SV 9.0 PRO|Maintain Aspect Ratio - pilne
#1
Witam, ostatnio w sv bylo wszystko ok,bez wylaczenia tej opcji w okienku podgladu byly paski,po wylaczeniu znikaly. Ostatnio cos mi sie zrobilo i pomimo wlaczonej opcji w okienku paskow w podgladzienie ma a na filmie sa ;/ Jest to dla mnie dosc uciazliwe dlatego,ze chce dodac znaki wodne z boku (i film ma byc bez paskow). Bardzo prosze o szybka pomoc

Mniej wiecej wyglada to tak:
-Z wlaczona opcja sa paski po bokach (w okienku mam bez paskow) ale jednak znaki sa z boku normalnie
-Z wylaczona opcja paskow nei ma bokach ani na filmie,ale w okienku nic sie nie zmienia,przez co znaki wodne wczesniej z boku sa na srodku

Bardzo prosze o wyjasnienie mi krok po kroku co wcisnac itp bo jestem w tym nowy :)
Odpowiedz
#2
Poczatkujacy... a może byś tak trochę więcej napisał. Bo z tego bełkotu ciężko się domyślić, co i jak.
Przede wszystkim nie napisałeś, jakie masz pliki (rozdzielczosć, PAR) oraz jak ustawiony projekt. Przypuszczam, że tutaj jest problem (niedopasowanie projektu do plików). Pomocna do tego jest funkcja "Match Media", ale osobiście wolę, jak ludzie świadomie ustawiają poszczególne parametry (żeby później przy renderingu nie było zastanawiania, co i jak ustawić...).
Odpowiedz
#3
(06-28-2012, 12:17)mateuszszar napisał(a):  Poczatkujacy... a może byś tak trochę więcej napisał. Bo z tego bełkotu ciężko się domyślić, co i jak.
Przede wszystkim nie napisałeś, jakie masz pliki (rozdzielczosć, PAR) oraz jak ustawiony projekt. Przypuszczam, że tutaj jest problem (niedopasowanie projektu do plików). Pomocna do tego jest funkcja "Match Media", ale osobiście wolę, jak ludzie świadomie ustawiają poszczególne parametry (żeby później przy renderingu nie było zastanawiania, co i jak ustawić...).
Filmiki nagrywam CamStudio (okolo 800x600 nagrywam okienko; zapisane w .avi).
A co do projektu to jaki najlepiej wybrac do filmu o takich parametrach? I gdzie jest ta opcja "Match Media" bo cos jej nie widze?

Tak w ogole to wielkie dzieki za odp
Odpowiedz
#4
Myślałem, że nagrywasz kamerą. Jeśli nie, to w takim wypadku będzie potrzebne jeszcze kilka danych.
Najprościej, ściągnij MediaInfo, i odczytaj wszystko z plików (skopiuj całą zawartość), albo za pomocą Media Player Classic Plik -> Właściwości -> zakładka MediaInfo...
Kamery używają raczej standardów, jeśli chodzi o kodeki (z pominieciem jakiś tam wynalazków kamero-podobnych). A programy do zrzutów ekranu, niestety z tego, co ustawimy sami...
Wydaje mi się, że po prostu Twój program użył niezbyt odpowiedniego kodeka. A może winą jest to, że niektóre kodeki wymagają określonej odgórnie rozdzielczości, a w Twoim przypadku jest coś około... i tutaj też może byc problem.

Projekt ustawiamy najlepiej zgodnie (identycznie) jak w plikach wejściowych, co w Twoim przypadku będzie utrudnione - bo niezgodne ze standardem (dlatego już podczas nagrywania dobrze jest wymusić np. 1280x720).

"Match Media" jest na swoim miejscu. Tam gdzie zawsze, od lat. Gdzie szukałeś? Wciśnij [F1] - pomoc programu, i wpisz frazę "Media Info", i poczytaj na temat tej funkcji.
Tak czy inaczej, w Twoim przpadku "Match Media" spowoduje ustawienie projektu w coś około 800x600, co po wrzuceniu na youtube (przypuszczam, że to jest docelowe miejsce Twojej produkcji), nie będzie wyglądało najlepiej - bo youtube nie ma takiej rozdzielczości, więc zrobi z tego 480p.
Odpowiedz
#5
(06-28-2012, 13:30)mateuszszar napisał(a):  Myślałem, że nagrywasz kamerą. Jeśli nie, to w takim wypadku będzie potrzebne jeszcze kilka danych.
Najprościej, ściągnij MediaInfo, i odczytaj wszystko z plików (skopiuj całą zawartość), albo za pomocą Media Player Classic Plik -> Właściwości -> zakładka MediaInfo...
Kamery używają raczej standardów, jeśli chodzi o kodeki (z pominieciem jakiś tam wynalazków kamero-podobnych). A programy do zrzutów ekranu, niestety z tego, co ustawimy sami...
Wydaje mi się, że po prostu Twój program użył niezbyt odpowiedniego kodeka. A może winą jest to, że niektóre kodeki wymagają określonej odgórnie rozdzielczości, a w Twoim przypadku jest coś około... i tutaj też może byc problem.

Projekt ustawiamy najlepiej zgodnie (identycznie) jak w plikach wejściowych, co w Twoim przypadku będzie utrudnione - bo niezgodne ze standardem (dlatego już podczas nagrywania dobrze jest wymusić np. 1280x720).

"Match Media" jest na swoim miejscu. Tam gdzie zawsze, od lat. Gdzie szukałeś? Wciśnij [F1] - pomoc programu, i wpisz frazę "Media Info", i poczytaj na temat tej funkcji.
Tak czy inaczej, w Twoim przpadku "Match Media" spowoduje ustawienie projektu w coś około 800x600, co po wrzuceniu na youtube (przypuszczam, że to jest docelowe miejsce Twojej produkcji), nie będzie wyglądało najlepiej - bo youtube nie ma takiej rozdzielczości, więc zrobi z tego 480p.
Zajalem sporo Twojego czasu,a mialem to przez drobne niedopatrzenie - wybralem zly projekt (NTSC DV 720x 480) w HDV 720-30p wszystko jest ok,dzieki za checi! :))

To teraz 1 pytanie - jak zmienic rodzaj projektu (zeby nie stracic wszystkiego zrobionego w zlym szablonie <NTSC a nie HDV>) ?

Juz niewazne,temat do zamkniecia
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  jak we wszystkich zdjęciach wyłączyć aspect ratio hexxx 4 660 07-08-2015, 12:25
Ostatni post: hexxx
  pixel aspect ratio (HD do PAL, render Mp4) tsonga 17 4,362 03-12-2015, 12:58
Ostatni post: barton78
  problem z 'pixel aspect ratio' AzzIzz 4 1,036 07-16-2014, 19:47
Ostatni post: AzzIzz
  Rozdzielczość, aspect ratio - potrzebuję porady l007 40 8,109 02-03-2013, 7:57
Ostatni post: xkrzychu
  SV 11 - maintain aspect ratio (czarne paski) tsonga 4 1,745 06-25-2012, 16:22
Ostatni post: tsonga
  Maintain Aspect Ratio Mystoman 2 1,006 03-29-2012, 13:46
Ostatni post: Mystoman

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości