[mp4] Brak dźwięku... Brak obrazu
#1
Cześć.

Mianowicie - w jednym filmie .mp4, na osi czasu nie wyświetla mi się obraz, w drugim - dźwięk. Czytałam o tym parę tematów, ponoć chodzi o kodeki. Zainstalowałam ffdshow i Quick Time Alternative, ale nadal, gdy przerzucam film na oś nie wyświetla mi się obraz w jednym, a dźwięk w drugim.
Jestem w tym zielona i byłabym bardzo wdzięczna o szczegółową pomoc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Cześć.

Najpierw wypadałoby dowiedzieć się, czym w ogóle zakodowany jest film, żeby wiedzieć, jaki kodek jest potrzebny.
Do tego celu najlepszym narzędziem wydaje się MediaInfo (instalowany w pakiecie razem z K-Lite codec pack). Jeśli go nie masz, to ściągnij i zainstaluj (jest darmowy). W tym programie będziesz miała szczegółowy wykaz parametrów filmu (rozdzielczość, kodek, przepływność, klatkaż itd.).

Jak odczytasz - jaki kodek, to postaraj się, aby taki sam zainstalować w systemie (oczywiście ważna jest wersja bitowa, oraz to, żeby kodek był w pełnej wersji). Ale o tym później, o na razie w ogóle nie wiemy, co siedzi w Twoich filmach ;)
Odpowiedz
#3
Dziękuję.
Zrobiłam screny. O to chodzi? Co teraz?
[Obrazek: beztytuuvpk.png]
Odpowiedz
#4
AVC (obraz) + ACC (dźwięk) - powinno pójść po zainstalowaniu QuickTime'a (lub Quick Time Alternative, chociaż tego drugiego nie testowałem nigdy).
Generalnie QT powinien być zainstalowany przed vegasem (takie są wymagania poprawnego działania Vegasa).
Odpowiedz
#5
Omg... Musiałabym więc odinstalowywać Vegasa, zainstalować QT i Vegasa raz jeszcze? Nie ma łatwiejszego sposobu? Przepraszam, że marudzę... Ale czas mnie trochę goni.
Odpowiedz
#6
Szczerze Ci powiem, że nie wiem, czy to pomoże, czy nie masz jakiejś grubszej sprawy z komputerem (systemem, sterownikami itd).
U mnie (instalowałem jak producent przewidział, czyli wg kolejności), nigdy nie było takiego problemu.

Możemy też poczekać na kogoś, kto ma doświadczenie w tym temacie - może napisze ktoś taki...

Ale mnie osobiście wydaje się, że szybciej pójdzie:
- odinstalować Vegasa oraz quicktimea;
- przeczyścić rejestr;
- zaktualizować windowsa;
- zainstalować najnowszą wersję QT;
- zainstalować najnowszy build Vegasa (najbardziej aktualny).

Łącznie - przewiduję max 5-10minut (chyba, że masz dysk SSD i wszystkie instalki na dysku - to 3-4minuty wystarczą).
Odpowiedz
#7
Dziękuję więc Tobie jak na razie. Poczekam chwilę, może rzeczywiście ktoś napisze. Jeśli nie, postaram się zrobić jak mówisz.
Odpowiedz
#8
Dobrze.
Odpowiedz
#9
Powtórnie błagam o pomoc... Zrobiłam tak, jak kolega wyżej podpowiedział, ale nadal nic. Nie mam już pomysłów z której strony się za to zabrać, bo te filmy w .mp4 są mi niezbędne. Może zmiana ich formatów mogłaby pomóc?
Odpowiedz
#10
Spróboj :)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  brak dźwięku i wykresu na osi audio aLaaN 6 105 06-07-2017, 21:39
Ostatni post: mateuszszar
  brak okna wpisywanego tekstu wlodkon@gmail.com 1 93 05-07-2017, 22:11
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas 12 brak podglądu-czarny ekran asylum 1 224 03-07-2017, 1:30
Ostatni post: januuszek5
  Renderowanie albo jego brak Fizzine 6 255 02-27-2017, 23:30
Ostatni post: mateuszszar
  brak opcji puszczenia od tyłu - przyczyna prollerox 2 181 01-08-2017, 15:58
Ostatni post: prollerox
  Przekłamania obrazu i jego brak po renderowaniu Nevi 4 257 11-28-2016, 20:11
Ostatni post: mateuszszar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości