Problem z renderingiem plików AVCHD
#1
Hej, od razu pisze, że jestem nubem, ale przejrzałam forum, przeczytałam regulamin, pytałam znajomych i nic nie pomogło. A jeżeli powyższe argumenty nie przeszkodzą w zjechaniu mnie, to może fakt, że jestem dziewczyną i potrzebuje pomocy troche pomoże :)

Do rzeczy: Nagrałam etiudę spojrzeń na aparacie Sony Alpha 77 w formacie AVCHD. Chciałam wyrenderować zmontowany plik (trwa 1,5 minuty) do mp4 lub mpg, ewentualnie avi. Chce zeby był w dobrej jakości, nie na YT, wiec moze dużo ważyć.

Właczyłam opcje disable resample. Na zdjeciach format plików (wszystkie są takie same), ustawienia projektu i renderingu, a także błąd, który pojawia się w większości przypadków. Próbowałam na różne sposoby i czasami się wyrenderuje, ale wtedy obraz tnie się, skacze, pojawiają się zielone przeskoki i dźwięk jest zniekształcony.

Nie wiem jak sobie z tym poradzić, bo kolega montował te same pliki u siebie, na ustawieniach projektu HDV 1080-50i (1440x1080; 25,000 fps) i u niego nie było problemów, a próbowałam u siebie i nie działa. MOże to coś z komputerem?
Procesor: AMD Phenom™ II X2 550 Processor 3.10 Ghz
Ram: 4GB
Typ: 64 bitowy
Karta graficzna: Radeon HD 6700

Bede wdzieczna za wszelką pomoc.


Załączone pliki Miniatury
                   
Odpowiedz
#2
Cześć.
Spróbuj wyrenderować do XDCAM EX template HQ 1920x1080-50i, 35 Mbps VBR.

Która wersja Vegasa?

Dlaczego Twój kolega renderował do innej rozdzielczości? Na dodatek nie pełnej? (do HDV - 1440x1080 a nie 1920x1080). Warto zostać przy tych parametrach, które mają pliki źródłowe, aby otrzymać optymalną (najlepszą) jakość.

A... widzę, że projekt masz ustawiony Progressive, a pliki źródłowe są z przeplotem. Jeśli chcesz usunąć przeplot, to podczas renderingu ustaw "deinterlace" na "None (progressive)", oraz koniecznie w ustawieniach projektu wybierz metodę usuwania przeplotu - osobiście polecam Ci "Interpolate".
Odpowiedz
#3
Cześć, dzieki za odpowiedź.
Renderuje do HQ i wtedy nie pojawia się błąd, ale film się nie odpala w żadnym programie. Wersja Pro 11. Kolega renderował tak u siebie, bo potrzebował tak do projektu, ale u niego wygląda to normalnie.

W projekcie jak daje HD 1080-50i (1920x1080; 25,000 fps) to automatycznie Field order ustawia się na Upper field first, a jak daje na none progressive, to template zmienia się na Custom (1920x1080; 25,000 fps). Próbowałam przed chwilą na obydwu ustawieniach renderować do HQ (tak jak mówiłes dałam interpolate fields), ale w obydwu przypadkach plik się nie otwiera.
Odpowiedz
#4
Jeśli robisz bez przeplotu, to koniecznie w projekcie wybierz metodę usuwania - interpolate.

Jak już wyrenderujesz, to później wrzuc ten film do nowego projektu, wybierz rendering do mpeg2 i parametry zgodne plus przepływność vbr max 35mbps. Powinno pójść wszystko bez recompressji, czyli bez ingerencji (bez ponownego przeliczania).
Xdcam to zwykły mpeg2 z dźwiękiem nieskompresowanym wave, w kontenerze mp4.
Odpowiedz
#5
Okey, wyrenderowało się i potem drugi raz, ale MainConcept Mpeg2 mam tylko formaty program stream ntsc pal itd, dvd architect ntsc itd., HDV i Blu ray, wiec renderowałam do blu ray 1920x1080- 50i Mbps i działa, tylko dalej przycina, czyli coś z przeplotem. Jeszcze tego do końca nie ogarniam

https://plus.google.com/photos/111654061...9331196129 tak to wyglada
Odpowiedz
#6
Adn. wrzuciłam pliki i projekt do znajomej na laptopa (vegas ten sam) i wszystko ładnie śmiga przy ustawieniach jakie mateuszszar napisales, czyli coś jest nie tak u mnie z kodekami. Teraz bede dalej szukać
Odpowiedz
#7
(02-02-2013, 17:17)LadyD napisał(a):  Adn. wrzuciłam pliki i projekt do znajomej na laptopa (vegas ten sam) i wszystko ładnie śmiga przy ustawieniach jakie mateuszszar napisales...


Chodzi o to, że po wyrenderowaniu, film normalnie odtwarza się na komputerze? (dźwięk i obraz) - bo u Ciebie dźwięku nie czytał?
To zależy od kodeków. I od odtwarzacza...
U mnie np. w plikach XDCAM dźwięk działa na Media Player Classic, natomiast w Windows Media Player - nie ma dźwięku.
Odpowiedz
#8
U mnie po wyrenderowaniu (a nawet w projekcie) obraz i dźwięk zacina się i jest wolniejszy niż w plikach źródłowych. U koleżanki i w projekcie i po wyrenderowaniu do mp4 wszystko jest okey i i windows media player odtwarza obraz i dźwięk.
Odpowiedz
#9
(02-02-2013, 17:21)mateuszszar napisał(a):  U mnie np. w plikach XDCAM dźwięk działa na Media Player Classic, natomiast w Windows Media Player - nie ma dźwięku.

No i tak powinno być jeśli w kompie porządek i nie doinstalowano tysiąca kodek-packów które nie czarujmy się niczego nie wnoszą. Do odtwarzania plików wystarczy systemowy player plus Media Player Classic i to najlepiej w wersji portable, plus może jeszcze tylko doinstalowany xvid
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Niewidoczne klipy na timeline i problem z renderingiem adventus 0 66 11-15-2016, 1:08
Ostatni post: adventus
  problem z renderingiem w 60fps dla YT przem 6 644 10-18-2015, 13:45
Ostatni post: Just4Smart
  Problem z renderingiem MOV skibek 1 433 05-10-2015, 11:57
Ostatni post: sirCreeper
  Problem z renderingiem sciomenihilscire 8 1,015 04-14-2015, 16:11
Ostatni post: sciomenihilscire
  jaki player do plików AVCHD tsonga 9 1,901 11-26-2013, 23:15
Ostatni post: efix
  AVCHD do Mpeg2 - slowmotion problem tsonga 0 627 10-16-2013, 14:35
Ostatni post: tsonga

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości