DVD Architect - muzyka na całym menu
#1
Witam, jak już pisałem wczesniej robie menu w Architekcie. Mam kolejny problem a mianowicie chodzi o muzyke w podkładzie. Menu sklada sie z menu oraz transitions czyli animacje podczas wyboru. Wczesniej wszystkie animacje były renderowane z dzwiekiem w AAF , po przygotowaniu wszystkiego , odpowiednim połaczeniu linkami wyszło rozbudowane menu zrobione w Architekcie. I teraz pojawia sie problem ponieważ jak pisałem wczesniej kazda animacja ma w podkładzie muzyke (tą samą) ale po wypaleniu płyty odtwarzacz DVD podczas wyboru scen lub wyboru czegokolwiek przerywa muzyke i wgrywa muzyke przypisaną razem z animacją przez co pojawia sie przerwa w odwarzanej muzyce. (1-2 sek przerwy troche nie ładnie to wygląda) Chodzi mi o to aby muzyka leciała na cały czas trwania Menu i nie była dogrywana na czas zmiany scen, animacji przejść itp. Gdzie ją dodać i ewentualnie wyciszyć tą która już jest aby nie nakładały sie na siebie. Mam nadzieje ze miare jasno opisałem i czekam na jakiś info jak to zrobić ?:)
Odpowiedz
#2
Nie da się, ani w Architekcie, ani w żadnym innym sofcie.
Odpowiedz
#3
Doczytałem ze jest to tylko możliwe na Blu-ray. A czy jest jakas inna mozliwość aby wyeliminować te przerwy w muzyce? Usuniecie muzyki to ostateczność :)
Odpowiedz
#4
(06-08-2012, 7:47)darrager napisał(a):  A czy jest jakas inna mozliwość aby wyeliminować te przerwy w muzyce?
Wczytanie nowego strumienia zawsze ileś tam czasu trwa, więc zawsze bedzie przerwa. Poza tym co dałby brak przerw w tym przypadku? Nic.
Odpowiedz
#5
Odwarzacz DVD jednak dłużej dogrywa sceny niż naped komputera i te przerwy są bardziej widoczne w odtwarzaczu stacjonarnym. Przerwy są uciążliwiwe ponieważ jest 3 sceny główne i 6 transitions i za każdym razem jest cisza na 2 sekundy, troche to jest irytujące ale cóż , jak nie można to trudno...
Odpowiedz
#6
Dlatego w menu raczej podkłada się muzykę spokojną, delikatną, a nie dynamiczną.
Odpowiedz
#7
mateuszszar uwierz mi ale to jest muzyka spokojna (pianino)
Odpowiedz
#8
Ok. Wierzę :)
A tak swoją drogą, może ktoś bawił się w skrypty w DVD Architekcie?
Ja nie zagłębiałem się, jakie w ogóle możliwości za sobą niesie użycie skryptów...
ale... jeśli jest możliwość zmiany ikon (buttonów) w trakcie trwania menu, to prawdopodobnie byłoby możliwe osiągnięcie Twojego celu :)
Odpowiedz
#9
To i ja dam swoje 5 groszy. @darrager problem bezposrednio tkwi w odtwarzaczasz DVD i bluray. Przez moje rece przewinelo sie juz kilkanascie odtwarzaczy i problemy z odtwarzaniem poprawnym menu mialy praktycznie wszystki sredniej i kiepskiej marki. Zauwazylem ze taki problem nie wystepuje w odtwarzaczach (wyzsze modele) thomsona, sonego i philipsa. Sam mam bluraya i czasami mam chec wywalic to gono do kosza. Na odtwarzaczu dvd menu dziala bez problemu, nie ma przerw, muzyka ladnie sie laczy tyl -poczatek. Na odtwarzaczu bluray obraz calkowicie zanika na ok 3 sek. To samo dotyczy plyt bluray. Wiec nie jest to przypadek tylko i wylacznie dvd. @mateuszszar - ponoc Architekt ma olbrzymie mozliwosci - tak wujek google mowi. Ale aby skorzystac z tego musisz dobrze umiec programowac. Ja osobiscie znalazlem kilka nie wartosciowych skryptow. Widzialem kiedys opis (bez przykladu) ze mozna np zrobic pewne zabezpieczenie filmu w postaci kodu - ot taki jak maja zamki cyfrowe. Pojawia sie plansza z 10-ma numerami i po wpisaniu prawidlowego kodu film sie odtwarzal!!! Podobny skrypt ma jako gotowiec - np DVD-lab.
Odpowiedz
#10
Tak. Są też skrypty z losowaniem (losowe odtwarzanie któregoś z menu - albo nawet nie losowe, tylko zależne od różnych czynników - czyli możemy zrobić inne menu, jak włączymy płytę w dzień, inne, jak w nocy itd.).
Ale to tak jak mówisz, trzeba się znać na programowaniu :) A że my używamy tylko to, co ma guzik w menu programu, to już nasza wina ;)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Rozwiazany] Upgrade DVD o menu w DVD Architect system89 2 457 11-10-2015, 11:34
Ostatni post: system89
  Zmiana kontrastu na całym filmie eryk321 3 1,119 02-18-2013, 17:22
Ostatni post: eryk321
  zniekształcone literki w menu (architect) tsonga 6 1,361 11-28-2012, 15:34
Ostatni post: tsonga
  Pan/crop na całym filmie - pomóżcie, bo nie mam już siły adnxxx 29 8,284 07-07-2012, 0:33
Ostatni post: Bunch
  Jak zapętlic' video w menu w dvd architect lechu1405 2 1,457 11-11-2011, 23:09
Ostatni post: lechu1405
  menu blu-ray, architect 5.0, dlaczego iso?? marekk 13 4,874 07-14-2011, 22:21
Ostatni post: mt362

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości