Problem - audio błąd w DVD Architect - konieczność kompresji audio
#1
Witam.
To mój pierwszy post na forum :)
Od roku posiadam oryginalny:
Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11. Do tej pory filmy nagrywane kamerą obrabiałem w Sony Vegas, a następnie tworzyłem menu i nagrywałem całość z audio 5.1 na płyty DVD - i wszystko działało bez zarzutu. Od pewnego czasu mam kamerę Panasonic, która kręci w full HD. Postanowiłem więc nagrać blu-ray'a w podobny sposób jak DVD. Okazało się, że DVD Architect w wersji 5.0, jaki posiadam ma taką możliwość, ale audio może być wtedy tylko stereo - jako 2.0. Ściągnąłem na próbę DVD Architect PRO w najnowszej wersji - trial. Obraz nagrywa się pięknie, tylko jest problem z dźwiękiem (całość u mnie renderuje się około 6 godz. i dodatkowo po zakończeniu i nagraniu na płytę blu-ray - obraz jest idealny, a dźwięku albo nie słychać wcale, albo są trzaski). W opcjach przy nagrywaniu wyskakuje komunikat - można go też zobaczyć w File->Optimize Disc - The audio on track nazwa of nazwa will be compressed. Jest tam także napisane żeby jako audio podawać WAV albo AC3. Nie można dodać wygenerowanego WAV'a, ponieważ nie da się go przeciągnąć i upuścić do okna programu (dziwne), natomiast dodając ac3, dalej jest komunikat że ścieżka audio zostanie skompresowana.
Bardzo proszę szanownych forumowiczów o pomoc.
Pozdrawiam!
Odpowiedz
#2
Witaj luke!
Jak masz ustawiony projekt w DVD_Arch? (dla BluRay - oczywiście).
W jakiej postaci WAVE dajesz do DVD-Arch? (wszystkie parametry - przypuszczam, że renderujesz Vegasem).

Dla nieskompresowanego dźwięku warto użyć .w64 (lub wave - ale nieskompresowany), o parametrach zgodnych z BluRay (tak, jak ustawiony projekt).
Jeśli występuje problem z AC3, to obstawiam jakiś błąd w tym kodeku. Dźwięk poprawnie wyrenderowany w vegasie (zarówno .w64 jak i .ac3) nie wymaga ponownej recompressji.
Odpowiedz
#3
Dziękuję za odpowiedź.
Moje ustawienia projektu w DVD Arch. to:

[Obrazek: 2182c16726402.jpg]


Tak, WAVE renderuję Vegasem - próbowałem:
- Wave (Microsoft) - 48 000 Hz, 16 bit, 5.1 PCM
i
- Sony Wave64 - 48 000 Hz, 16 bit, 5.1 PCM,
ale dzieje się dziwna rzecz, bo ja dźwięk dodaję za pomocą pociągnij, upuść - i gdy robiłem to z ac3 wszystko było OK, a WAV'a ani jednego ani drugiego nie mogę dodać do programu - gdy przeciągam zaznaczony plik do okna programu pokazuje się przekreślona ikona, tak jakby jakiś nieznany plik - nieprawidłowy.. ale dlaczego.
Jeśli możesz to powiedz mi jak zaktualizować czy przeinstalować kodek AC3. Bo możliwe że gdzieś tu leży błąd. Dodatkowo moje okno z renderowaniem dźwięku - czy tu wszystko OK?

[Obrazek: b33293b0fa483.jpg]
Odpowiedz
#4
Kodek AC3 dla Vegasa, jest instalowany razem z DVD-Architectem (z tego, co jest mi wiadomo).
Jeśli Twoja płyta ma mieć dźwięk AC3, to ja chyba przygotowałbym dźwięk w AC3 - właśnie... w Vegasie.
Możesz użyć template DVD (przy okazji AGC = auto gain control, więc program sam dopasowuje głośność ścieżki, aby uniknąć przesterowań... ot taki automatyczny limiter).

A może problem w wersji Vegasa? Masz najnowszą wersję? (w sensie najnowszy build)?
Ja nie używam Platinum, więc nie wiem, czy miał błędy związane z AC3. Poczekajmy na efixa. On powinien wiedzieć...

zrób jeszcze próbę z .w64...
Odpowiedz
#5
efix proszę wypowiedz się jeśli możesz. Liczę na Twoją pomoc.
Odpowiedz
#6
a jak z .w64? Bo może efix czeka na tę odpowiedź?
Odpowiedz
#7
Niestety.. Próbowałem z .w64 - DVD Architect w żaden sposób nie chce mi wczytać tego pliku. Tak jakby nie widział tych rozszerzeń. Próbowałem już różnych rzeczy nic nie pomaga. Program - zarówno Sony Vegas jak i Architect mam w najnowszej wersji. Nie wiem o co to może chodzić, a najdziwniejsze jest to że jeśli mówisz że u Ciebie bez problemu wczytuje .w64 a u mnie nie widzi tego typu plików to gdzie może być błąd? W systemie operacyjnym?

Jeszcze taką rzecz zauważyłem.. Zainstalowałem na próbę trial - Sound Forge Audio Studio 10 żeby spróbować wczytać audio i zakodować w w64. Gdy próbowałem wczytać plik dzwiek.w64 żeby go przekodować na ten sam format, wyskoczył błąd. I to może być mój problem.. pisze:

Kod:
dzwiek.w64 could not be opened.  The file contains an unsupported number of channels (6).

Plik zawiera niewspieraną liczbę kanałów 6.

Proszę o pomoc jak przekodować audio aby zadziałało.
5.1 to też w sumie 6 kanałów tj. 5 audio + subwoofer.
Ja przy tworzeniu filmu miałem 9 ścieżek audio może już tam popełniłem błąd? Ale myślałem że samo sie przekoduje na właściwe 5.1.
Dziękuję z góry za pomoc.
Odpowiedz
#8
Jesteś w stanie zrobić jakiegoś sampla (przykład), tego dźwięku 5.1. Bo obstawiałbym problem w renderowaniu. Sam nie wiem zresztą...

Osobiście nigdy nie miałem problemów zarówno z 5.1 w .w64 jak i .ac3... ale ja pracuję na vegasie pro.
Odpowiedz
#9
Sorry za poślizg, ale zasadniczo nie zaglądam w tematy audio, bo w tym zwyczajnie nie siędzę :)
O ile pamiętam, to dla Vegasa wav lub wav64 - tylko stereo. Jak 5.1 - to AC3.
Jeżeli plik audio nazywa się tak samo jak wideo, czyli masz np. pliki:
- mojfilm.avc
- mojfilm.ac3
- mojfilm.wav
to po zaimportowaniu wideo o ile są w tym samym katalogu i spełniają "wytyczne" to same się zaimportują razem z wideo.
Nie wiem, dlaczego Ci to nie działa, jeżeli renderujesz zgodnie z zaleceniami SCS i masz pełnosprawnego Vegasa, musi działać.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#10
Dziękuję Wam za porady.. Nie odzywałem się wcześniej, ale chciałem wszystko popróbować jeszcze na drugim komputerze z zainstalowanym Vegas Pro. Niestety dalej bez efektu.. Chyba nie dojdę do ładu. Nie wiem czy nie będę musiał pomyśleć, jeśli będę chciał nagrywać płytki blu-ray o zmianie programu na np. Adobe Premiere. Wersja Pro jest dość droga, ale zacznę od trial'a.
Na DVD wszystko wychodzi bez zarzutu, tak jak pisałem wcześniej, a w blu-ray ścieżka dźwiękowa to trzaski i nie można stworzyć płytki bez recompressji dźwięku w DVD architekcie.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Audio FX glog 1 111 08-07-2016, 9:12
Ostatni post: mateuszszar
  Ścieżka audio z nagrania video nachodzi na inną ścieżkę Sebson 8 366 06-29-2016, 16:50
Ostatni post: mateuszszar
  Main Concept AVC/ACC nie działa + nieaktywna opcja include audio jojok21 2 247 04-09-2016, 22:48
Ostatni post: jojok21
  Pasek z efektami na Audio Tracku Szatan18 7 304 02-28-2016, 23:32
Ostatni post: mateuszszar
  Synchronizacja audio z wideo dla każdego klipu ta sama wartość przesunięcia nildur 2 351 01-27-2016, 14:51
Ostatni post: sirCreeper
  Dziwny problem audio baller 1 293 11-02-2015, 23:45
Ostatni post: baller

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości