SV samo się wyłącza, wyskakuje błąd, dziwne działanie
#1
Witam serdecznie,

to mój pierwszy post na tym forum stąd wypada się przedstawić, nazywam się Mateusz, mam 20 lat i studiuję Geodezję na UP we Wrocławiu. Programem SV zajmuję się amatorsko.

Wróćmy do problemu, otóż od wtorku zmagam się z problemem w programie SV 7 build 216 bodajże. Otóż wcześniej wszystko było w porządku, całe tworzenie filmu, zapis, renderowanie, dodawanie efektów - we wtorek po skończeniu dodawania kolejnego etapu do projektu przy próbie renderowania go wyskoczył błąd.

1. Taki:
[Obrazek: d3c2693840df515fmed.jpg]

2. Odnośnie pamięci. Często poruszany temat, dokładnie ten sam co w podwieszonych.

3. Oraz ten:
[Obrazek: 56e1e0274a3ee186med.jpg]

Próbowałem zmieniać formaty filmu. Nic nie pomagało przy każdej próbie błędy się tylko zmieniały. Ściągnąłem kodeki ffp ? Chyba taki to ma skrót nie jestem pewny, ale chyba wiecie o co chodzi, od audio i wideo. Komputer 3GHz, nie pamiętam procesora bo to komputer w pracy (w domu mam słaby komputer). Jak wspomniałem wcześniej film renderował bez problemów, zrobiłem bodajże 2-3 początkowe wersje i przy próbie kolejnej po dodaniu kolejnych rzeczy do filmu nagle zaczęło się sypać. Przejrzałem forum, próbowałem różnych pomysłów, sam też kombinowałem, nie mam pojęcia co zrobić. Film dotyczy życzeń osiemnastkowych dla koleżanki, całość ma 12min, film zawiera krótkie intro 20th Century (youtube), napisy, parę wklejonych życzeń oraz zdjęć. Po jednym efekcie przy każdym slajdzie.

Próba renderowania do avi, najcześciej kończyła się błędem z pamięcia, próba w wmv najcześciej tym długim błędem (1,2,3,4), inne formaty mpeg któryś z tych błędów.

Pomyślałem żeby zmienić komputer, co prawda w domu mam słabszy, ale wczoraj udało się wyrenderować ten sam projekt co w pracy (z wyskakującymi błędami) do mpeg średniej jakości, przy dzisiejszej próbie (skończenia na amen projektu) renderowanie zatrzymało się na 64% i komputer cały czas myślał, kolejna próba na 54%, kolejna na 4%, wyłączyłem komputer, włączyłem ponownie i również 4%.

Film ma być gotowy na sobotni wieczór, więc czas mam już tylko jutro, w sobotę jestem na uczelni. Wcześniej kiedyś kiedyś również bawiłem się Vegasem i nie miałem żadnego z tych problemów, na tym samym (słabym) komputerze, tworzyłem bez problemów 6 minutowe filmy.

Proszę was, spróbujcie mi pomóc, ludzie zaangażowali się w pomoc przy tym filmie, nagrali życzenia, nie chciałbym zawieść ich, jak i samej solenizantki.
Odpowiedz
#2
Witaj.
Wybacz... ale ja nic nie mogę rozszyfrować z Twoich screenów. Za małe dałeś (słaba rozdzielczość, bo powiększyć, to mogę, ale dalej "gówno widać".

Nie masz szansy załatwić mocnego komputera na ten jeden dzień?
To jest najnowsza wersja Vegasa 7? (nie pamiętam, jaki to był build, ale wersja Sony Vegas 7e)
Odpowiedz
#3
http://images.tinypic.pl/i/00365/a03rtstzpqgp.jpg

[Obrazek: a03rtstzpqgp.jpg]

http://pics.tinypic.pl/i/00365/xmfmo4b08l9c.jpg

[Obrazek: xmfmo4b08l9c.jpg]

Teraz widać ?
Odpowiedz
#4
Powiem z własnego doświadczenia - jeśli nie masz już możliwości zwiększenia ilości pamięci RAM, to komputer do montażu powinien być raz zestawiony i BEZWZGLĘDNIE i na trwale ODPIĘTY OD INTERNETU. Nie chodzi tu tylko o śmieci (malware) ale też o update'y windowsa, które są w 90% przyczyną sytuacji "projekt wcześniej działał a już dzisiaj przestał" - nowe wersje bibliotek i innych komponentów systemowych mają też inne wymagania co do RAM - podobnie jest z aktualizacją innych programów - zwłaszcza antywirusowych, których bazy definicji z założenia będą zabierać coraz więcej pamięci.

A w tym przypadku spróbuj uruchomić tylko czyste SV - bez firefoxa (swoją drogą kiedyś mocno konsumował pamięć) i innych zbędnych dodatków z paska zadań. Jeśli to nie pomoże, sprawdź, za jaki efekt odpowiada biblioteka sftrkfx1.dll i wyrenderuj najpierw film bez niego aby go (o ile się da) nałożyć później.

Edit: ta biblioteka według informacji z internetu to "track fx" z ścieżki audio. Możesz w takim wypadku audio i wideo renderować osobno a następnie je złączyć w nowym projekcie lub np. w virtualdubie.
Odpowiedz
#5
Przesiadłem się w pracy na inny komputer, zaraz zrobię tu Vegasa i spróbuję. Jeśli nie zadziała to w domu spróbuję z tym sposobem żeby Vegasa puścić na surowo bez żadnych innych programów. Dam znać co się udało zrobić.

Przesiadłem się na mocniejszy, płynniejszy komputer, problem ten sam najpierw 2 razy SV się po prostu wyłączyło bez żadnego komunikatu, a później dwukrotnie z komunikatem że wystąpił błąd i program musi zostać zamknięty a dane mogą zostać utracone.

Dodatkowo przed instalacją QuickTime (bo wyskoczył mi warning że nie czyta mi .mov) intro wspomniane 20th Century otwierało się od razu bezpośrednio w oknie SV, teraz robi się zielony ekran, muszę zminimalizować SV, odświeżyć pulpit i ponownie maksymalizować okno SV, wtedy wraca do pierwotnego podglądu.

Ktoś wie co z tym zrobić ? Jak widać zmiana komputera na mocniejszy i płynniejszy nie pomogła.
Odpowiedz
#6
Kolejna prób tym razem na mpeg, już myślałem.. 64% i zawiesiło się z komunikatem że program musi zostać zamknięty a dane mogą zostać utracone.
Odpowiedz
#7
Unikam plików *.mov jak ognia, zwłaszcza tych w standardzie HD. O ile jeden taki plik w projekcie da się obrobić, to z kolei ich większa ilość(15-20) potrafi sprawić, że SV przy otwieraniu takiego projektu potrafi się wywalić z powodu braku pamięci. Dlatego też jak już się takie pliki trafiają, to konwertuję je do avi z kodekiem lagarith lub DV jeśli projekt ma być w rozdzielczości SD.
Czego to jest problem? Podejrzewam, że albo quicktime'a albo bibliotek w SV go wykorzystujących - prawie każde pobranie klatki z takiego pliku filmowego sprawia, że SV zabiera coraz więcej pamięci.
Odpowiedz
#8
Czyli co zrobić ? Wszystkie .mov przerobić na .avi ? To może pomóc ?

Do konwertowania mam Format Factory, zagra ?
Odpowiedz
#9
Do czystej konwersji może być i sam SV, tylko, że na timeline wrzucasz tylko jeden plik mov i zero efektów / pluginów / kadrowań i wszystkiego co może dodatkowo obciążyć pamięć.
Odpowiedz
#10
Z tego co teraz patrzę jest jeden .mov na którym nie ma efektów. Reszta to avi, wmv, mpg, a na nich nic specjalnego - cookie culter głównie, po jednym efekcie na jednym klipie. Na napisach to samo. zmieniona czcionka i jeden efekt. Przy zdjęciach jpg, tylko przybliżenia.

Nadal to samo, nie pomaga ani mocniejszy komputer, ani kombinowanie z formatami, ani kombinowanie renderowania na różne formaty. Albo zatrzymuje się w połowie, za połową, albo rusza, pach i wyłacza się SV. Czas mi ucieka, a ja jestem w ciemnej dupie.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Podczas ładowania sony vegas pro 11 wyskakuje out of memory. MaraS 11 2,350 08-24-2014, 13:59
Ostatni post: MaraS
  Program sam się wyłącza al17 1 504 10-27-2013, 23:33
Ostatni post: mateuszszar
  Płyta wyłącza się po wyrenderowaniu Robak081 2 603 09-15-2013, 16:13
Ostatni post: Robak081
  Renderuje i... się wyłącza dominooo 12 3,692 05-22-2013, 19:04
Ostatni post: dominooo
  projekt nie dziala tak samo w Pro KJS 17 3,132 07-05-2012, 22:53
Ostatni post: Bunch
  Samo renderowanie serwus 4 1,171 06-24-2012, 0:38
Ostatni post: serwus

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości