Łączenie projektów: SVPRO11 i SV Movie Studio HD Platinum 11
#1
Witam

Mam zrobiony projekt.
Z tym, że część projektu zrobiona jest w SVPRO11, a druga część w SV Movie Studio HD Platinum 11, a i jeszcze na dwóch różnych komputerach. Ustawienia projektów są takie same.

Uprzedzę pytanie: dlaczego tak? - ponieważ w części zrobionej w SVMS HD Platinum 11 wykorzystane są pluginy z rodziny NewBlueFX, których w SVPRO11 nie mam.
Natomiast w części zrobionej w SVPRO11 wykorzystałam efekty, których z kolei nie ma w wersji STUDIO.

Problem jest następujący:
- jak połączyć te części w jeden projekt?

Nie ma problemu z połączeniem (w SVPRO11) w przypadku gdy wyrzucę wszystkie pluginy z części zrobionej w wersji Studio, ale nie o to mi chodzi.
Chciałabym tak połączyć te projekty, aby wykorzystać efekty użyte zarówno w pierwszej jak i drugiej części projektu.
Czy ktoś może zna rozwiązanie?

Tak sobie pomyślałam, że może wyrenderować obie części oddzielnie do jakiegoś konkretnego formatu i dopiero połączyć je w Virtual Dub, ale nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie.

Każda pomoc mile widziana
Odpowiedz
#2
A dlaczego chcesz je łączyć w VD? Metoda jest bardzo dobra (pod pewnymi warunkami) bo właśnie tak się robi w "dużym kinie". Poszczególne części filmu robisz na różnych programach i później montujesz do kupy. Zrenderuj sobie wszystko co potrzebujesz na tych innych komputerach do avi zakodowanego Lagarithem i dokończ w Vegasie 11.
Jeszcze większy bajer możesz zrobić, jeżeli masz te komputery spięte w szybką sieć i dobre dyski. Wtedy ustawiasz każdy z nich jako frameserver i a całość sklejasz na tym "centralnym". No ale to już kombinacja alpejska.
Wyrenderuj i spoklejaj do kupy poszczególne kawałki.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
Kiedyś miałem podobny problem. Miałem jeden ogromny projekt, który zacinał mi się niemiłosiernie. Podzieliłem więc projekt na 3 części, wyrenderowałem do 3 plików a następnie połączyłem programem Boilsoft Video Joiner. Nie zauważyłem najmniejszej różnicy w parametrach jak i jakości video. Sprawdź uprzednio czy ten program obsłuży pliki które będziesz łączyć.
Odpowiedz
#4
(06-14-2012, 14:07)nikita13 napisał(a):  Witam

Mam zrobiony projekt.
Z tym, że część projektu zrobiona jest w SVPRO11, a druga część w SV Movie Studio HD Platinum 11, a i jeszcze na dwóch różnych komputerach. Ustawienia projektów są takie same.

Uprzedzę pytanie: dlaczego tak? - ponieważ w części zrobionej w SVMS HD Platinum 11 wykorzystane są pluginy z rodziny NewBlueFX, których w SVPRO11 nie mam.
Natomiast w części zrobionej w SVPRO11 wykorzystałam efekty, których z kolei nie ma w wersji STUDIO.

Problem jest następujący:
- jak połączyć te części w jeden projekt?

Nie ma problemu z połączeniem (w SVPRO11) w przypadku gdy wyrzucę wszystkie pluginy z części zrobionej w wersji Studio, ale nie o to mi chodzi.
Chciałabym tak połączyć te projekty, aby wykorzystać efekty użyte zarówno w pierwszej jak i drugiej części projektu.
Czy ktoś może zna rozwiązanie?

Tak sobie pomyślałam, że może wyrenderować obie części oddzielnie do jakiegoś konkretnego formatu i dopiero połączyć je w Virtual Dub, ale nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie.

Każda pomoc mile widziana

(06-14-2012, 14:23)efix napisał(a):  A dlaczego chcesz je łączyć w VD? Metoda jest bardzo dobra (pod pewnymi warunkami) bo właśnie tak się robi w "dużym kinie". Poszczególne części filmu robisz na różnych programach i później montujesz do kupy. Zrenderuj sobie wszystko co potrzebujesz na tych innych komputerach do avi zakodowanego Lagarithem i dokończ w Vegasie 11.
Jeszcze większy bajer możesz zrobić, jeżeli masz te komputery spięte w szybką sieć i dobre dyski. Wtedy ustawiasz każdy z nich jako frameserver i a całość sklejasz na tym "centralnym". No ale to już kombinacja alpejska.
Wyrenderuj i spoklejaj do kupy poszczególne kawałki.


Więc tak, zacznę od początku:
1/ najpierw wyrenderowałam sobie próbkę filmu w SVMStudio HD Platinum 11 do formatu avi kodekiem Lagarith wersja 1.3.27.
I już na tym etapie pojawił się pierwszy problem, bo plik trwający 2 min waży aż 2,89GB. Doczytałam, że w ustawieniach tego kodeka należy zaznaczyć opcje "Use Multithreading" więc to zrobiłam.

Czy tak duża waga pliku jest czymś normalnym, czy ja coś robię nie tak?

W załączeniu wyciąg z Media Info:
Ogólne
Pełna ścieżka : C:\Users\Komputer\Desktop\probaSVstudio-lagarith1.3.27.avi
Format : AVI
Format/Informacja : Audio Video Interleave
Profil formatu : OpenDML
Rozmiar pliku : 2,90 GB
Czas trwania : 2 min.
Całkowita przepływność bitów : 190 Mb/s
TCOD : 0
TCDO : 1307400000

Wideo
ID : 0
Format : Lagarith
ID kodeka : LAGS
Czas trwania : 2 min.
Przepływność bitów : 189 Mb/s
Szerokość : 1.280 pikseli
Wysokość : 720 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 50,000 kl/s
ColorSpace : RGB
BitDepth/String : 8 bitów
bity/(piksele*ramki) : 4.096
Rozmiar strumienia : 2,87 GB (99%)

Audio
ID : 1
Format : PCM
Ustawienia formatu, bez endiana : Little
Ustawienia formatu, znak : Signed
ID kodeka : 1
Czas trwania : 2 min.
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 1.536 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bitów
Rozmiar strumienia : 23,9 MB (1%)
Przeplot, czas trwania : 250 ms (12,50 klatek wideo)
Przeplot, czas wczytywania : 250 ms

2/ natomiast gdy wyrenderowałam ten sam fragment też do avi, ale kodekiem Xvid - waga pliku jest o wiele mniejsza, bo 93,7MB. Jakość jest trochę gorsza (obraz nieco jaśniejszy), ale niestety na plus przemawia fakt, że mogę odtworzyć ten plik w stacjonarnym odtwarzaczu, czego niestety nie mogę zrobić w przypadku renderingu do avi kodekiem Lagarith. Wyrzuca komunikat: "nieznany kodek" i do widzenia. Nie mam niestety najnowszego sprzętu RTV.
Pozostaje mi więc chyba tylko opcja: Xvid i tyle. Chyba, że jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie? Jestem otwarta na propozycje.
Odpowiedz
#5
Tak, to normalne, że plik lagariha jest taki. Zaproponowano Ci taki plik, ponieważ Lagarith jest kodekiem bezstratnym i możesz go w miarę bezboleśnie wielokrotnie "mielić", czego nie można powiedzieć np. o DivX czy Xvid.Jeżeli generalnie chcesz wyrenderować trzy kawałki i potem skleić je w całość,to może do jakiegoś MPEG2?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#6
Ja bym puścił do MPEG2 (dokładnie te same parametry w trzech przypadkach), a później całość złożył do kupy, i zastosował "No recompressing"...
Odpowiedz
#7
Witam

No i wreszcie się udało. Wprawdzie "zmarudziłam" nad tym prawie pół nocy, ale efekt końcowy jest OK.

Wyrenderowałam poszczególne części projektu z tych dwóch Vegasów do MPEG-2 (tak jak radziliście. Wielkie dzięki efix i Mateuszszar).
Wrzuciłam wszystko do SVPRO11, utworzyłam nowy projekt i ponownie dałam render (ale było OK, bo program już nie robił ponownego renderingu).
Potem wypaliłam sobie płytkę w DVD Architect-cie. No, tu to dopiero miałam "zabawę", ale po przeanalizowaniu artykułu efixa -"Przygotowanie materiału w Sony Vegas PRO dla DVD Architect", udało się i płyta DVD chodzi na stacjonarnym odtwarzaczu jak burza, a jakość jest super.

Dziękuję wszystkim, którzy pomogli rozwiązać mi ten problem. Kolejny raz się przekonałam, że na Was zawsze można liczyć.
Odpowiedz
#8
gratulujemy cierpliwości. Zawsze uważałem, że im więcej się człowiek "narobi"... tym więcej zostanie na przyszłość :)
Pozdrawiam.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zamiennik maskowania w Movie Studio 11 HD Platinum, z wersji Pro. DonMateo07PL 13 5,483 08-05-2013, 13:34
Ostatni post: DonMateo07PL
  Movie Studio Platinum 12 - problem z kursorem nikita13 16 3,664 05-06-2013, 19:37
Ostatni post: nikita13
  Problem z odpalaniem projektów w Vegas Movie Studio HD Platinum 11 nikita13 2 1,641 09-07-2012, 23:10
Ostatni post: nikita13
  Problem z otworzenie pliku w Vegas Movie Studio HD Platinum 10.0 Inedit 6 2,799 07-14-2011, 19:13
Ostatni post: Inedit
  Vegas Movie Studio 10 - pytanie o pluginy Honda 9 4,163 12-21-2010, 3:29
Ostatni post: Ciapek
  łączenie projektów beente 2 1,850 07-07-2010, 22:58
Ostatni post: tomislater

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości