MP4 nie pozwala renderować do wysokiej jakości
#1
Sprawdziłem ilośc MB/s plików wejściowych.
Są to granice ~48 MB/s.

Chcę wyrenderować projekt w Sony AVC (*.mp4). Ale niestety on pozwala na maksymalnie 25MB/s. Nawet po wpisaniu w to pole wartości 48 000 000 ręcznie od razu program pokazuje swoje maksimum tylko, czyli coś rzędu 25 000 000.

[Obrazek: gufn.png]

Chciałbym się zapytać, to w jakim formacie mam wyrenderować swoje materiały w takim razie z tak dużym bitratem? Skoro MP4 nie daje rady to co da?
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#2
Raz - dlaczego nie MainConcept, który obsługuje wyższe bitrate (nie pamiętasz, jak dyskutowaliśmy na ten temat przy okazji chyba vp10 lub vp11?)
Dwa - mylisz jednostki. Tam masz Mbps a nie MBps!
Odpowiedz
#3
Bo, jak pamiętam, MainConcept nie obsługiwał materiału w 60 fps. Nie renderował do 60 klatek na sekundę. Wpisałem "na chama" ręcznie. Zobaczymy czy to zaakceptuje. Poza tym WYBIJA mi projekt gdy renderuję do rozdzielczości: 1280x538 w MainConcept (w MP4 tym od Sony nie wybija).

Mateusz, powtarzam: po kilku sekundach renderingu wybija mi go jeśli korzystam z MainConcept i wpiszę wartość 538 zamiast 720 pikseli.

I szkoda że, nie można tam wpisać 48. Musi być 50. Pole nie jest edytowalne.

[Obrazek: zkci.png]

PS
Renderuję niechętnie do 720 zamiast 538. I musze przyznać że rendering zapiernicza jak oszalały.
5 godzin renderowałem do 25 mb/s wczoraj w "Sony AVC MP4". A tutaj przy bitrejcie 2x większym, więc aż 50 mb/s projekt wyrenderował mi się w niecałe 30 minut (używając CUDA). Rany! Opadła mi szczęka...

PPS
W ogóle mi nie odtwarza tego wyrenderowanego filmu. A nawet sam Vegas do z powrotem do siebie na linię czasu nie importuje. Dziwne!
[Obrazek: TwqtLTg.png]

Jakiego kodeka potrzeba?
Odpowiedz
#4
Bo 538 nie dzieli się przez 4 (czytaj nt. makrobloków). Sony avc być może blednie to dopuszcza... A nie masz przypadkiem zielonego paska na krawędzi kadru z prawej strony?

Zawsze możesz użyć vbr i wpisać ten sam parametr max i avg... Wtedy ręcznie wprowadzisz dowolną wartość...

Tak jest. Render z użyciem CUDA powinien zapierdzielać...
Odpowiedz
#5
Nie, nie mam zielonego paska na krawędziach, widze to w oknie programu podczas renderowania, i jet okej.
A wiesz... W ogóle mi nie odtwarza tego wyrenderowanego filmu. A nawet sam Vegas do z powrotem do siebie na linię czasu nie importuje. Dziwne!

Czyli z 538 nie da się jednak wyrenderować? Szkoda. Bo po co te pasy zawierać...

A jak z kodekami do tego MainConcept? Który sam posiadasz i polecisz?
Odpowiedz
#6
Kodeki do czego? Do avc?
Ja mam chyba k-lite, ale nie instalowalem wszystkiego jak leci tylko wybieram to co mi potrzebne.
Odpowiedz
#7
No do "tego formatu" co oferuje Vegas w MainConcept.
A tak poza tym, to zrobiłem jak radziłeś, wybrałem "wariate bitrate" i na minimum i na maksimum ustawiłem 40 mbp/s. Dwa razy tak wyrenderowałem bo coś mi nie grało. Za każdym razem - mimo wpisania wartości 40 - dostawałem po renderze bitrate 24 a nie wpisane 40. Wyjaśnisz mi dlaczego program nie stosuje się do poleceń?
Odpowiedz
#8
Zapraszam do mojego poradnika, w którym przedstawiam moje ustawienia renderowania ;)



Odpowiedz
#9
O. Widzisz Bartku - kolega powyżej ledwo się zarejestrował i ma receptę na wszystko (w wszystkich aktywnych tematach dodał swój sposób - mam nadzieję, że teraz jemu będziesz dupę truł, a on wytłumaczy dokładnie co i jak ;)

Sam chętnie sprawdzę, co tam jest w tym poradniku... jak tylko wrócę do domu i zasiądę.

Ok.
Nie będę się czepiał, bo generalnie słusznie, że powstaje poradnik z takimi rzeczami, o które ludzie pytają dwa razy w tygodniu, mimo, że wszystko już zostało napisane na ten temat.
Niestety Twój filmik nie zrobi rewolucji. Ludzie nadal będą pytać.

Szkoda, że nie wytłumaczyłeś, dlaczego ustawiasz 30p (29.97). Dlaczego Twój materiał był tak nagrywany?
Dlaczego renderujesz z przepływnością 14Mbps?
Ja rozumiem, że to jest Twoja propozycja... ale wypadałoby powiedzieć coś więcej - dlaczego akurat tak a nie inaczej.
Co do "rozciągania obrazu do proporcji 16x9 - osobiście uważam, że to ciulowo wygląda. Lepiej obciąć ekran, niż rozciągać. Najważniejsze jest zachowanie proporcji a nie wypełnienie całego okna odtwarzacza. Ewentualnie zostawiłbym czarne marginesy (lub wypełnił tę przestrzeń zdublowanym - zblurowanym obrazem).
Odpowiedz
#10
Mam do was pytanie, może odbiegnę zdecydowanie o tematu, ale pozwoli mi to ominąć konieczność zakładania dodatkowego wątku.

Prosze powiedzcie mi jakim programem konwertujecie pliki Mp4 do MOV, najlepiej bezpłatny,

Materiał nagrany GoPro 3 na moim SV 12 nie daje sie w ogóle obrabiać. Dołączone oprogramowanie Cineform diametralnie niszczy jakość (licze sie z kompresją ale to jest poniżej krytyki) a i dodatkowo, material nagrany w Protune (czyli RAF wideo) zostaje wyciągniety do pełnego kontrastu i sharpnesu. Borykam sie z problemem 3 dzień.

Pomoże ktoś?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Vegas nie pozwala mi renderować Bunch 8 1,729 06-29-2013, 0:10
Ostatni post: Bunch
  Rendering klipów o wysokiej jakości Bunch 14 3,848 04-12-2013, 7:43
Ostatni post: efix

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości