Sony Vegas 9.0 i Achitect Studio-brak audio.
#1
Znalazłam podobny temat,lecz ja mam trochę inne filmiki z aparatu i podobne problemy.
Pliki z kompakta Canon:
Ogólne
Pełna ścieżka : D:\pliki z internetu\sx10.mov
Format : MPEG-4
Profil formatu : QuickTime
ID kodeka : qt
Rozmiar pliku : 41,3 MB
Czas trwania : 30s 567ms
Całkowita przepływność bitów : 11,3 Mb/s
Zdekodowana data : UTC 2008-11-13 13:57:39
Znakowana data : UTC 2008-11-13 13:57:39

Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : Baseline@L3.1
Ustawienia formatu, CABAC : Nie
Ustawienia formatu, poklatkowy : 1 klatka
Format_Settings_GOP : M=1, N=15
ID kodeka : avc1
ID kodeka/Informacja : Advanced Video Coding
Czas trwania : 30s 567ms
Przepływność bitów : 9.926 Kb/s
Szerokość : 640 pikseli
Wysokość : 480 pikseli
Proporcje obrazu : 4:3
Tryb wyświetlania klatek : Stały
Szybkość wyświetlania klatek : 30,000 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 1.077
Rozmiar strumienia : 36,2 MB (88%)
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2008-11-13 13:57:39
Znakowana data : UTC 2008-11-13 13:57:39
colour_primaries : BT.709-5, BT.1361, IEC 61966-2-4, SMPTE RP177
transfer_characteristics : BT.709-5, BT.1361
matrix_coefficients : BT.601-6 525, BT.1358 525, BT.1700 NTSC, SMPTE 170M

Audio
ID : 2
Format : PCM
Ustawienia formatu, bez endiana : Little
Ustawienia formatu, znak : Signed
ID kodeka : sowt
Czas trwania : 30s 567ms
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 1.411,2 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Rozmieszczenie kanałów : Front: L R
Częstotliwość próbkowania : 44,1 KHz
BitDepth/String : 16 bitów
Rozmiar strumienia : 5,14 MB (12%)
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2008-11-13 13:57:39
Znakowana data : UTC 2008-11-13 13:57:39

Plik, aby był widoczny dla SV przekonwertowałam na AVI z rożnymi ustawieniami audio programem Pazera. SV i Architect
dają radę jeśli chodzi o wideo. Obraz końcowy cukiereczek. W SV jest widoczny i działa dźwięk oryginalny.
Moje zmartwienie to dźwięk. Niestety żadne podchody nic nie dają.
Jak bym nie ustawiała SV to efekt końcowy -bez dźwięku, choć SV go odtwarza,ale Architect zapisuje film bez niego.
Co jest nie tak?Czy SV potrzebuje jakiegoś dodatkowego kodeka audio?
Filmy odtwarzam na DVD domowym.Do tej pory był to "kombajn" nie czytający tylko gazet :-)
Odpowiedz
#2
A przy renderze masz zaznaczone "include audio"?
Nawet jeśli nie, to dxwiek możesz wyrenderowac osobno np do ac3 lub w64 czy wave.
Odpowiedz
#3
W SV obraz renderuję do "MainConcept MPEG-2" i jest bardzo ładny,a dźwięk zawsze osobno do "Wave (Microsft) (.wav)" i zazwyczaj było O.K. Teraz próbowałam do "w64" i z Architecta wychodzi dalej bez dźwięku.
Kurde-że też mnie podkusiło kupić taki aparat z MOV:-(    
Jeśli chodzi o "ac3" to nie widzę tej opcji nigdzie.Sam zobacz:
Odpowiedz
#4
Ok. Moje niedopatrzenie. Masz wersję studio. Czyli nie możesz mieć ac3. A w dvd arch. jak masz ustawiony projekt?
Odpowiedz
#5
Rozszyfrowałam plik audio także z SV z mojego starego aparatu, który działa prawidłowo na DVD w filmiku. Jak ustawić SV by otrzymać plik z takim samym kodowanie? Tam wszystko działa.To by był klucz do rozwiązania sprawy. Oto on:

Audio
ID : 192 (0xC0)
Format : MPEG Audio
Wersja formatu : Version 1
Profil formatu : Layer 2
Czas trwania : 36 min.
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 224 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
Rozmiar strumienia : 58,0 MB (4%)

w Achitect zawsze klikałam na plik stworzony w SV i sam się ustawiał.Inaczej mówiąc nic nie zmieniałam.Nawet nie wiem gdzie to zrobić.
Odpowiedz
#6
Czyli robisz płyty w NTSC? Bo tak jest domyślnie ustawiony zarówno Vegas, jak i DVD Architect...
Odpowiedz
#7
        Możliwe.Nie zastanawiałam się nawet nad tym.
Po prostu to działa na moim DVD TV i jest O.K.
Na dodatek tej frustracji poprosiłam kolegę by sprawdził u siebie (on ma Uleada -chyba 10.0) i przyniósł działający filmik z dźwiękiem tyle, że jakość wideo jest o wiele gorsza od SV.To mi nie odpowiada.Wiem co robiłam wcześniej na SV i było to dobre.
Jak nie wybrnę z tego to sprzedam aparat i kupię coś innego, by dało się edytować w SV.
Wstawienia początkowe dałam na górze.To chyba jednak nie NTSC.
Odpowiedz
#8
Zrób tak (wracając do dźwięku)

Render as.. -> MainConcept MPEG-2 -> template np. Program Stream PAL -> wchodzisz w "Customize template", w pierwszej zakładce video odznaczasz "Include video stream" (bo nie chcemy obrazu, obraz już mam poprawnie wurenderowany).
W zakładce audio, "include audio stream" musi być zaptaszkowane.
W następnej zakładce system zaznaczasz "Save as separate elementary streams". Powinno pójść błyskawicznie.
Dostaniesz plik *.mpa, który powinien DVD Architect łyknąć jak złoto. Bez recompressji.

A jeśli chodzi o ustawienia projektu, to w Vegasie jest to: Project Properties [Alt+Enter]. Tam należy ustawić parametry jak w pliku wejściowym (rozdzielczość, klatkaż, przeplot, współczynnik kształtu pixela...) - a najlepiej użyć funkcję automatyczną "Match Media", która po wskazaniu przykładowego pliku, dostosuje parametry do takiej postaci, jak w tym właśnie pliku.

Jeśli chodzi o DVD Archtecta, to ustawienia tak samo jak w vegasie (tylko tu nie ma funkcji "Match Media"), ale też wybór mniejszy, więc nie powinno być problemu. W zasadzie sprawa zamyka się w wybraniu rozdzielczości i klatkażu (25) - PAL, oraz przeplot (wiadomo - ustawiamy tak samo, jak w pliku wejściowym).
No i jeszcze proporcja 16:9 lub 4:3.

Tyle.

Ok. Wg screena w tym vegasie jest kreator, który przeprowadza wstępne ustawienia projektu. I dobrze. Nie znam w ogóle wersji Studio, dlatego nie wiedziałem. Czyli jest wszystko dobrze (a przynajmniej powinno).
Dźwięk działa?
Odpowiedz
#9
Dzięki za łopatologiczne tłumaczenie:-) Blondynki tak mają.
Zabieram się do pracy i jutro napisze co z tego wynikło.
Odpowiedz
#10
Blondynki? Chyba blondyni? - w profilu masz ustawione "mężczyzna" ;)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak obrazu Sony Vegas Pro 13 DeathDarkRiderCs 19 734 08-18-2016, 0:44
Ostatni post: DeathDarkRiderCs
  Nie widać zdjęć (sony studio) Andy 1 314 12-31-2015, 19:13
Ostatni post: Andy
  Brak synchro audio/video po uploadzie na YouTube brenas666 8 1,077 07-30-2015, 21:23
Ostatni post: brenas666
  Brak ścieżki video samo audio .mp4 gacel112 16 2,097 03-06-2015, 18:18
Ostatni post: gacel112
  Sony Movie Studio 13 Suite Box - plik mts mateelv 3 848 03-04-2015, 23:37
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas Pro 13 brak podglądu obrazu maciek77 0 926 01-03-2015, 13:29
Ostatni post: maciek77

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości