problem z przejściami ciągle :(
#1
Po kilku udanych (mniej lub bardziej) próbach z SV Movie Studio HD Platinium (wk*rwiony ponad wszelką miarę) mega długim renderem i zachęcony możliwością bezpośredniego tworzenia blueray 3D, zassałem trial SV 11 pro 64bit bo podobno miał działać 3x szybciej. U mnie wyszło 2x ale przy 6,5h renderze człowiek nie jest wybredny :) Tak czy inaczej wszystko było by super gdyby nie:

a) praktycznie nie ma opcji żeby zrobić dobre przejścia: między kilkoma scenami to samo przejście i w 2 na 3 klip robi się czerwony a samo przejście wygląda tak, że w szczycie łapie jakąś losową klatkę z klipu i wygląda to jak pół dupy zza krzaka

b) wywala render w losowych miejscach. W sumie nie tyle wywala co udaje że renderuje, ale klatki przestają lecieć.

Od razu uprzedzę rady typu przeinstaluj windę, bo jest zupełnie świeża, tylko sterowniki, nowy dysk, nowy projekt, żadnych antywirusów, zapór (nawet windowa wyłączona), wszystkie sterowniki update`owane, build SV najnowszy. Trochę mnie to wkurza, bo akurat jest promocja na update SV do 11 pro za niecałe 900zł i pewnie bym się skusił, ale nie będę wyrzucał kasy w błoto jeśli to ma tak chodzić. Acha, ten sam projekt na Movie Studio renderuje się normalnie (ale 2x dłużej) i teraz już nie wiem czy Sony specjalnie kastruje wersję demo, czy pełna też tak działa, ale z mojej perspektywy wygląda to tak że Movie Studio działa, a SV 11 pro trial nie.

Teraz trochę danych technicznych:
komp: Core i7 1,8GHz
12GB RAM 1333MHz
240GB SSD, 1TB RAID 0
Nvidia 440GT
Win7 pro x64 (oczywiście full legal SP1)

pliki wideo to zakodowane MVC 1920x1080 50i, 2 strumienie wideo, 1 strumień AC3 5.1

Za wszelką pomoc byłbym niezmiernie wdzięczny wręcz do tego stopnia że temu kto rozwiąże ten problem wysyłam kurierem 6-cio pak ;)
Odpowiedz
#2
Obstawiam, że materiał wypluwany nie zgadza się z ustawieniami projektu a ustawienia projektu z samym materiałem wejściowym ... (-:, inna możliwość jest taka że materiał był prerenderowany do podglądu na timelinie z innymi ustawieniami niz ustawienia wyjściowe Vegasa, pytanie dodatkowe brzmi: czy problem jest ze standardowymi przejściami vegasa czy to jakieś pluginy?. Jest jeszcze ostatnia mozliwość, wyłącz wspomaganie vegasa karta graficzna (na 99% obstawiam że tu jest problem, w sterownikach karty graficznej i konflikcie tejże z Vegasem) Pozdrawiam.

BTW. to lap czy stacjonarka? :D
Odpowiedz
#3
(07-03-2012, 1:22)arek.kowalik1@wp.pl napisał(a):  Obstawiam, że materiał wypluwany nie zgadza się z ustawieniami projektu a ustawienia projektu z samym materiałem wejściowym ... (-:, inna możliwość jest taka że materiał był prerenderowany do podglądu na timelinie z innymi ustawieniami niz ustawienia wyjściowe Vegasa, pytanie dodatkowe brzmi: czy problem jest ze standardowymi przejściami vegasa czy to jakieś pluginy?. Jest jeszcze ostatnia mozliwość, wyłącz wspomaganie vegasa karta graficzna (na 99% obstawiam że tu jest problem, w sterownikach karty graficznej i konflikcie tejże z Vegasem) Pozdrawiam.

BTW. to lap czy stacjonarka? :D

Z przejściami sobie poradziłem, ale nie miało znaczenia bo nie działało ani na standardowych ani na innych. Ustawienia projektu są takie jak materiał wejściowy, wyjściowy siłą rzeczy jest inny bo Vegas nie potrafi renderować MVC z 2 strumieniami wideo do pliku, a jedynie zrobić ISO blueraya 3D jeśli już. Nadal pozostaje problem z renderem, który nie dochodzi do końca i wywala się na koniec filmu. Raz jeden udało się doprowadzić render do końca. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale ostatni klip jest w szybszym tempie i na nim właśnie się wywala.

Co do karty to sterowniki to najnowszy build Nvidii, ale na samym procku też wywala render więc raczej nie sądzę. Ten komp to akurat stacjonarka, ale mam podobną konfigurację na laptopie (tylko 16GB RAM i bez RAID 0 i inna grafa) i problem jest zasadniczo ten sam więc albo ja coś źle robię (co jest dość prawdopodobne) albo Vegas nie do końca radzi sobie z 3D (co by było znacznie gorszą dla mnie opcją).
Odpowiedz
#4
Zmniejszyłem projekt o połowę długości i wyrenderowało poprawnie do samego końca tyle że w dwóch częściach, także stawiam na to że mam za słaby sprzęt do 3D i nie daje rady z materiałami dłuższymi niż 20 min. Tak czy inaczej na razie mi to wystarczy.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Movie Studio ciągle wywala ZiggyShoke 0 490 02-17-2015, 20:55
Ostatni post: ZiggyShoke
  Problem z przejściami siomal 24 5,548 06-04-2012, 11:53
Ostatni post: siomal

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości