Problem z jakością filmów, pomocy!
#1
Witam serdecznie!
Napisałem dzisiaj po południu tutaj ale usunąłem temat, ponieważ chciałem jeszcze sam spróbować sobie poradzić - po raz ostatni.
Mam problem z koszmarną jakością moich filmów po renderowaniu w SV Pro 10.
Dodam, że piszę tutaj już z aktu rozpaczy bo wypróbowałem przeróżne ustawienia aby uzyskać jak najlepszą jakość obrazu. Nie wiem jak ustawić SV tak, abym miał jak najlepszy obraz.
Przeczytałem wiele tematów, obejrzałem wiele tutoriali - cały czas jakość jest gorsza niż jakość filmu wyjściowego.
Dzisiaj już moja cierpliwość się skończyła, kiedy dokładnie ustawiałem wszystko wedle zaleceń z tego filmu
a wyszły jedne wielkie piksele po zapisaniu.
Moją pasją jest fotografia ale chcę zapoznać się też z filmami.
Co robię źle? Dysponuję lustrzankami FX i dobrymi szkłami, z tym nie mam problemu. Robię gdzieś błąd na etapie ustawień Sony Vegas.
Filmy zapasuję w rozdzielczości 1280x720 25p. Jak uzyskać taką jakość jaką uzyskują ludzie wrzucając swoje filmy na Vimeo?
Odpowiedz
#2
Szczerze, to nie chce mi się oglądać kolejnego rewelacyjnego filmu "jak zrobić...", tym bardziej, żeby w nim wypatrzeć, co jak ustawiłeś...
Może napisz"
- jakie masz pliki wejściowe (materiał, który kleisz, i nad którym pracujesz) - najlepiej szczegółowy wykaz z MediaInfo;
- jak masz ustawiony projekt "Project Properties" [alt+Enter]
- jak renderujesz (wszystkie zakładki). To, że 1280p 25, to Ok. ale jakieś formaty? kodeki? przepływność?
Odpowiedz
#3
Nie wiem co potrzebujesz z MediaInfo, wklejam informacje na temat wideo:
W tym wideo akurat jest 60p, ale z tego co wyczytałem późniejsze ustawienia w SV na 25p nie powinny pogorszyć obrazu.

Format : MPEG-4
Profil formatu : QuickTime
ID kodeka : qt
Rozmiar pliku : 171 MB
Czas trwania : 1 min.
Całkowita przepływność bitów : 22,3 Mb/s
Zdekodowana data : UTC 2012-12-01 15:31:56
Znakowana data : UTC 2012-12-01 15:31:56
NCDT : NCTG

Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.0
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 2 klatki
Format_Settings_GOP : M=1, N=30
ID kodeka : avc1
ID kodeka/Informacja : Advanced Video Coding
Czas trwania : 1 min.
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 20,7 Mb/s
Szerokość : 1.280 pikseli
Wysokość : 720 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Tryb wyświetlania klatek : Stały
Szybkość wyświetlania klatek : 59,940 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.375
Rozmiar strumienia : 160 MB (93%)
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2012-12-01 15:31:56
Znakowana data : UTC 2012-12-01 15:31:56
colour_primaries : BT.709
matrix_coefficients : BT.601
transfer_characteristics : BT.470 System M


W Project Properties:

Template HDV 720-25p (1280x720 25,000fps)
Field order: None (progressive scan)
Pixel aspect ratio: 1,0000 ( Square )
Output rotation: 0
Frame rate 25,000 (PAL)
Pixel format: 8-bit
Compositing gamma 2,222 (Video)
Full0resolution rendering quality: BEST
Motion blur-type: Gaussian
Deinterlace method: Blend fields


Renderowanie:

zapisuję jako Sony AVC (.mp4, .m2ts, .avc )
W ustawieniach custom:
Video format: AVC
Frame size: High definition (1280x720)
Profile: Baseline
Entropy coding: CABAC
Frame rate: 25,000 (PAL)
Field order: None ( progressive scan )
Pixel aspect ratio 1.000
Bit rare (bps) 768000
Encode mode Automartic

I w zakładce Project zaznaczone BEST przy Video rendering quality.
Odpowiedz
#4
Ok.
Dla każdego video (każdy event) kliknij prawym przyciskiem, i w opcjach zaznacz "Disable resample" (możesz za pomocą PPM -> Properties -> "Disable resample"; albo PPM -> Switches -> "Disable resample").

Materiał wejściowy masz 60klatek na sekundę, a renderujesz 25...
Jeśli po zaznaczeniu "disable resample" będziesz miał złą płynność (będzie zauważalna dla Ciebie poprzez dziwne dławienie - chociaż przypuszczam, że nie ma osoby, która by to zauważyła...), to zawsze możesz renderować do 30klatek na sek. - wtedy opuścisz równo co druga klatkę... oczywiście również z zaznaczoną opcją "disable resample"... W innym przypadku program będzie miksował klatki, łącząc je ze sobą w taki sposób, aby wszystkie zawarte informacje na 60klatkach na sekundę, znalazły się (jak w Twoim przypadku) na 25klatkach...

Druga sprawa... podciągnij trochę z bitrate'm. No wiesz. Materiał wejściowy masz 22.3Mbps, a Ty renderujesz później 0.77Mbps... to musi wyglądać słabo. Telefony dają obecnie wyższy bitrate ;)
Na YT przy rozdzielczości 720p zalecana przepływność to 5Mbps https://support.google.com/youtube/bin/a...&ctx=topic
Odpowiedz
#5
okej, zaraz to sprawdze! daj mi chwile!
Odpowiedz
#6
Ok. Juto też będę :) więc jak coś, to do jutra.
Odpowiedz
#7
Hej!
Zastosowałem Twoje wskazówki i jakość jest o niebo lepsza. Zrenderowałem do 30 klatek jeszcze dwa filmy: jeden w wersji z bitrate'm na maxa i drugi z bitrate'm 0,77Mbps. Jest różnica :D
Czy jest coś jeszcze co mógłbym poprawić z poziomu Sony Vegas?
Odpowiedz
#8
Jak robisz film na YT, to nie ma sensu dawania większgo bitrate'u niż 5Mbps (dla 720p) - jak zresztą jest napisane w tabelce którą podałem kilka postów wyżej - opis zaawansowanego kodowania dla YT...
Jeśli byś robił płytę BluRay w jakości HD 720p, to możesz dać więcej. Ale nie wydaje mi się, żeby dawanie bitrate większego niż 18Mbps miało jakieś sensowne uzasadnienie :) (mówimy cały czas o kodeku AVC).

Co do samego Vegasa, to ja zalecam ustawienie jakości na Best (chyba ostatnia zakładka przy opcjach renderowania).
Odpowiedz
#9
Mateusz co oznacza stwierdzenie - "dla twórców posiadających korporacyjnej klasy łącze internetowe"?
Tylko określa szybkość łącza czy bierze pod uwagę jakieś inne aspekty?
Odpowiedz
#10
Nie sprawdzałem... Ale przypuszczam, że raczej chodzi o to, że masz korporacyjne łącze (b.szybkie), i masz w dupie, jak ustawić film. Wtedy relatywnie szybciej przesłać materiał w jakości kamerowej, niż dłubać się w rendering pod yt... Natomiast serwis youtube i tak przerobi ten filmik po swojemu, kodując odpowiednio do takich samych parametrów jak podane dla zwykłego użytkownika.
Możesz sprawdzić.
Ale nie ma co liczyć, że YT puści film w lepszej jakości (z większym bitrate'm), bo kto to będzie mógł odtworzyć (filmy po to mają taki bitrate, aby mogły być buforowane na bieżąco bez zbyt długiego czekania).
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z renderowanie/jakością JohnTGM 3 456 09-27-2015, 23:20
Ostatni post: mateuszszar
  materiał z GoPro2 i problem z jakością na YT c0m4r 1 915 09-13-2012, 14:41
Ostatni post: mateuszszar
  POMOCY. SONY VEGAS vs. wgrywanie filmów gryps 11 3,250 02-24-2012, 19:43
Ostatni post: gryps
  Problem z jakością boskikuba1 7 2,751 02-26-2011, 17:10
Ostatni post: boskikuba1
  Dziwny problem z jakością obrazu. Shakugan45 17 3,486 01-23-2011, 16:47
Ostatni post: Pinto
  Problem z jakością w Preview Frynio 8 2,273 08-28-2010, 12:38
Ostatni post: krasux

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości