Błąd w uruchomieniu Sony Vegas Pro 11
#1
Witam! Mam zamiar kupić Vegasa Pro wersję 11. I mam jakiś taki nawyk, aby wszystko przed zakupem sprawdzić. Z tego względu pobrałem wersję TRIAL ze strony producenta, zainstalowałem, próbuję uruchomić i... przy końcu stop. Dokładniej mówiąc program zawiesza się w momencie ładowania "Initializing external monitoring" - cokolwiek to znaczy. Na jednym z for amerykańskich znalazłem także temat o tym problemie, ale nie za wiele z niego rozumiem.

http://www.videoforums.co.uk/sony-vegas-...oring.html

Mój sprzęt to: procek E8400/3.00GHz, 4GB RAM, grafika 512MB GeForce 8600GT, system Win 7 32 bity Home Premium.

Dodam, że wcześniejsza wersja Trial (wersja 10.0 programu) działała bez zarzutów. Głupio byłoby mi wydać prawie 3 tysiące na program, który by nie zadziałał - może ten problem występuje tylko w wersji Trial? Proszę pomóżcie, co robić na przyszłość... :(
Odpowiedz
#2
Jeżeli mogę coś zasugerować to wstrzymaj się z zakupem bo za chwilę będzie wersja 12, to raz, dwa wydawania jak powiedziałeś 3 tys. zł na soft który na 32 bitowym windowsie w wersji Home się zwyczajnie udławi jest jakby to powiedzieć... nierozsądne.
Zacznij może od zapuszczenia tego programu http://support.microsoft.com/kb/938979/en-us

PS Jeśli chodzi o zakup VP Pro jakoś jestem małej wiary...

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
Witam efix!

Dziękuję za sugestie i chyba się do nich zastosuję. Nie znam dokładnej premiery 12 (nie wiem, czy ktoś w ogóle zna), ale jeśli jest to kwestia kilku miesięcy (okolice nowego roku), to "przeżyję".

Te Service Packi, które podesłałeś, są o ile dobrze widzę dla systemu Vista, ja podkreślam mam wersję "7", czyli po "Viście". Aczkolwiek miałem tamten system i trzeba przyznać, że do najlepszych nie należał - tylko czekałem na nową wersję. Teoretycznie jeśli chodzi o Windows'a tu problemu nie widzę z kupnem nawet wersji Ultimate, ja natomiast podałem tylko aktualną moją konfigurację, na której działał dobrze SV w starszych wersjach.

Przeglądałem także Twoje forum - to już typowy AE... ;) Ja natomiast nie widzę siebie w tym programie - kiedyś renderowałem nim animację 30 sekundową, w niskiej rozdzielczości, która zajęła... 23 GB. I to głównie mnie odstrasza. W SV takiego problemu nigdy nie miałem, a pracuję na nim już dłuuugi czas (montuję filmy wraz z kolegą). A teraz... zupełnie sam postanowiłem spróbować swoich sił- zobaczymy, co z tego wyjdzie ;)

Ja jednak pozostaję dalej w nadziei, że to coś ogólnie z systemem, bo jak doczytuję się w owym, z USA, wątku, gość wyłączył jakiś Media Manager i wszystko mu gra w 2 sekundy, a wcześniej też miał problem z tym "Initializing..." . Cytuję:

I unchecked this as I don't use Media Manager and now Vegas loads in about 2 seconds.

Nie wiem, czy do końca zrozumiałem to poprawnie, z "wyłączeniem", ale jeśli ktoś mógłby mnie naprowadzić, jak tego "nie używać", to byłbym bardzo wdzięczny. Cała dyskusja na ten temat zaczyna się na drugiej stronie tamtego wątku.
Odpowiedz
#4
Cytat:Nie znam dokładnej premiery 12 (nie wiem, czy ktoś w ogóle zna), ale jeśli jest to kwestia kilku miesięcy (okolice nowego roku), to "przeżyję".
Zna. Napisałem - jesień. Jak co roku zresztą...

Cytat:są o ile dobrze widzę dla systemu Vista, ja podkreślam mam wersję "7"
Nie kazałem Ci instalować poprawek do Visty tylko odpalić programik Fix it, który zresztą powinine (propozycja uruchomienia) wyskoczyć jak wejdziesz na te stronę. Od ogólnie sprawdzi, czy nie masz "podstawowego syfu w systemie" - z punktu widzenia Microsoftu oczywiście.
Wersji Ultimatte nie potrzebujesz. Pro starczy. I tylko i wyłącznie 64 bit. Do tego dużo RAM, dobry szybki dysk (a najlepiej macierz, procesor i7 i karta grafiki z wyższej półki. Jak się w to zaopatrzysz to filmy na YT będa wyglądać jak w IMAXie...

Media Manager to osobny program do zarządzania Twoimi plikami, nie jest potrzebny do szczęścia, jak go wywalisz + MS SQL niewiele stracisz a Windows będzie lżejszy. Jak go nie instalowałeś to raczej go nie nie masz.
Cytat:kiedyś renderowałem nim animację 30 sekundową, w niskiej rozdzielczości, która zajęła... 23 GB. I to głównie mnie odstrasza.
Tym bardziej mnie utwierdzasz w przekonaniu że Vegasa chcesz "kupić" na Rapidshare...
Jeżeli taki wniosek wysnułeś, to znaczy, że masz zerowe pojęcie o technice wideo. Nie ryzykowałbym na Twoim miejscu wydawania :) trzech tysięcy...

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
Cytat:Zna. Napisałem - jesień. Jak co roku zresztą...

Aha. No to czekamy...

Cytat:Tym bardziej mnie utwierdzasz w przekonaniu że Vegasa chcesz "kupić" na Rapidshare...

Nie jestem "piratem"...

Cytat:Nie ryzykowałbym na Twoim miejscu wydawania :) trzech tysięcy...

Zaryzykuję. Co z tego wyjdzie - zobaczymy...

Gawędzimy, gawędzimy... a nikt nie potrafi mi odpowiedzieć, dlaczego ten SV nie chce się odpalić :/
Odpowiedz
#6
Równie dobrze mógłbym CI wytypować wyniki w totka... Nic nie wiemy na temt Twojego systemu, jego stanu, itd. Można sobie gdybać. Nawet mając triala (to tak przy okazji) możesz wysłać zapytanie do Sony.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#7
Ktoś rozwiązał problem. Ja go wprawdzie osobiście nie przetestowałem, bo chcę jak najszybciej zapomnieć o tej parszywej 11-tce i nie mam zamiaru kolejny raz jej instalować. Nawet fulla.

http://rosincore.blogspot.com/2011/01/so...uring.html

Daję, aby ktoś kiedyś, gdyby miał podobno problem - umiał go rozwiązać. I chodzi tu o dziwo nie o to, jakie ma się wymagania systemowe, a o to, ile "bajerów" mamy podłączony oraz ile mamy kodeków, programów, itd. Autor w linku wyżej miał problem z kodekiem karty graficznej, który to nie był wspomagany na "siódemce". Wyłączenie go i kilku innych bajerów (niżej napisał kamerki internetowej z mikrofonem oraz zestaw słuchawkowy spod USB) rozwiązało problem. Ale nieco później dopisuje, że to kamerka internetowa była winowajcą, bo wcisnął pod usb słuchawki i wszystko z Vegasem grało nadal. Jest tam jeszcze wzmianka o zmianie oprogramowania karty graficznej. Wniosek? Warto mieć czysty komputer, bez zbędnego oprogramowania i bez zewnętrznych urządzeń, które to mogły wywołać problem przez soje nieodpowiednie lub niewspomagane przez system sterowniki.

Na tyle mój angielski potrafi sobie z tym poradzić :-) jeśli ktoś miałby zamiar przetłumaczyć to lepiej, będę wdzięczny.
Odpowiedz
#8
Jak nie przetestowałeś, to po cholerę wklejasz?
Facet miał przede wszystkim gównianą kartę audio z gównianymi driverami oraz gównianym kodekiem audio. W7 i Vista są bardzo czułe na błędy w driverach i niecertyfikowane urządzenia.
Nic nie powiedziałeś na temat swojego systemu i jęczysz, że nikt nie potrafi Ci pomóc.
To trochę tak, jakbyś miał pretensje do serwisu że samochód Ci nie jedzie, ale nie jesteś skłonny udzielić wyczerpujących informacji o nim, choćby takich, czy na ropę, czy benzyniak.
Cytat: I chodzi tu o dziwo nie o to, jakie ma się wymagania systemowe, a o to, ile "bajerów" mamy podłączony oraz ile mamy kodeków, programów, itd.
Analizę problemu zaczynamy od podstaw - podstawą jest spełnienie wymagań producenta. Jeżeli są spełnione szukamy dalej.
Kolejny raz upraszczasz sprawę i piszesz pierdoły. Możesz mieć 1 (słownie: jeden) badziewny program, sterownik, kodek czy urządzenie i będzie się walić system i programy. Możesz mieć dziesiatki kodeków i urządzeń, wszystko będzie działać OK.
Takie problemy wcale nie są trywialne.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#9
Cytat:Jak nie przetestowałeś, to po cholerę wklejasz?

Po taką cholerę, aby w momencie, gdy ktoś kiedyś będzie miał podobny problem, mógł znaleźć choć jedno z przypuszczalnych rozwiązań.

Cytat:Nic nie powiedziałeś na temat swojego systemu i jęczysz, że nikt nie potrafi Ci pomóc.

A co chcesz wiedzieć o moim systemie? Sprecyzuj lepiej.

Cytat:Możesz mieć 1 (słownie: jeden) badziewny program, sterownik, kodek czy urządzenie i będzie się walić system i programy. Możesz mieć dziesiatki kodeków i urządzeń, wszystko będzie działać OK.

Mogę mieć też triala 10.0, który działa bez problemu i 11.0, który sypie się zanim go jeszcze uruchomię. Czyli właściwie coś jest nie tak z czymś, co pasuje lub w ogóle nie dotyczy 10.0, a 11 już tak.

I na przyszłość - wiem, że nie wszyscy mają zawsze dobry dzień...
Odpowiedz
#10
Może ktoś wytłumaczy koledze w czym problem... Eh... mam nadzieję, że jak zdecydujesz się na 12, to zmienisz kompa i wiele problemów się rozwiąże samo.
Bunch, masz konkurencję...

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Vegas 12 błąd po uruchomieniu projketu Stach 0 146 04-05-2016, 23:29
Ostatni post: Stach
  Sony Vegas Pro 13 Spowolnione Tempo Błąd Karcok 14 868 03-02-2016, 23:18
Ostatni post: Karcok
  Sony vegas przestał działać... Błąd Xtreme2K13 10 1,679 05-01-2015, 13:49
Ostatni post: sirCreeper
  Klatkowanie podgladu po uruchomieniu filmu w innym odtwarzaczu fistral 1 770 06-26-2014, 5:56
Ostatni post: vm-rexor
  Błąd przy włączaniu Sony vegas pro 11/12 MaTiS909 7 2,864 11-23-2013, 15:25
Ostatni post: matela
  Błąd przy instalacji - Sony vegas 11 patryk2828 0 1,024 08-06-2013, 15:51
Ostatni post: patryk2828

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości