Jaki najodpowiednieszy Format do obróbki ?
#1
Jaki jest najmniej stranty , lub najlepszy format do obróbki video w SV ?

lub może najwygodniejszy format obróbki przy ujęciach HD , żeby nie było skoków przy odtwaraniu w programie
Odpowiedz
#2
Najmniej stratny - AVI bez kompresji... ale z płynnościa może być problem z racji przepływności (ilości danych), oraz dodatkowo potrzebne ogromne ilości dyskowe.

Przede wszystkim, jaki masz komputer?
Bo poniżej Core2Duo ciężko w ogóle obrabiać filmy Full HD.
Co jest źródłem twojego materiału wideo? Kamera? Rejestrator? Program do zgrywania ekranu (filmiki z gier)?

Co do Twoich problemów z AVI (o, tutaj mogłeś poruszyć ten temat) - to napisz najpierw, jaki kodek siedzi w tym AVI. Prawdopodobnie nie masz zainstalowanego właśnie tego kodeka (pełnego). Trzeba wziąć pod uwagę, że system oraz Vegas 64bitowy potrzebuje kodeki 64bitowe.
Odpowiedz
#3
mam właśnie Dual-Core t4400 2.2Ghz 3Gb ram

źródłem jest lustrzanka co kręci video w HD (nie wiem dokładnie jaka , dostałem ujęcia do teledysku)


a mam właśnie taki problem , że mam pliki AVI i wrzucam do SV i pojawia mi sie jedynie ścieżka dźwiękowa bez video i nie wiem czemu.

nie wiem na jaki format przekonwertować mam , próbowałem przez
MPEG steamclip na różne sposoby nic nie pomagało , ewentualnie pojawiał się czarny obraz i ścieżka dźwiękowa i nic nie było słychać i widać


a gdzie sprawdzić na jakim kodeku jest to Avi ?
-----------------------------------------------------
usunąłem tamtą wypowiedź to było niechcący miało być tutaj.
Odpowiedz
#4
Najpierw sprawdź, co siedzi w tym AVI (najlepiej za pomocą MediaInfo).
Druga sprawa - jeśli zidentyfikujesz kodek, sprawdź, czy jest zainstalowany.
Trzecia - jeśli po tym wszystkim nawet obraz ruszy - sprawdź, jaka bedzie płynność w pracy na Twoim laptopie...
Jeśli lipa, to trzeba konwertować.
Ja bym puścił do MPEG2...
Odpowiedz
#5
1 strumień wideo: xvid

zainstalowany pakiet kodeków(xvid też) i dalej ten sam problem , walcze z tym cały dzień masakra.. nie wiem kompletnie już co zrobic
Odpowiedz
#6
Odwiedź stronę oficjalną http://www.xvid.org i ściągnij pełną wersję kodeka :) a nie taką z paczki...
Sprawdź teraz :)
Odpowiedz
#7
Geniusz :D Działa ;)
ucz mnie mistrzu!

mam jeszcze jeden problem , który bardzo mnie boli a mianowicie jest to
Przycinanie sie wrzuconego video , czy to jest kwestia sprzętu czy?
może odpowiedniej konwersji pliku ?
Odpowiedz
#8
Sprzętu niestety.
No wiesz, jakby film nie był full hd tylko vga, to pewnie przycinania by nie było ;)

Tak czy inaczej, jak już chodzi (co sugerowałem od początku), możesz przekonwertować na format bardziej montażowy...
A jaki?
Jeśli nie zrobisz testów - ciężko będzie zgadnąć.

Ja proponuję do MPEG2 (może nawet XD CAM - to niby jest zapisane w MP4, ale używając kodeka MPEG2).

Bardzo ważne, żeby nie zmieniać rozdzielczości, klatkażu... oraz częstotliwości dla dźwięku :)
Przeplot - zostawiasz (jeśli jest), albo usuwasz, wybierając "None - progressive scan" zarówno w ustawieniach projektu, jak i przy renderowaniu. Możesz wybrać metodę usunięcia przeplotu (vegas ma dwie).
Odpowiedz
#9
aa jakim programem najwygodniej/najlepiej konwertować pliki video w tym przypadku ?
Odpowiedz
#10
Ja konwertuję Vegasem.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Render - jaki format? sirCreeper 12 1,848 03-22-2015, 21:06
Ostatni post: sirCreeper
  Jaki format na DVD szafa1989 2 1,156 06-07-2014, 8:15
Ostatni post: vm-rexor
  Jaki format zapisu grafiki do sony vegas palu01 20 5,128 04-06-2014, 23:27
Ostatni post: mateuszszar
  Jaki format wybrać ? - oglądanie filmu na TV daront 18 10,119 06-05-2013, 20:50
Ostatni post: daront
  Jaki dobrać format??? ||||||||||||||||| Greenman 1 1,237 04-10-2012, 18:14
Ostatni post: Pinto
  Jaki to będzie format? QQQ 4 1,618 03-07-2012, 16:19
Ostatni post: QQQ

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości