Movie Studio Platinum 12 - problem z kursorem
#1
Witam

Mam kłopot z kursorem w 12Studio.
Otóż na pustej ścieżce audio i video kursorem jest strzałka, podobnie jak w 12PRO. Natomiast, gdy wrzucę event na ścieżkę, kursorem na tym evencie nie jest już strzałka, tylko tzw. "łapka". "Normalne narzędzie edycji" jest włączone. Zajrzałam do instrukcji, ale niestety nie znalazłam rozwiązania problemu.
Mam nadzieję, że dość jasno to opisałam i będzie to dla wszystkich zrozumiałe. Być może przez nieuwagę coś nieopacznie wcisnęłam. Praca z "łapką" w roli kursora jest trochę niewygodna.
Każda pomoc mile widziana.
Odpowiedz
#2
Ctrl+d -> edit tool

O ile o to chodzi.
Odpowiedz
#3
(05-04-2013, 0:33)mateuszszar napisał(a):  Ctrl+d -> edit tool

O ile o to chodzi.

Witam
Ta opcja jest zaznaczona. Więc to chyba nie tu leży problem.
Odpowiedz
#4
Właśnie sprawdziłem u siebie na VP12.
Nie mam "łapki", tylko normalny kursor...
Łapka pojawia się jedynie, jak dojadę do górnej krawędzi eventu (aby zmniejszyć 'gain' w przypadku audio, lub 'opacity' w przypadku video).
Łapka pojawia się nawet na pustym obszarze timeline, najeżdżając na podziałkę opisującą timecode...

no i oczywiście łapka jest najeżdżając na jakąkolwiek linię "envelope"
Odpowiedz
#5
Tak, wszystko się zgadza.
Ale na samym evencie na ścieżce, jak chcesz np. przesunąć ten event, też masz normalny kursor? U mnie jest łapka! Przesuwam łapką, nie strzałką, jak w 12PRO.
Odpowiedz
#6
No ja mam pro...
Odpowiedz
#7
Problemu nie mam w wersji PRO tylko w STUDIO (zarówno w wersji polskiej jak i angielskiej), niestety. W taki razie chyba nic z tego. Na dzisiaj mam dosyć. Idę spać. Jutro jeszcze poszukam w sieci, może coś uda mi się znaleźć, zobaczymy.
Dzięki za pomoc. To na razie, cześć.
Odpowiedz
#8
Wychodzi chyba na to (info z anglojęzycznej strony sony)
http://www.sonycreativesoftware.com/Foru...eID=832196, że "łapka" to normalny kursor w 12Studio, chociaż w Helpie nie znalazłam żadnej informacji na ten temat. Koszmarna zmiana - jak dla mnie. Kursor w postaci strzałki był o wiele bardziej wygodny w pracy z programem.
Odpowiedz
#9
Ciekawe czy dałoby się podmienić kursor w pliku dll? Exe? (nie pamiętam teraz gdzie jest zapisany kursor, ale swego czasu przeglądałem zawartość exe czy też dll i były tam takie rzeczy na 100%.
Odpowiedz
#10
(05-05-2013, 14:59)mateuszszar napisał(a):  Ciekawe czy dałoby się podmienić kursor w pliku dll? Exe? (nie pamiętam teraz gdzie jest zapisany kursor, ale swego czasu przeglądałem zawartość exe czy też dll i były tam takie rzeczy na 100%.

Witam

No tak, tylko widzisz, ja kompletnie nie znam się na tych rzeczach. Nie grzebię w systemie, więc chyba pozostaje mi tylko mordęga z "łapką"..., albo praca w wersji PRO z NORMALNYM kursorem.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zamiennik maskowania w Movie Studio 11 HD Platinum, z wersji Pro. DonMateo07PL 13 5,503 08-05-2013, 13:34
Ostatni post: DonMateo07PL
  Problem z odpalaniem projektów w Vegas Movie Studio HD Platinum 11 nikita13 2 1,642 09-07-2012, 23:10
Ostatni post: nikita13
  Łączenie projektów: SVPRO11 i SV Movie Studio HD Platinum 11 nikita13 7 3,456 06-16-2012, 0:02
Ostatni post: mateuszszar
  Problem z otworzenie pliku w Vegas Movie Studio HD Platinum 10.0 Inedit 6 2,801 07-14-2011, 19:13
Ostatni post: Inedit
  Vegas Movie Studio 10 - pytanie o pluginy Honda 9 4,176 12-21-2010, 3:29
Ostatni post: Ciapek
  Sony Vegas Movie Studio Platinum 9.0 problem maskowanie......... kankuro 1 2,415 06-26-2009, 20:42
Ostatni post: tidzu

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości