Jakość jak w GOPRO HERO 2 - rendering HD z 50fps
#1
Witam serdecznie,
Dopiero raczkuje w tym temacie, dlatego prosiłbym o pomoc fachowców..
Zmontowałem 2 krótkie filmiki z Hero 2 i pokazówkę zrobioną w vegasie .. z jazdy na snowbardzie.
Kamerka była ustawiona na 960p i 50FPS..
Po dodaniu podkładów itp, zacząłem to renderować...
Filmiki z Hero 2 są w formacie .mp4
Nie potrafię dobrać odpowiedniego formatu i ustawień by jakość obrazu była dokładnie taka jak w Hero 2, czyli zajebista :)

W załączniku są printy z info o jakości obrazu czystego materiału i po renderingu.. widać również ze obraz po renderingu jest gorszej jakości, jakby zamazany.. ale to może wina klatek.. w .mp4 nie dało się ustawić więcej niz 30 klatek na sekundę. Widać ze obraz jest jakościowo gorszy..
A chciałbym również dodać slow motion.

http://pokazywarka.pl/unmdz8/

Bardzo prosze o pomoc w tym temacie..
Vegas to potężny kombajn, niestety na studiach tłukliśmy tylko grafikę komputerową a nie obróbkę i efekty filmów, chociaż miałem na semestrze przedmiot związany z video, ale niestety nie z Vegasem a z Adobe Premiere..

Pozdrawiam, W.Ś.
Odpowiedz
#2
Przede wszystkim jeśli zmniejszasz ilość klatek, to musisz dla każdego klipu dać "disable resample".
Twoich printow nie otwieram, bo piszę z telefonu. Ale najlepiej odczytaj parametry za pomocą "MediaInfo" i dopasuj tak samo projekt, a następnie analogicznie renderuj.
Jeśli chcesz to wrzucić na yt, to projekt ustaw 720p oli licz się z przeskalowaniem obrazu, czyli pogorszeniem jakości.

Wesołych :)
Odpowiedz
#3
W tym problem ze ja nie chce zmniejszyć ilość klatek, a zwiększyć tak jak w oryginale.
Dopasowałem dane techniczne pliku z Hero 2 i pliku w Vegasie, ale jak juz będziesz mogl i zobaczysz w screena to bitrate i ilosc klatek jest mniejsza niż w oryginalnym pliku a rozdzielczości są takie same..
Odpowiedz
#4
Czyli nie chcewz tego wrzucać na YouTube, tylko będziesz robił płytę BluRay? Bo YouTube nie obsługuje 50fps progresywnych.
Odpowiedz
#5
Nie koniecznie, prędzej na vimeo, ale ogólnie chciałbym by filmik był takiej jakości jak plik wideo z hero 2.
Nawet bym mogł pokazać go nagrywając na pendrive.
Zaznaczyłem przed chwila "disable resample" w plikach na timeline.
To juz nie chodzi o te klatki, tylko o to ze obraz jest gorszej jakości. widać to jak klikniesz w screena
Odpowiedz
#6
Ok. To rozumiem. Ale żeby plik był tej samej jakości, to oprócz rozdzielczości oraz klatkażu, musisz pozostawić taką samą przepływność - czyli ilość bitów na sekundę.
Zarówno vimeo jak i YouTube mają wytyczne co do parametrów filmu, których jak nie dotrzymasz, to serwis sam przekoduje po swojemu (ja tam wolę wiedzieć co i jak jest ustawione oraz nie przwkodowywane ponownie - bo każde przeliczanie to utrata jakości).

Musisz odczytać jaką przepływność ma film z GoPro, i taką samą wartość ustawić w opcjach renderingu.
Odpowiedz
#7
Przepływność ustaw na 8.6Mbps.
Wydaje mi się, że w tej rozdzielczości nie zrenderujesz (1280x960, 4:3)... Możesz wrzucić sampla na jakiś serwer? albo na maila (nie mam w tym momencie GoPro przy sobie, żeby sprawdzić).

Ja bym zrobił tak:
- przede wszystkim zmienił rozdzielczość, żeby dostać kwadratowy pixel;
- zmienił klatkaż, żeby mieć jakąś sensowną wartość (29.97);
Odpowiedz
#8
Ale skoro ma materiał w 50 fps to dlaczego ma zmieniać na 29 fps? On chce po prostu aby po wyrenderowaniu, po zmontowaniu filmu obraz był jak najłądniejszej jakości i z taką samą liczbą klatek. Prawda?

Poza tym ja czegoś tu nie rozumiem...

Te dwa screeny różnią się formatem obrazu mimo, że dane techniczne są identyczne. Rozdzielczość, szerokość pikseli itd. Wszystko tak samo a jeden screen pokazuje pomniejszony trochę obraz. Dlaczego?

A druga sprawa, przecież na screenach jest mniejszy bitrate. Oryginalny to 8 a Twój to 5.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#9
Racja. Pomyliłem się. Faktycznie, ma być 49.94... jak w oryginale.
Odpowiedz
#10
jakosc taka sama nie będzie ale można to ładnie zrobić..
ustawiając nowy projekt kliknij na przycisk oznaczony na poniższym screenie numerem 1 - podaj film z kamerki go pro, a vegas sam dobierze parametry filmu... opcja dostępna w vegasie od wersji 9 chyba

potem tylko zmień metodę przeplotu - numer 2 na screenie - prawdopodobnie będzie blend fields, a ma być interpolate fields, to i zaznaczenie disable resample, każdemu eventowi na timeline zapobiegnie tzw. duszkom przy szybkich scenach...

na screenie wlasnie ustawienia jakie vegas pobral z filmu z go pro, tez kreconym przy 50 klatkach ale w 720p

[Obrazek: projektc.jpg]


tez scenki z jazdy na nartach - slow motion całkiem fajnie wygląda...

tak przygotowany filmik renderuje za pomocą SONY AVC w formacie .mp4, z ustawieniami projektu, daje tylko bitrate na 4M lub wiecej, reszty nie zmieniając i 10 minut zajmuje mi jakieś 350 MB.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak renderować 50fps Bezuzyteczny 5 716 08-19-2015, 18:48
Ostatni post: b_heart
  Intro do GoPro Hero bozek86 0 523 01-12-2015, 19:49
Ostatni post: bozek86
  GoPro 3 rendering freestyler 5 1,195 03-14-2014, 15:39
Ostatni post: mateuszszar
  GoPro Hero 3 Pomocy! jak nagrywać, rendering! SV Zbiku 1 2,148 01-16-2014, 17:40
Ostatni post: Padro Productions
  Gopro Hero 3 wibra 9 3,287 04-07-2013, 12:56
Ostatni post: tsonga
  GOPRO Hero 3 -Ustawienia Sony Vegas 12 Mint 18 5,574 03-11-2013, 19:52
Ostatni post: mateuszszar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości