fps, render, jakoś, slow motion?
#1
Cześć wam. Mam wielkie pytanie. Otóż - nagrywam programem który robi zdjęcia BMP, mam do wyboru 30fps, 60, 90 lub 120. Gdy nagrywałem w 120, było mnóstwo zdjęć, to logiczne. Włączałem SVP 8, klikam na jedno zdjęcie, później zaznaczam opcje by te wszystkie zdjęcia skleiło w jedną całość - mam nadzieje że wiecie o czym mówie, nie jestem w stanie napisać treści tej opcji ponieważ nie jestem u siebie na metrażu ;-) - okej, wszystko gra. Później to wszystko chcę z renderować - okej, rozdzielczość HD, codec xvid, lub inny, format avi lub nawet WMV. Wszystko gra. Render zakończony, nagrało w 30 fps, pytanie dlaczego? Chcę zrobić "velocity" slow motion, klikam na opcje disable resample (jeśli popełniłem błąd, wybaczcie), ale ten slow jest poklatkowany, dlaczego? Dlaczego plik z renderowany nie ma 120fps, czy 60? A nawet jeśli ustawię więcej, film jest po prostu za szybki. Jestem amatorem, jakoś mi to wytłumaczcie jeśli możecie, na chłopski rozum, konkretnie.
Odpowiedz
#2
Jeśli importujesz sekwencję klatek, to skąd niby program ma wiedzieć, z jakim FPS były robione kolejne zdjęcia? Czy to jest w zdjęciach zapisane? NIE
Program przyjmuje szybkość klatek (FPS) na podstawie tego, co masz ustawione w projekcie. Zgadza się?
Skoro masz 30fps w projekcie, to vegas skleja klatki w film o 30fps.

Co za tym idzie - nie musisz nic zwalniać, bo masz już zrobione zwolnienie 1:1 (w sensie klatek).

Wystarczy, że te fragmenty, które chcesz, aby szły w "normalnej prędkości" - przyspieszysz 4x. W tych fragmentach warto zaznaczyć opcję "disable resample", żeby program nie upychał czterech klatek z materiału źródłowego, w jednej klatce projektu...

Druga sprawa... Dlaczego najpierw renderujesz, a dopiero później chcesz to obrabiać? (zwalniać)?
Nie możesz bazować na sekwencji klatek połączonych w jeden klip? Przecież tak:
- łatwiej;
- szybciej;
- dużo lepiej jakościowo...
Odpowiedz
#3
Wiesz że nawet nie pomyślałem o tym, by na klatkach to wszystko ogarniać powoli.... Dzięki, dużo mi wyjaśniłeś ; )
Odpowiedz
#4
Ale pod warunkiem, że skleisz klatki w klip - za pomocą importu sekwencji klatek.
Zostawiasz wtedy oryginalną jakość - czyli optymalnie najlepszą.
Odpowiedz
#5
Udało mi się to zrobić, jakość rewelacja ;)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Płynne slow motion. Ziomson 10 278 09-13-2016, 18:33
Ostatni post: Ziomson
  Perfekcyjne slow motion. Ziomson 4 461 06-06-2016, 10:45
Ostatni post: Gelqone
  SLOW MOTION I FPS skibek 2 761 06-19-2015, 10:26
Ostatni post: skibek
  Ustawienia aparatu do slow motion taytus 2 606 03-19-2015, 2:24
Ostatni post: Bunch
  Pixeloza przy reenderowaniu 'slow motion' blondie 1 626 07-31-2014, 7:18
Ostatni post: DonMateo07PL
  Czy da się jakoś przekonwertować projekt o rozszerzeniu .veg na .vf? Tola 0 657 07-07-2013, 13:49
Ostatni post: Tola

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości