MOV a AVI -jaki kodek ?
#1
niestety nie mam możliwości technicznej wystawić nowy wątek w odpowiednim forum ,, mam pytanie , do tej pory pracowałem na HD ,,,, mam sv 8 , aparat canon eos -- robi filmy w full HD - pliki MOV - 5 min wazy ok 1,5 GB , niestety vegas trochę topornie chodzi na plikach MOV , kiedy je renderuję do AVI - wychodzi mi plik 200 GB , nawet jesli go renderuję do MOV -też masakrycznie ogromny plik , pomożcie jakich użyć kodeków lub jak pomniejszyć te pliki poza vegasem do AVI ----tyle że jak je pomniejsze poza vegasem to i tak potem nie uda mi się ich zrendrować do małego pliku avi --prosze o pomoc
Odpowiedz
#2
1. Popracuj nad składnią,
2. Podaj więcej szczegółów, *.avi to kontener, nie kodek... (cytuję, z Wikipedia: "AVI (ang. Audio Video Interleave) to kontener danych audiowizualnych.")
3. Podaj miejsce docelowe filmu, np. płyta DVD...
Z fusów wróżyć się nie da.
Odpowiedz
#3
Chętnie byśmy pomogli, ale obawiam się, że nie przeczytasz (regulaminu, i innych tematów na forum Ci się nie chciało... więc jaka gwarancja, że to Ci się będzie chciało...).
Ps. albo masz walniętą klawiaturę, albo jakiś dziwny styl pisania.
Odpowiedz
#4
zdawało mi się że dość dogłębnie opisałem problem,
nigdzie nie użyłem stwierdzenia że avi to kodek ( widziałem już takie określenie na innych watkach --chyba wklejasz je gdzie popadnie ;-) )

nie ma docelowego przeznaczenia o znaczeniu stałym
będzie trasferowany plikiem na serwer ,lub na płytę DVD - generalnie jest to videoclip - z przeznaczeniem do różnych telewizji

jakich szczegółów oczekujesz ?

muszę jakoś zmniejszyć pliki z MOV ( chyba kodowane H.264 ) na AVI o podobnej wadze czyli 5 min ok 1,5GB

użyc w vegas plików AVI - i potem zrenderować to w FullHD w idealnej jakości --także w maxymalnej woelkości do 5 Gb żeby to łatwo przenosić

a na razie mam pliki ważące ponad 200 GB
Odpowiedz
#5
To powiem tak, bo widzę, że dłużej będzie trwało nauczenie Cię pewnych rzeczy...

1. Mamy tutaj zwyczaj (jak na wielu forach), że czytamy regulamin - tam jest odpowiedź na twoją zagadkę: "z nieznanych mi przyczyn..."
2. Pliki MOV z apaartu, są zakodowane AVC (czyli jak dobrze piszesz h.264).
3. MOVy nie są najlepszym wyjściem dla Vegasa (w ogóle dla Windowsa)... a co dopiero z kodekiem AVC. Najlepiej przekonwertować do czegoś innego (poza tym, aby obrabiać AVC trzeba mieć mocny komputer - co najmniej quad - jak piszą ludzie).
4. Konwertując do AVI wybierz jakiś kodek, bo nieskompresowany obraz będzie zajmował sporo miejsca (jak już zauważyłeś).
5. Szczegóły, o jakie ZAWSZE prosimy, to: rodzaj plików wejściowych (najlepiej odczytane parametry z MediaInfo), wersja Vegasa (build oraz ilość bitów), wersja windowsa (ilość bitów).
6. Renderuj z użyciem kodeka - jakiego? Nie wiem, jakie masz zainstalowane..
Odpowiedz
#6
dzieki za podp . czytałem regulamin -chyba że zbyt szybko,ale jak wyczytywałem o obsraniu i innych to zrezygnowałem z mądrego czytania ze zrozumieniem, sorki nie mam czasu na takie "mądrości życiowe " szukam już od rana na forum i nie znalazłem odp.

użyłem wszystkich zainstalowanych kodeków i albo jakość jest nędzna albo plik ma kosmiczna wagę

moim pytaniem własnie było jaki uzyć kodek -- nie wazne jakie mam na podkłądzie -zawsze można taki zainstalowac


bardziej zależało by mi na podpowiedzi jakiego kodeka użyć
Odpowiedz
#7
Do pracy w Vegasie - ja używam MPEG2. Koledzy z forum polecają CineForm - podobno rewelacyjny, ale płatny (jak zresztą wszystko co dobre).

Jeśli chodzi o finalny render, to jeśli chcesz koniecznie do AVI, to najpopularniejsze chyba są dwa: DivX (płatny), oraz Xvid (bezpłatny).
Odpowiedz
#8
(06-11-2012, 15:54)mateuszszar napisał(a):  CineForm - podobno rewelacyjny, ale płatny (jak zresztą wszystko co dobre).

http://sonyvegas.info/thread-5345.html
Odpowiedz
#9
nie koniecznie musi to być avi --może być MOV --ale jak renderuje na MOV -to tez przydał by się jakis kodek --bo tylko duże pliki wychodza --plik wejściowy jest H.264 -ale w vegas mam tylko 261 i 263 ,, mam tez zakładkę z kodekiem cine form -ale niestety kiedy próbuję renderować wyskakuje info że codek nie obsługiwalny czy coś tędy

niestety komputer z vegasem mam w innym budynku gdzie nie mam netu --stąd problemy
Odpowiedz
#10
mov jak już pisałem, ciężko chodzi pod vegasem.
Ja osobiscie w ogóle nie używam MOVów, dlatego ciężko jest mi doradzać.
Może quicktime alternativ rozwiąże problem (pojawi się h.264 w movach?), ale trzeba by sprawdzić najpierw w necie. Może już ktoś rozwiązywał ten problem (szczególnie Ci, co nagrywają lustrzankami).
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Renderowanie do AVI - jaki kodek? chris996 2 906 11-24-2014, 21:54
Ostatni post: chris996
  Jaki kodek do renderowania dźwięku na B-R Piwosz 3 875 10-27-2014, 23:07
Ostatni post: mateuszszar
  Jaki najlepszy i najszybszy kodek do AVI? elektryk70 3 3,155 08-30-2013, 0:51
Ostatni post: mateuszszar
  Niechciane artefakty - Jaki kodek wybrać do renderowania w moim przypadku adashko 3 2,551 05-05-2012, 23:51
Ostatni post: adashko
  Jaki kodek wybrać? Bunch 16 8,151 02-13-2012, 14:54
Ostatni post: Bunch
  Jaki kodek do hdv? gab39 1 1,159 03-27-2011, 19:33
Ostatni post: tidzu

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości