Pytanie odnośnie renderowania.
#1
Witam.
Otóż chciałbym wyrenderować sobie film do jakości HD 720p
(na YT),jednak jak się okazało nie jest to takie proste w Vegasie,który opcji renderingu ma naprawdę sporo..
Na początek powiem,że wszelkie próby renderowania z poradnikami z YT zakończyły się niepowodzeniem.Jak na razie próbowałem renderować w formatach wmv. oraz Sony AVC/MVC (mp4).
Może teraz opiszę mój problem:
Po wyrenderowaniu filmu w formacie wmv. film przynosi oczekiwane rezultaty (gdy oglądam go na swoim pulpicie),jednak po wrzuceniu go na YT,moim oczom ukazuje się totalna pikseloza zamiast mojego filmu (nigdy tak wcześniej nie miałem).Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje,film po wyrednerowaniu wygląda tak jak chciałbym i odtwarza się również bez problemu.Prosiłbym o pomoc w tej sprawie.
Ostatnio kolega (który na Vegasie pracował dość sporo) powiedział mi abym renderował w MPEG-2.Po rozwinięciu MPEG-2,ukazało mi się wiele opcji.
Domyśliłem się jednak,że skoro potrzebuje wyrenderować film HD,to muszę wybrać opcję HDV 720-30p i tak też zrobiłem.Tak nawiasem to muszę wyrenderować film sklejony z klipów z dwóch różnych aparatów,ale obydwa nagrywają w 30 kl/s i mam nadzieję że to nie problem.
Jednak mam problem z odpowiednim ustawieniem odpowiednich opcji dla mojego filmu (w HDV 720-30p jest nieco więcej opcji niż np.w wmv lub AVC/MVC mp4.),a nie chciałbym znów powtórki z pikselami na YT.
Stąd moje pytanie:
Jak odpowiednio ustawić opcje dla mojego filmu w MPEG-2 HDV 720-30p ?
Klipy z których składa się posklejany film jest z dwóch różnych aparatów jak już wspomniałem.
Z jednego mam klipy w 1280x720 30 kl/s,a z drugiego 1920x1080 również w 30 kl/s.W każdym razie chce to wyrenderować do jednej jakości,czyli HD 720p 1280x720.
Tak więc bardzo bym prosił o pomoc w obydwu tych sprawach,chciałbym w końcu wrzucić moją pracę na YT,ale niestety nie mogę bo nie potrafię odpowiednio wyrenderować mojego filmu tak aby nie mieć tych pikseli na YT.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Ale zanim zadałeś to pytanie przeczytałeś wątek o renderowaniu na YT?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
Powiedz koledze - temu co tak długo pracował niby na vegasie - żeby sobie zaktualizował informacje na temat yt. I nie wprowadzał w błąd innych. Ok?

Jak już efix napisał, warto by było przeczytać kilka tematów na forum zanim coś napiszesz.

Ją średnio dwa razy w tyg piszę jak renderować do yt.
W skrócie: kodek AVC (więc albo Sony avc, albo MainConcept avc - tym drugim wyciszniesz lepszą jakość, bo ma opcję dwuprzebiegu, co wydłuża czas renderingu, ale optymalizuje bitrate do tego co się dzieje w obrazie...).

Dla 720p wybieramy 25 lub 30 kl/s (zależy jak masz w oryginalnym pliku... Jeśli masz więcej, to trzeba ustawić mniej + 'disable resample' - o którym poczytasz na forum).

Przepływność (bitrate) wg yt - 5Mbps - dla 720p. (dla main Concept avc można ustawić: max 5.5, avg 5).
Odpowiedz
#4
(08-03-2013, 9:42)efix napisał(a):  Ale zanim zadałeś to pytanie przeczytałeś wątek o renderowaniu na YT?

O tym nie pomyślałem,a nawet nie wiedziałem że YT ma swoje wymagania odnośnie jak film powinien być wyrenderowany. Próbowałem zasięgnąć pomocy poradników odnośnie renderowania właśnie na YT,ale już wspominałem jak to się skończyło..
Ten wątek odnośnie renderowania na YT znajdę tutaj na forum,czy YT ma to u siebie na stronie opisane ?
Odpowiedz
#5
a czytałeś mój wpis powyżej? Tam masz wszystko, co potrzebne do prawidłowego renderowania pod YT.

link do źródła: https://support.google.com/youtube/answe...&ctx=topic
Odpowiedz
#6
(08-03-2013, 9:56)mateuszszar napisał(a):  Powiedz koledze - temu co tak długo pracował niby na vegasie - żeby sobie zaktualizował informacje na temat yt. I nie wprowadzał w błąd innych. Ok?

Jak już efix napisał, warto by było przeczytać kilka tematów na forum zanim coś napiszesz.

Ją średnio dwa razy w tyg piszę jak renderować do yt.
W skrócie: kodek AVC (więc albo Sony avc, albo MainConcept avc - tym drugim wyciszniesz lepszą jakość, bo ma opcję dwuprzebiegu, co wydłuża czas renderingu, ale optymalizuje bitrate do tego co się dzieje w obrazie...).

Dla 720p wybieramy 25 lub 30 kl/s (zależy jak masz w oryginalnym pliku... Jeśli masz więcej, to trzeba ustawić mniej + 'disable resample' - o którym poczytasz na forum).

Przepływność (bitrate) wg yt - 5Mbps - dla 720p. (dla main Concept avc można ustawić: max 5.5, avg 5).

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
Czyli rozumiem MainConcept AVC będzie dla mnie aktualnie najlepszym rozwiązaniem ?
Odnośnie klatek,czyli gdy mam film sklejony z klipów w 30 kl/s to po prostu ustawiam na 30 kl/s ? Bo jest jeszcze opcja 29,970 (NTSC) i nie wiem za bardzo czym ona się różni od zwykłych 30 kl/s.
Odpowiedz
#7
Ustaw tyle ile jest w wejsciowym pliku. Jak klatkaż nie będzie się idealnie pokrywał, to dostaniesz ghosty...
Odpowiedz
#8
(08-03-2013, 16:09)mateuszszar napisał(a):  Ustaw tyle ile jest w wejsciowym pliku. Jak klatkaż nie będzie się idealnie pokrywał, to dostaniesz ghosty...

Ok,mam jeszcze jedno pytanie bo nie mam pewności..
Chodzi mi o to jak ustawić ten bitrate (po rozwinięciu MainConcept AVC wybrałem Internet 720p).
Chodzi mi głównie o ten bitrate,nie wiem czy wybrać stały czy zmienny.
Domyślnie ustawiony jest zmienny (Variable) na max.16 000 000 i average
8 000 000 a to chyba zdecydowanie za dużo,ponieważ jak wspomniałeś dla
MainConcept AVC max. 5,5 Mbps.
Więc czy powinienem zmienić na Constant na 5 lub 5,5Mbps ? Tak mi się wydaje,ale wolę najpierw zapytać dla pewności.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#9
ustaw zmienny max 5.5 średni 5 a dla lepszej jakości 2 przebiegi
Odpowiedz
#10
A umiemy czytać ze zrozumieniem? ;-)
Dzięki @daruncio za wyręczenie :-)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pytanie odnosnie konfiguracji sprzetowej dla Vegasa xxACExx 1 374 04-23-2015, 8:04
Ostatni post: kiciorek1036
  przejście z SV 12 na 13 - pytanie dot. renderowania filmów AVCHD tommek82 8 1,887 12-15-2014, 8:50
Ostatni post: tommek82
  Pytanie odnośnie efektu. bonus 3 752 01-31-2013, 17:10
Ostatni post: bonus
  pytanie odnośnie ścieżek sv10pro beente 1 650 11-26-2011, 17:46
Ostatni post: Piciu
  Wspomaganie renderingu kartą graficzną oraz pytanie odnośnie Magic Bulleta Psychol324 4 2,427 09-18-2011, 14:37
Ostatni post: Pinto
  Pytanie odnosnie renderu Husiek 0 581 09-02-2011, 14:38
Ostatni post: Husiek

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości