Sony Vegas PRO 12 & Mainconcept MPEG-2 - Nie renderuje!
#1
Witam!

Piszę tutaj, ponieważ nie mogę dodawać nowych tematów we właściwym dziale. Nie wiem dlaczego?

Czy również macie ten sam problem co ja?

Wrzucam robiony na szybko filmik przedstawiający problem:
Odpowiedz
#2
Ile tych samych postów w niewłaściwych działach jeszcze dasz?
Nie odpowiedziałeś na pytanie - masz zaktualizowanego Vegasa do najnowszego buildu?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
Wybacz, myślałem, że usunąłeś tamten post, a nie mogę dodawać we właściwych działach tematów. Nawet jak zarejestrowałem się jako nowy użytkownik (oczywiście aktywowałem konto w emailu).

Tak, mam najnowszy build - 394...
Odpowiedz
#4
Witam

Trochę się zaniepokoiłam tym postem i pomyślałam... no znowu jakiś kwiatek z tą wersją.

Więc sprawdziłam i... u mnie wszystko jest OK.
Przetestowałam wszystkie formatki pod Main Concept MPEG-2 i we wszystkich przypadkach renderowanie jest w porządku. U mnie na szczęście problem nie występuje.
Powodzenia w szukaniu źródła problemu.
Odpowiedz
#5
nikita13, a jakie pliki używasz na osi czasu, bo mi problem występuję z plikami MP4 przegranych z kamery EX1R. Nie wiem dokładnie czy one nie chodzą kompatybilnie, czy chodzi o ich duży rozmiar czy o coś innego, bo nie mam tysiąca kamer, aby zrobić dokładne testy. Jak wrzucę plik MOV lub cokolwiek innego to działa...

Dodam, że włączenie lub wyłączenie akceleracji GPU nic ni zmienia...

Na dwóch komputerach występuję ta sama sytuacja. Możesz zdradzić jaki masz sprzęt no i również jakie pliki w źródle testowałeś?
Odpowiedz
#6
EX1 pisze w formacie XDCAM (.mp4 z strumieniem mpeg2 + dźwięk wave)?
Ja pracuję właśnie na takich plikach, i też są problemy... często się wiesza cały program... w ogóle nawet podgląd działą gorzej niż w VP11.
Czekamy na następne poprawki :)
Jedenastka nie miała z tym problemu od początkowych wersji (za to były inne problemy).
Mam tylko nadzieję, że w miarę szybko się z tym uporają. Bo mój komputer jest za słaby, żeby pracować na AVCHD (szczególnie przy dużej ilości materiału w multicamie).

A może czas na zmiany sprzętowe?
Odpowiedz
#7
mateuszszar, tylko widzisz. Zrobią taki głupi błąd i człowiek nerwy traci... Bo tak jak mówię, niektóre pliki MP4 zapisuje - z tej samej kamery, nagrywane 5 min później, a inne nie... Jeden chodzi, drugi nie - bez znaczenia który był nagrany wcześniej. Nic sensownego nie mogę powiedzieć na ten temtat bo to jakas bzdura... Generalnie w projekcie zawsze się znajdzie parę plików na, których staje... Ma również miejsca na których zawsze stanie i co byś nie robił to ta się zatrzyma, a ma takie że sam jeden się zapisze, jak zapętlisz kilka razy ten sam plik - w sensie wrzucisz na oś czasu x 3 to już dupa... Tak jakby coś się mu motało w obliczeniach w niektórych przypadkach... A co najlepsze tylko przy zapisię do takiego framerate jakie ma oryginał... Prawda, że bzdura? Renderujemy o jedną klatkę więcej na sec. i wszystko pięknie działa...

Czy Was to by nie wkur?

Generalnie nie planuję zmienić kompa... Mam procek 2600k intela 4 x 3,5 w standardzie podrkęcony do 4 x 4,5 z dodatkowym chłodzeniem - cyka bez problemów i podkręcenie nie jest przyczyną problemu bo raz, że w SV11 dziala wszystko to na laptopie te same problemy mam...

Podsumowując
Procek: intel 2600k (standardowo: 4 x 3,5Gb - coś takiego)
RAM: 8GB
Grafika troszkę starsza chipsetowo od tej, którą rekomenduje vegas nvidia...550. U mnie numerek jest chyba 450...

Tak czy inaczej przy wrzuceniu kilku ścieżek przy jakości Draft - FULL opóźnienia są... Najgorsze, że w stosunku co do dźwięku... Później renderuje plik i trzeba poprawiać :P

Ciekaw jestem jak chodzą te maszyny robione pod montaż video, które kosztują powyżej 6 tysi... Bo parametrów wcale nie mają lepszych w wielu przypadkach, no ale pewnie wydajność mają dużo lepszą...
Odpowiedz
#8
Ja na razie nie robię w vp12, mimo że kupiłem na początku. W tym momencie jedyną sensowna i przede wszystkim stabilna wersja to vegas pro 11 - najnowszy build.
Co do wkurzania, to mnie nie bardzo... Używam vegasa od wersji 4 albo 5. Przyzwyczaiłem się...

Ja mam słabszy sprzęt, bo core2quad 2.66 + marne 4GB ram, oraz gtx560.
Xdcam w vp11 idzie w full best bez zacinki.
W vp12 niestety nawet preview ściana w rozdzielczości full...
Odpowiedz
#9
Czyli wychodzi na to, że nie ma co szaleć z 12. Całe szczęście, że w ogóle można zapisać, bo w 11 już się nie uruchomi projektu z 12...

Program od dawna przypadł mi do gustu, ale czasami myślę, czy się nie przenieść na coś innego... Może najnowszy build 11 jest spoko - ja używałem starszego, to nie miałem odwagi pracować długo bez zapisania... Co 15min zapisz jako kolejny plik... Bo co byłoby, gdyby przy zapisywaniu pliku projektu się coś wywaliło i projekt do śmietnika, a program lubi się wysypać czasami... Dlaczego w Photoshopie nie ma takich problemów, albo w AE? AE Je kosmiczne ilości zasobów i jeszcze nigdy mi się nie wywalił. :]
Odpowiedz
#10
W Photoshopie też są takie numery. Nawet powiem więcej - popatrz jakie ma wymagania, w porównaniu do możliwości?
Pamiętasz PS CS1 (CS2) - jak to chodziło nawet na starych marnych procesorach?
A CS6 - jaki trzeba mieć wypas, żeby chodził płynnie...
Mimo, że aż tak wiele się przecież w samym programie nie zmieniło. Przynajmniej na pierwszy rzut oka...

Ja również rozważałem przejście na inną platformę, ale niestety, nie na tym sprzęcie :)
Moim zdaniem Vegas i tak jest bardzo dobrze napisany, mimo swoich wad.

A co do otwarcia projektu z VP12 w VP11, to jest kilka sposobów.
Najprostszy - otwórz projekt w VP12, odtwórz VP11, w VP12 zaznacz wszystko, w VP11 daj "wklej" - powinno ruszyć.
Można również zapisać projekt jako txt i odtworzyć w VP11 (te mniej skomplikowane, bez efektów, przejść itd. powinny ruszyć bez większych problemów).
Oczywiście wiadomo, że problemy mogą być przy efektach, które są na nowo napisane...

Czasami warto również zrobić cały projekt na nowo, w tym bardziej stabilnym vegasie, niż wkurzać się w nowszym...

Ja się w VP12 tylko bawię. Na razie nawet nie przetestowałem dokładnie nowych funkcji, ale już mi się podobają (rozszerzona edycja, korekta koloru, cienie w fx )... ale nie zaryzykowałbym póki co żadnego z projektów które montuję, na VP12. Wolę je skończyć na VP11, a dopiero z nowymi będę się zastanawiał (ale na pewno nie na tym buildzie - wczoraj próbowałem właśnie utworzyć nowy projekt, gdzie używam multicam... i po zsynchronizowaniu tracków, ustawieniu wszystkiego, stwierdziłem, że jednak wolę to zrobić jeszcze raz, ale na VP11 i mieć pewność :)
Tak to już jest.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sony Vegas Pro 10 - MPEG. Itachi :3 0 273 03-13-2015, 17:16
Ostatni post: Itachi :3
  Vegas Pro 11 nie renderuje GPU po zmianie karty graficznej szerwony 12 3,651 02-28-2014, 21:05
Ostatni post: bombik
  Mainconcept - czarne tło po renderingu dejw1001 4 915 05-08-2013, 8:29
Ostatni post: daruncio1
  Skąd bierze się ta klatka? Vegas jej nie pokazuje a uporczywie RENDERUJE! Bunch 22 5,337 04-16-2012, 4:23
Ostatni post: Bunch
  Audio się nie renderuje. Vegas Pro 10 vasilij90 2 2,540 02-11-2012, 0:51
Ostatni post: mateuszszar
  Problem z renderem do mpeg2(mainconcept) lucas788 10 3,297 11-02-2011, 23:17
Ostatni post: frycz

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości