Jaki format wybrać ? - oglądanie filmu na TV
#1
Witam

Prosiłbym o poradę dotyczącą wyboru presetu w vegasie tak aby wyrenderowany projekt mógł być odtwarzany na TV (Samsung UE D5500).

Pliki wejściowe z kamery to:

Wideo

ID : 4113 (0x1011)
ID menu : 1 (0x1)
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.0
Ustawienia formatu, CABAC : Nie
Ustawienia formatu, poklatkowy : 2 klatki
Format_Settings_GOP : M=1, N=15
ID kodeka : 27
Czas trwania : 41s 400ms
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 13,2 Mb/s
Przwpływność maksymalna : 16,8 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 25,000 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Z przeplotem
Kolejność skanu : Górne pole wpierw
bity/(piksele*ramki) : 0.255
Rozmiar strumienia : 65,2 MB (94%)

Audio

ID : 4352 (0x1100)
ID menu : 1 (0x1)
Format : AC-3
Format/Informacja : Audio Coding 3
Format_Settings_ModeExtension : CM (complete main)
Ustawienia formatu, bez endiana : Big
ID kodeka : 129
Czas trwania : 41s 408ms
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 256 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Rozmieszczenie kanałów : Front: L R
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bitów
Rozmiar strumienia : 1,26 MB (2%)

Screeny z instrukcji telewizora:

           

Pliki z kamery są w formacie AVC i nie są obsługiwane przez telewizor, dlatego też pliki wyrenderowane do tego formatu nie będą mogły być odtworzone. Format AVI zajmuje mnóstwo miejsca, format MP4 z presetu XDCAM jest odtwarzany, ale z problemami (co jakiś czas film zatrzymuje się żeby się zbuforować). Najlepiej działa z prest WMV, ale obraz w nim też nie jest szałowy, myślę, że może być lepiej.

Projekt ustawiam za pomocą opcji Match Media, natomiast w renderingu wybieram preset WMV - 8Mbps HD 1080-30p Video. Mam problem z ustawianiem bitratu (nie jestem ograniczony żadną wielkością nośnika, będzie to odtwarzane z dysku podpiętego do TV lub przez sieć LAN). Nie wiem czy wybrać CBR czy VBR (film ma ok 15 min.) i jaki do nich bitrate przypisać - maksymalny w plikach wsadowych jest 16,8 Mbps. Zaznaczam od razu, że nie wybierałem blu-rayowych presetów bo chce mieć video i audio w jednym pliku (TV nie ogarnie osobnej ścieżki dźwiękowej), chyba, że idzie jakoś w tych gotowych blu-rayowych presetach zaznaczyć "include audio". Chciałby również pozostać przy rozdzielczości natywnej 1920x1080 lub ewentualnie 1440x1080.

Macie jakieś pomysły jakie ustawiania byłby najbardziej wskazane ?
Odpowiedz
#2
Renderuj do Sony AVC z przepływnością rzędu 15-16Mbps (template internetowy). Powinno być OK.
Najpierw zrób test (jakiś kilkusekundowy kawałek - może minutowy... -> na PenDrive -> do Tv.).
XDCAM to MPEG2 - więc potrzebuje większy bitrate niż AVC, do uzyskania podobnego efektu (podobnej jakości).
AVI... to zależy, jaki się da kodek.
Odpowiedz
#3
Tradycyjnie odpowiem - może to nie meganajlepsze wyjście, ale DivX.com i trzymając się tamtejszych wytycznych do mkv.
Jak Ci się zacina - spróbój z innego nośnika. Zwykle to właśnie nośnik nie wyrabia, z tabelki wynika ,że tv sporo uciągnie.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#4
(05-30-2013, 0:06)efix napisał(a):  Tradycyjnie odpowiem - może to nie meganajlepsze wyjście, ale DivX.com i trzymając się tamtejszych wytycznych do mkv.
Jak Ci się zacina - spróbój z innego nośnika. Zwykle to właśnie nośnik nie wyrabia, z tabelki wynika ,że tv sporo uciągnie.

Czy mówiąc o wytycznych ze strony DivX.com miałeś na myśli to?

   

Z tabeli wynika, że frame rate to 30fps, czy posiadając pliki wejściowe z fr 25fps mogę tak o zmieniać tę wartość ?

Jeszcze jedna rzecz, mianowicie jak renderuje w podobnych wartościach jak w pliku źródłowym, tzn. nie mam efektu downscalingu to w ustawianiach projektu przy opcji Deinterlace method mam mieć zaznaczone "interpolate" (tak robiłem gdy renderowałem do DVD PAL) czy może "blend fields", czy nie ma to w tym wypadku żadnego znaczenia ?
Odpowiedz
#5
Jak masz 25 to rób 25, możesz swój plik w mkv zapakować innym narzędziem, niekoniecznie DivXem.
Blend jeśli chodzi o deinterlace sprawdza się tylko przy wolno zmieniajacych się obrazach zostaw interpolate. Ale ogólnie - sprawdż przede wszystkim nośnik z jakiego odtwarzasz.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#6
(05-30-2013, 23:40)efix napisał(a):  Jak masz 25 to rób 25, możesz swój plik w mkv zapakować innym narzędziem, niekoniecznie DivXem.
Blend jeśli chodzi o deinterlace sprawdza się tylko przy wolno zmieniajacych się obrazach zostaw interpolate. Ale ogólnie - sprawdż przede wszystkim nośnik z jakiego odtwarzasz.

Dzięki za kolejną radę. Zauważyłem, że jak robię z "blend" to na przyspieszeniach są lekkie smugi, natomiast na "interpolate" obraz w niektórych miejscach drży (np. na oknach budynku), do płynności też można mieć zastrzeżenia (renderuje z bitrate 15Mbps). Renderuje z ustawieniami zalecanymi przez matuszszara, czyli preset AVC internetowy. Jeżeli chodzi o nośnik to poprzedni problem spowodowany był zbyt dużym obciążeniem sieci LAN, dlatego co jakiś czas film puszczany przez sieć na TV się buforował. Po zgraniu na dysk problem zniknął.
Odpowiedz
#7
Jeżeli kręciłeś na krótkiej migawce, która w zasadzie eliminuje motion blur, tu ruch zawsze będzie wygląda jak trochę szarpany, jak z "Szeregowca Rayana". Blending niejako nagłada na siebie dwie klatki, co z jednej strony łagodzi efekt, z drugiej powoduje często widoczny efekt "ducha" - podwójne kontury. Pytanie czy to jest u Ciebie jedyna przyczyna "zacinania" się i drżenia na oknach.
Niestety jak widzisz oferta deinetrlaceu oferowana przez Vegasa nie jest zbyt szeroka. Ja bym to zrobił trochę inaczej, ale pytanie czy Ci się będzie chciało, to raz, dwa - co Ty ta z tym filmem robisz.
Ale zacznijmy może od wersji soft - korzystaj z pluginu Yadif (http://www.yohng.com/software/yadifvegas.html) uważnie zapoznając się z instrukcją. Od razu mówię, że nie jest super stabilny :)
Powinieneś uzyskać na dzień dobry wyższą jakoś niż z dostępnych w Vegas.
Zakładam, że zarówno projekt jak i render ustawiasz jako progresywny - match media ustawi Ci automatycznie z przeplotem, wiesz o tym?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#8
(05-31-2013, 13:17)efix napisał(a):  Jeżeli kręciłeś na krótkiej migawce, która w zasadzie eliminuje motion blur, tu ruch zawsze będzie wygląda jak trochę szarpany, jak z "Szeregowca Rayana". Blending niejako nagłada na siebie dwie klatki, co z jednej strony łagodzi efekt, z drugiej powoduje często widoczny efekt "ducha" - podwójne kontury. Pytanie czy to jest u Ciebie jedyna przyczyna "zacinania" się i drżenia na oknach.
Niestety jak widzisz oferta deinetrlaceu oferowana przez Vegasa nie jest zbyt szeroka. Ja bym to zrobił trochę inaczej, ale pytanie czy Ci się będzie chciało, to raz, dwa - co Ty ta z tym filmem robisz.
Ale zacznijmy może od wersji soft - korzystaj z pluginu Yadif (http://www.yohng.com/software/yadifvegas.html) uważnie zapoznając się z instrukcją. Od razu mówię, że nie jest super stabilny :)
Powinieneś uzyskać na dzień dobry wyższą jakoś niż z dostępnych w Vegas.
Zakładam, że zarówno projekt jak i render ustawiasz jako progresywny - match media ustawi Ci automatycznie z przeplotem, wiesz o tym?

Przejrzę proponowaną przez Ciebie opcję. Tak, match media ustawia mi od razu upper. Przy poprzednich renderowaniach zostawiałem upper w ustawieniach projektu, ale przeoczyłem, że w presecie renderowania miałem progressive. Gdy teraz ustawiłem w obu miejscach upper oraz deinterlace na "interpolate" problem drżenia, smug, przynajmniej na oko, zniknął. Nie wiem, może już moje oczy nie zauważają różnicy. W każdym bądź razie dzięki za wszelkie rady!
Odpowiedz
#9
Niestety w niektórych miejscach (przyspieszenia) film wyraźnie skakał. Teraz renderuje z progressive w obu miejscach. Wytłumaczcie mi tylko dlaczego skoro większość TV automatycznie usuwa przeplot to po co usuwać go już na etapie renderowania ? Dlaczego też czasami wyrenderowany plik na takich samych ustawieniach działa świetnie (mniej więcej taka sama prędkość filmu, ilość efektów, itp.), a inny albo przycina albo jeszcze co innego ?
Odpowiedz
#10
Cytat:Gdy teraz ustawiłem w obu miejscach upper oraz deinterlace na "interpolate" problem drżenia, smug, przynajmniej na oko, zniknął.
Jeśli masz ustawiony przeplot, to nie ma znaczenia, co ustawiłeś w "deinterlace" - bo nie usuwasz przeplotu... więc nie ma znaczenia, jaka jest metoda deinterlaceingu.

Jeśli natomiast ustawiasz progressive, to i owszem - pozbywasz się przeplotu, więc należy wybrać metodę, którą przeplot ma być usunięty.

Aby w podglądzie można było zaobserwować efekt, który będzie po renderingu, musisz mieć ustawiony podgląd "Best Full" - najlepiej bez skalowania, tylko 1:1 - pixel do pixela).

Co do samego przeplotu... Musisz chyba poczytać, co to jest, i po co to jest.
Stare telewizory CRT z zasady wyświetlały przeplot (w skrócie - na kineskopie obraz rysowała biegnąca co drugą linię wiązka elektronów, po czym wiązka wracała - i rysowała naprzemienne pola - tak powstawała pełna klatka, a że czas rysowania też trochę trwał, to wymyślili, żeby kolejne linie nie rysowały tej samej chwili, a były przesunięte w fazie o pół klatki - przez co obraz będzie bardziej płynny - w ten sposób na materiale PAL mamy 50półobrazów (mimo, że pełnych klatek jest 25).

Generalnie zasada jest taka.
Jeśli materiał będzie odtwarzany na monitorze - na komputerze - w internecie - to usuwamy przeplot.
Jeśli na TV - to zostawiamy.
Zresztą standard PAL zarówno dla płyty DVD jak i dla BluRay mówi o materiale "z przeplotem".

A na koniec NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA: Przelot możemy zostawić TAKI SAM (górny, lub dolny), lub usunąć. NIGDY nie należy zmieniać przeplotu z górnego na dolny i odwrotnie!
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sony Vegas format filmu lukcio28 1 113 10-20-2016, 17:17
Ostatni post: sirCreeper
  Render - jaki format? sirCreeper 12 1,835 03-22-2015, 21:06
Ostatni post: sirCreeper
  Jaki sony vegas do zmontowania filmu lysy 3 725 03-18-2015, 17:06
Ostatni post: mateuszszar
  jaki sprzet wybrac do zabawy z Vegasem zukul113 8 1,632 10-01-2014, 21:04
Ostatni post: efix
  Jaki format na DVD szafa1989 2 1,152 06-07-2014, 8:15
Ostatni post: vm-rexor
  Jaki format zapisu grafiki do sony vegas palu01 20 5,110 04-06-2014, 23:27
Ostatni post: mateuszszar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości