Pan Crop / Track Motion - problemy z płynnością animacji
#1
Cześć,

mam pewien problem z płynnością animacji pan / crop oraz motion tracking po wyrenderowaniu ( każdy format wyjściowy ten sam problem, pracuję na Vegas Pro 12 )

Szczegóły projektu:
1280x720, 25 PAL, progressive, motion blur: Gaussian, deinterlace: Blend Fields

Na przykład: na linię edycyjną Vegasa trafia bitmapa o wymiarach 1100x1800 ( docelowo ekrany aplikacji będą zgrywane na pionowej matrycy FHD, aby objąć całość, wymiary i długość strony podobne do Onet, WP itp. ). No i teraz statyczny obraz ma zacząć żyć tj. trochę zabawy keyframe z pan / crop oraz motion tracking. Niestety po wyrenderowaniu materiału z ustawieniami zgodnymi z projektem animacja nie jest płynna ( np. najazd strony od góry ekranu - obraz klatkuje ). Oczywiście gdyby to dać w 60p to będzie płynnie, ale do streamingu jak wiemy max 30 ( Vimeo / YT ).

Czego próbowałem i nie pomogło:
- bus track i supersampling ( od 2 do 8 )
- disable resample w klipie
- rożne formaty plików graficznych ( bmp, png, jpg )
- kodowanie AVI ( techsmith, lagarith etc )
- quicktime jako animacja

Co ciekawe kolega na Adobe After Effects zrobił to samo i wszystko działa jak należy, każdy rodzaj pliku wyjściowego od 25 do 30 fps...

Będę wdzięczny za pomoc
Odpowiedz
#2
Hmm, nie wiem co robię źle, albo co nie gra z Vegasem - teraz to samo zrobiłem w trialu jakiegoś prostego Cyberlink Power Director i wszystko jest płynne po renderingu ( mp4. Wmv, avi - 720p / 30fps ). Myślałem, że to problem Vegasa Pro 12, sprawdziłem triale 11, 10, 9 - to samo, kiedyś kypiłem 32 bit Vegas HD Platinum i też klatkuje przy Pan / Crop... Na zagranicznych forach pieprzą tylko o supersamplingu jako rada na wszelkie problemy z klatkowniem przy kadrowaniu i efektach 3D, ale to na nic...

No i poszło w kosmos parę złotych - zakupiłem full wersję 12-stki w grudniowej promocji Sony.... idę się pociąć bo za parę dni projekt ma być gotowy...
Odpowiedz
#3
Rzeczywiście wygląda to tak sobie. Vegas 12 Pro ma buga związanego z track motion ale objawia się trochę inaczej, poza tym próbowałeś na innych wersjach więc to nie to.
A możesz wkleić identyczny przykład np. z aftera czy tego cyberlinka?
Tak na szybko zrobiłem coś podobnego do Twojego


i też mi się nie podoba, ale ostatnio na Hobbicie, w IMAX też mi się obraz "rwał" w pewnych momentach, więc już sam nie wiem.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#4
Ewentualnie takie rzeczy można zrobić w PowerPoincie, a później wyexportować do WMV - więc do Vegasa.
Też zawsze się dziwiłem, że w PowerPoincie animacja tego typu idzie płynnie i wyraźnie, a w programach do edycji wideo, zawsze jakieś szarpania występują. Może to jakiś problem podczas kodowania? Cholera wie.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problemy z płynnością Vegasa .mati 0 295 11-10-2015, 17:00
Ostatni post: .mati
  Kolejny poradnik (Track Motion) taytus 3 618 09-24-2015, 16:28
Ostatni post: sirCreeper
  Problem z włączenie Track Motion Arcane ShadowMaster 2 935 05-28-2014, 13:01
Ostatni post: efix
  Znaczniki track motion - przesuwanie w czasie wszystkich naraz Polaczka 5 1,234 03-20-2014, 20:12
Ostatni post: Polaczka
  track motion - za dużo ścieżek tsonga 0 793 11-11-2012, 1:54
Ostatni post: tsonga
  Pan crop jak zapisac więcej klatek animacji arekgrr 2 936 10-07-2012, 21:11
Ostatni post: Piciu

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości