GoPRO Hero 2 - jakie ustawienia i dalszy rendering?
#1
Witajcie,
Mam kamerę GoPRO Hero 2. W najbliższym czasie mam własną studniówkę i zamierzam zabrać kamerę, aby nakręcić kilka ciekawszych ujęć. Kamera będzie zamontowana najprawdopodobniej na uchwycie czołowym. W związku z tym mam pytanie, jaką jakość i jaki klatkaż filmu wybrać, aby uzyskać jak najlepszy stosunek "jakość/płynność" biorąc pod uwagę warunki, czyli głośna muzyka, duży ruch itp. Potem ujęcia polecą do Vegasa, a następnie gotowy "film" będe chciał udostępnić na vimeo, więc można wziąć pod uwagę wymogi vimeo co do filmu. Jeżeli już wybiorę finalnie jakość i klatkaż, jaką opcję końcowego renderingu wybrać?
Z góry dzięki za odpowiedź, jeżeli czegoś zapomniałem tu dodać to proszę pytać,pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Nie znam dokladnych ustawien dostepnych w GoPro, ale ja bym bral zapis w 1280x720 25p bitrate 8,000,000 bps (nie wiem czy bitrate da sie zmienic w kamerce). Jakosc pliku bedzie wysoka, waga dosc niska. Jesli da sie manualnie wybrac ustawienia kamery to postaraj sie ustawic czas otwarcia migawki na rzedu 1/125 z racji na duza ilosc ruchu. Nie spodziewaj sie cudow z jakoscia - ponoc GoPro nie radzi sobie najlepiej w pomieszceniach, zwlaszcza slabo oswietlonych.

PS: Przepraszam za brak polskich znakow, nie mam chwilowo dostepu do klawiatury z takowymi ;)
Odpowiedz
#3
Nie ma problemu. Dostępne jakości zapisu w gopro:

VIDEO
ROZDZIELCZOŚCI HD:
• 1080p: 1920x1080, 30 klatek/s.
• 960p: 1280x960, 48 klatek/s. + 30 klatek/s.
• 720p: 1280x720, 60 klatek/s. + 30 klatek/s.
STANDARDOWA ROZDZIELCZOŚĆ:
• WVGA: 848x480, 120 klatek/s. + 60 klatek/s.

Rozumiem wybrać tą: • 720p: 1280x720, 60 klatek/s. + 30 klatek/s. nie oczekuję cudów wiadome, ale chce nagrać kilka ciekawych w miarę "czystych" ujęć :)
Odpowiedz
#4
No tak, wybierz 720p 30kl/s i renderuj do Sony AVC internet 720p 8MBPS (jakoś tak się ten szablon nazywa). W każdym razie wyrenderuj z ustawieniami takimi samymi jak ustawienia projektu, klatkaż możesz zmienić na 25 kl/s.
Odpowiedz
#5
Przy zmianie klatakażu "w dół" koniecznie "disable resample"... ale lepiej zostaw 30fps, skoro tak nakręcisz. A materiał raczej będziesz odtwarzał na komputerze (yt).
Odpowiedz
#6
OK, dzięki wielkie za wszystkie rady :)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Intro do GoPro Hero bozek86 0 528 01-12-2015, 19:49
Ostatni post: bozek86
  Ustawienia renderowania dla clipów z GoPro Patrico 17 7,846 09-02-2014, 22:37
Ostatni post: efix
  GoPro 3 rendering freestyler 5 1,200 03-14-2014, 15:39
Ostatni post: mateuszszar
  GoPro Hero 3 Pomocy! jak nagrywać, rendering! SV Zbiku 1 2,153 01-16-2014, 17:40
Ostatni post: Padro Productions
  Rendering w HD - jakie parametry są najlepsze dla mts? Thalys 3 1,602 10-28-2013, 22:27
Ostatni post: mateuszszar
  Gopro Hero 3 wibra 9 3,304 04-07-2013, 12:56
Ostatni post: tsonga

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości