware.com/down...s/vegaspro
A Twoje problemy doskonale rozumiemy, bowiem niestety nasz Sony Vegas jest najgorszym programem jeśli chodzi o jego stabilność i robi właśnie takie wybryki.
Odpowiedz
#10
Bunch... nie mieszaj.
A dlaczego u mnie i u wielu innych użytkownikach vegas działa normalnie?
To, że na Twoim komputerze coś nie działa jak powinno - to już chyba sobie wyjaśniliśmy. Ale wiedz(cie) o tym, że to nie jest norma. I to nie jest wina Vegasa, że wasze komputery są zrypane albo zasyfione.
U mnie na kilku komputerach vegas działa bez takich problemów o którym pisze kolega wyżej (Twoich błędów również nie udało mi się odtworzyć). Pomyśl przez chwilę... jeśli u kogoś program działa normalnie, a u Ciebie - nie... to czyja jest to wina (podpowiem Ci - większość użytkowników nie ma takich problemów...).
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  przeciąganie plików z explorera windows do vegasa Kolin101 10 2,439 06-05-2012, 16:02
Ostatni post: mateuszszar
  Problem z wrzuceniem filmiku do Vegasa 9.0 Pro Fafał 1 857 11-27-2010, 22:01
Ostatni post: tidzu

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości