Rander x264, brak synch z audio.
#1
Witam!
Mam problem z synchronizacją audio w pliku wynikowym zapisanym z kodowaniem x264.
Mój Vegas, bez problemów otwiera, i edytuje pliki zapisane w x264, oraz każdy rodzaj audio.
Jednak jak zapisuję w tym formacie, to wideo zawsze jest opóźnione.
I właściwie to wina wideo.

Niezależnie od tego, jak koduję audio, mp3, pcm, flac, zawsze jest źle.
Kodowanie w xvid jest ok, pełna synchronizacja audio z wideo.
Nie ma też znaczenia plik wsadowy i jego kodowanie, może być x264, xvid, wmv itp.

Windows 7 x64 Pro.
Vegas Pro 12.0 (64-bit)
kodeki:
K-Lite Codec Pack x64
ffdshow x64

kodek x264.
[Obrazek: sf7Zy4Y.jpg]

A tutaj dla porównania ten sam fragment, kodowany w x264 i xvid, jak widać audio się pokrywa, czyli coś z wideo jest nie tak.
[Obrazek: 6yEe3ye.jpg]

Dzięki za pomoc.
Odpowiedz
#2
A jak Renderujesz...?
Sony avc czy mainConcept avc?

Czym odtwarzasz? Jaki masz komputer? Wystarczający, żeby uciągnąć avc?
Odpowiedz
#3
Randeruje Sony AVC, przed rander po prostu.
Kompa mam mocnego, uciągnie wszystko.
Na każdym odtwarzaczu jest identycznie. KPM, MediaClassic, itp.
Odpowiedz
#4
Możesz pokazać jakiś przykładowy - mały - render? Zrób test na małym fragmencie i zamieść gdzieś na bezpłatnym serwerze (dropbox, skydrive).
Odpowiedz
#5
jasne, postaram się jutro wrzucić kawałek pliku źródłowego, oraz rander.
Odpowiedz
#6
Ok. To zerkniemy co tam się podziało.
Odpowiedz
#7
a jeszcze lepszy motyw, jak ten rozjechany film wrzucę jeszcze raz w vegasa, i odpalę w programie to wszystko jest ok....
Jednak gdy wrzuce np w virtualdub to jest rozjechany...
no zwariowałem.
Odpowiedz
#8
Wydaje mi się, że masz popieprzone w kodekach... Możesz mieć coś ustawione w dekoderze audio, że nie wyrabia, i sięrozsynchronizowuje. VirtDub chyba też korzysta z kodeków, które instalujesz. Vegas do większości formatów ma swoje kodeki - stąd poprawne wczytywanie.

Jakie masz kodeki i jak ustawione... albo może lepiej - zresetuj ustawienia kodeków do defaultowych. OK? ;) szczególnie jeśli chodzi o audio...
Odpowiedz
#9
zmieniałem już kodeki parę razy właśnie, ale widzisz, problem jest też wtedy jak przerzucę film na pada z androidem, też jest film rozjechany.
Za to jeszcze coś zrobiłem, wrzuciłem film z du.. pupy, do mkvmerge, i przerobiłem na kontener mkv, zgadnij?
Działa bez problemów, no teraz już zwariowałem zupełnie, przecież to idealnie te same kodeki, tylko kontener inny.
Odpowiedz
#10
Witamy w świecie komputerów ;)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  x264 obraz skacze w sony vegas nikares 3 166 08-21-2016, 11:32
Ostatni post: mateuszszar
  Brak synchro audio/video po uploadzie na YouTube brenas666 8 1,071 07-30-2015, 21:23
Ostatni post: brenas666
  Brak ścieżki video samo audio .mp4 gacel112 16 2,088 03-06-2015, 18:18
Ostatni post: gacel112
  Video abr - Audio vbr, po randerze brak synchro. 8005macgyver 0 567 09-17-2013, 21:17
Ostatni post: 8005macgyver
  Wiele zadań, bandicam, rander bez rekompresji? 8005macgyver 4 1,230 08-19-2013, 21:22
Ostatni post: mateuszszar
  SV 12 brak pluginów audio szulc 0 557 06-15-2013, 16:09
Ostatni post: szulc

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości