Kilka pytań początkującego odnośnie rozdzielcz i klatek w Vegas Pro 10
#1
Witam

Otóż jeśli ktoś znajdzie chwilkę, to bardzo proszę o wskazówki, rady do niżej opisanych problemów.

Nagrywam przy rozdz 1920 x 1080 przy 50 (czasem 60) klatkach/s i w rozdz 1280 x 720 przy 100 (czasem 120) kl/s. Przy ustawieniach (wstępnych) nowego projektu mam możliwość ustawienia "double PAL" czy "double NTSC" - czy np. double PAL 25k/s odpowiada moim (z którymi przykładowo nagrywałem) 50 kl/s i powinienem właśnie ustawić tą wartość na "double" czy jest to coś innego ?

Dodam, że przy renderowaniu nie mam opcji wyboru np 100kl/s (720p) w których nagrywałem. Czy to normalne, czy jednak brak mi np. jakiegoś kodeka ?
Odpowiedz
#2
Tak. To normalne.
W Polsce mamy system telewizyjny PAL, który ma ściśle określone parametry. I tak na przykład, dla płyty BluRay, masz 25klatek na sekundę, wyświetlane z przeplotem (50i), przy rozdzielczości 1920x1080, oraz 50klatek na sekundę wyświetlanych progresywnie (50p), przy rozdzielczości 1280x720p.

Ale... tak czy inaczej, możesz renderować z większą ilością klatek. Trzeba wejść w "customize template", i tam dokończyć ustawianie parametrów renderingu.

Ps.Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz wysłać filmik na youtube'a, to max, co przyjmują bez recompressji, wynosi 30FPS.
Ps2. Przy zmniejszaniu ilości klatek w projekcie, zaznacz opcję "disable resample" w każdym evencie (żeby nie było duchów ;)
Odpowiedz
#3
Na wstępie dziękuję za odpowiedź.

Tak więc generalnie nie ma większego znaczenia z jaką ilością klatek nagrywam w stosunku do późniejszego renderowania ?

Rozumiem więc, że np warto nagrywać z większą ilością kl/s jeśli chcemy np. na danym materiale bawić się w slowmot. etc? tak ?

Czy "bezkarne" jest nagrywanie np w NTSC ? Zawsze to kilka klatek więcej na sekundę.

Czy jest w ogóle sens renderować z wyższą ilością klatek niż np 25/30 jeśli chcemy już zamknąć materiał ? Nie będzie na nim późniejszych prac ? (w razie potrzeby zawsze można zapisać gdzieś projekt)

Co do funkcji "disable resamble" to zaznaczam już ją automatycznie :) nie wiem czy to poprawne, ale ktoś tak mi kiedyś doradził :) (chyba odnosiło się to głównie do slowmo)

P.S. Mam jeszcze jeden problem... otóż chciałbym zastosować się do poradnika z forum odnośnie renderowania (najlepszej opcji) z przeznaczeniem do umieszczenia materiału na YT. Ściągam kodek XviD MPEG-4, wszystko super (pojawia się ta opcja w Vegasie), ale co chwile wyskakuję mi w Win (7, 64bit) komunikat, że program został zamknięty (nie działa poprawnie). hmmmm
Odpowiedz
#4
Jeśli chcesz robić slowmo... to jasne, że im więcej klatek, tym lepiej.
Ale jeśli nie - to po cholerę mieć nadmiar klatek? Nic to nie da, a tylko utrudni montaż (choćby przez stosowanie "disable resample").

Jeśli chodzi o NTSC, to trochę bez sensu tak kręcić. Bo to jest 30klatek/s, więc przy przejściu na 25, w żaden sposób się to nie dzieli. Więc nie będzie płynności ruchu.

Moja rada - jeśli masz zamiar robić filmiki 25k/s, to tak kręć. TYLKO to, co ma być w slow-mo, kręć z większa ilością (max ile możesz - przy zachowaniu jakości oczywiście).

Co do renderowania pod YT, to średnio dwa razy w miesiącu piszę... więc napiszę jeszcze raz :)
Renderuj do Sony AVC lub MainConcept AVC. Ten drugi jest o tyle lepszy, że ma możliwość dwuprzebiegu (renderowanie trwa dłużej, ale efekt końcowy jest lepszy).
Parametry renderu, tak, żeby YT nie musiał przerabiać (przekodowywać... a każde przekodowywanie pogarsza jakość), to 8Mbps dla 1080p, oraz 5Mbps dla 720p.
https://support.google.com/youtube/bin/a...28585&rd=1
Odpowiedz
#5
Super, dziękuję jeszcze raz :)

ale jeszcze zadam pytanie :)

O renderowaniu do MainConcept AVC (z przeznaczeniem do YT) już słyszałem, tylko odpuściłem ze względu na to, że jeśli wybiorę tą opcję, to niżej w opcji "Template" mam tylko dwie jakieś mizerne rozdzielczości tytułowane ipod coś tam... Czy tak powinno być ? Bo gdzieś na tutorialu widziałem, że było więcej opcji.... Fakt mogę wprowadzić (chyba - poprzez custom) wszystko ręcznie, ale może wystarczy coś dograć ?
Odpowiedz
#6
A nie możesz zrobić własnego template?
Przecież pisałem, że trzeba wejść w
(02-26-2013, 23:38)mateuszszar napisał(a):  "customize template", i tam dokończyć ustawianie parametrów renderingu.
Odpowiedz
#7
Mój błąd, nie zrozumiałem :) ale jasne, mogę samemu wprowadzić wszystkie dane i zrobię to zgodnie z poradnikiem, do którego podałeś linka. (Myślałem tylko, że może jak nie mam tych opcji "gotowych" tzn. że np. czegoś brakuje:)) - dopiero zaczynam...

Dzięki za poświęcony czas, wracam dalej do poznawania Vegas'a, a Tobie życzę spokojnej nocy i ... jak coś to będę pytał dalej :)

Pozdrawiam

Rafał
Odpowiedz
#8
...yyyy.. nie podawałem linka do poradnika, tylko do źródła, które podaje parametry.
No ale w sumie o to chodzi :)

Ps. U mnie jeszcze 43min renderowania...
Odpowiedz
#9
Zgadza się, ustawię wszystko zgodnie ze źródłem, które podałeś - co dla mnie jest i tak swoistym poradnikiem :)

Mam kamerkę (dokładniej GoPro 3) od kilku dni i to w momencie jej zakupu zacząłem interesować się Vegasem. Z racji ogromu dostępnego materiału (głównie w internecie) staram się sam poznawać i rozumieć ten program, ale czasem zwyczajnie jest łatwiej zapytać :) Traktuję to jako zabawę, ale skoro nagrywam w HD i "surowy" materiał bardzo ładnie wygląda na kompie, to chciałbym aby taki sam poziom trzymał film już "wyrenderowany"

Początki są ciężkie, ale z dnia na dzień mam coraz jaśniejszy umysł :)
Odpowiedz
#10
Zgadza się. Czeka Cię wiele szukania i czytania.
Jeśli mogę doradzić, to włącz Vegasa, odnajdź "interactive tutorial", i przeleć po całości. Będziesz o półkę wyżej...

Ps. Która edycja? "black"?
Jak działa podgląd i ustawienia "live view via wi-fi"? (android czy iPhone)?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Kilka pytań technicznych. gonzalez 0 133 09-04-2016, 13:21
Ostatni post: gonzalez
  wybór wersji Vegasa dla początkujacego tsonga 3 593 11-26-2014, 22:30
Ostatni post: mateuszszar
  Vegas Pro 12 - eksport klatek... mihuu 1 472 03-31-2014, 14:52
Ostatni post: vm-rexor
  Ustawienia projektu - kilka pytań justynaolszyny 5 1,143 09-28-2013, 23:04
Ostatni post: mateuszszar
  Kilka pytań co do efektów Fiilli 8 1,712 04-16-2013, 18:31
Ostatni post: Fiilli
  Kilka pytan radzion1980 9 1,827 03-16-2013, 21:27
Ostatni post: mateuszszar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości