Problem z przejściami
#1
Witam wszystkich!

Mam problem z przejściami: mianowicie dodaję na timeline klipy wideo, potem między klipy wstawiam przejścia, a problem polega na tym, że przy drugim przejściu klip na timeline zaznaczany jest na czerwono i nie ma już niczego w podglądzie- czarny ekran. Potem Vegas się wywala.

Od razu mówię, że mam oryginalną wersję Production Suite. Komputer to i7 8 wątkowy, 12GB RAM, Nvidia GT445, Win7 professional x64

Jeśli ktoś ma jakieś info to byłbym wdzięczny.
Odpowiedz
#2
jak robi ci się "Czerwony klip" dajesz "SAVE" taka dyskietka, tzn. zapisanie projektu, odpalasz go od nowa.
Pamiętaj, musisz to zrobić od razu od uzyskania "utraty" obrazu.
Odpowiedz
#3
poczytajcie co oznacza czerwona klatka, a nie piszcze pierdoły, że wystarczy zrestartować program, czy komputer, czy jeszcze coś innego.
Odpowiedz
#4
(05-27-2012, 21:15)mateuszszar napisał(a):  poczytajcie co oznacza czerwona klatka, a nie piszcze pierdoły, że wystarczy zrestartować program, czy komputer, czy jeszcze coś innego.

Słuchaj bez urazy, nie znalazłem tego na forum stąd pytanie. Do tej pory robiłem w Adobe Premiere, niestety dokupienie kamery HDR-TD10 niejako zmusiło mnie do używania SV (jako jedyny obsługuje natywnie format w jakim kamera zapisuje), w którym jestem zupełnie zielony. Co prawda przeczytałem załączoną na płycie namiastkę instrukcji, ale niczego tam nie znalazłem. Program ciągle się zawiesza, pisze że ma mało pamięci, nie renderuje tak jak należy i zasadniczo wyprowadza mnie z równowagi. Więc jak masz coś na ten temat do powiedzenia, to uprzejmie proszę Cię o podzielenie się ze mną tą informacją, a jeśli nie, to nie pisz takich "pierdół". Tym bardziej, że pytanie nie brzmiało "dlaczego klip robi się czerwony", tylko dlaczego nie ma obrazu w podglądzie (na renderze też nie ma).
Odpowiedz
#5
No widzisz. A ja znalazłem.
(09-09-2011, 22:44)vm-rexor napisał(a):  Czerwone tło pojawia się wtedy gdy kodek albo plugin się wyłoży...

A uwaga o pisaniu pierdół nie była do Ciebie, a do Liska1000... (swoją drogą, ciekawe czy to rodzina z Alicją1000? a może nawet jej dziecko, którego nie pozwolili jej wyskrobać?... w sumie nie moja sprawa. Tak sobie tylko przypomniałem... przepraszam, jak kogoś uraziłem, oraz za off...)
@siomal - sprawdź, jakim kodekiem jest zakodowane wideo w klipach, które obrabiasz. Później sprawdź, czy masz dobry (aktualny) kodek - ten, który jest użyty w wideo.
Kodek musi być 64bitowy, jeśli zarówno system jak i vegas jest 64bitowy.
Odpowiedz
#6
Dzięki. ja mam Vegas Production Suite z SV platinium 11. Także z tego co kojarzę jest 32bit. W sumie ściągnięcie nowej wersji ze strony i aktualizacja trochę pomogły: program przestał się wieszać i renderuje, ale niektóre klipy nadal są na czerwono, więc zakładam winę pluginów, bo gdyby to był codec to wywaliło by wszystkie. Co zabawne połowa zrenderowanego filmu była ok, a połowa klatkowała i synchro dźwięku szlag trafił. Codec to zwykły AVC tylko w dziwnym kontenerze. Gdyby dało radę wyciągnąć streamy z tego bez recodowania to wziąłbym to do premiere i zapomniał o tym nieporozumieniu zwanym Sony Vegas Platinium 11. Najlepsze jest to że na trialu SV pro wszystko idzie pięknie, tylko render materiału 3d wychodzi w tyle że SDS :-P tech support był nieźle zdziwiony ;-)
Odpowiedz
#7
A TsMuxer nie łyka tych klipów (jaki kontener?). Bo możnaby przeTsMuxować..
Odpowiedz
#8
(05-28-2012, 0:01)siomal napisał(a):  Codec to zwykły AVC tylko w dziwnym kontenerze.

Nie zwykły AVC, tylko MVC (Multiview Video Coding) w zwykłym kontenerze MTS.

(05-28-2012, 0:10)mateuszszar napisał(a):  A TsMuxer nie łyka tych klipów (jaki kontener?). Bo możnaby przeTsMuxować..

TsMuxer i TsRemux nie radzą sobie z czymś takim.
Odpowiedz
#9
(05-28-2012, 1:20)Pinto napisał(a):  
(05-28-2012, 0:01)siomal napisał(a):  Codec to zwykły AVC tylko w dziwnym kontenerze.

Nie zwykły AVC, tylko MVC (Multiview Video Coding) w zwykłym kontenerze MTS.

(05-28-2012, 0:10)mateuszszar napisał(a):  A TsMuxer nie łyka tych klipów (jaki kontener?). Bo możnaby przeTsMuxować..

TsMuxer i TsRemux nie radzą sobie z czymś takim.

Mylisz się. Codec strumieni wideo to AVC. MVC umożliwia stereoskopowe odtwarzanie obu strumieni w kontenerze, ale same strumienie to AVC.

Tak czy inaczej problem sam sobie rozwiązałem. Wina leży po stronie niedorobionego Vegasa, który nie umożliwia zrobienia filmu 3d jeśli po otwarciu nowego projektu nie ustawi się we właściwościach że projekt jest 3d. Za to odwrotnie jest to możliwe jak najbardziej. Może poprawią to w następnej wersji.

Czerwone oznaczenie klipów na timeline w moim przypadku oznaczało, że przejścia między klipami są za krótkie. Po wydłużeniu oznaczenie zniknęło samoistnie, więc nie był to żaden błąd.

Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś konkretną literaturę odnośnie Vegasa? Bo chcąc nie chcąc jestem na niego skazany przy filmach 3d.
Odpowiedz
#10
Cytat:Wina leży po stronie niedorobionego Vegasa, który nie umożliwia zrobienia filmu 3d jeśli po otwarciu nowego projektu nie ustawi się we właściwościach że projekt jest 3d. Za to odwrotnie jest to możliwe jak najbardziej. Może poprawią to w następnej wersji.

Chyba to logiczne? Skąd projekt ma wiedzieć, że użytkownik życzy sobie 3D? Równie dobrze mógłbyś mieć pretensje, dlaczego Vegas automatycznie nie ustawia projektu na np. 1920x1080, 50i jak wrzucasz plik? A jakbyś jako pierwszy wrzucił bitmapę 4000x4000?
Ale... kto wie, może Vegas 12 Pro będzie automatycznie proponował ustawienie projektu przy dodaniu pierwszego materiału, kto wie, kto wie... ;)

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  problem z przejściami ciągle :( siomal 3 1,323 07-03-2012, 11:39
Ostatni post: siomal

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości